Change: 5% inspiratie en 95% transpiratie

In verbinding met jezelf zijn betekent: luisteren naar jezelf. Het betekent: gebruik maken van je gut feeling, van je onderbuikgevoel en van je intuïtie. Lukt het daarbij jezelf te accepteren, met zowel je prettige kanten als je donkere kanten? Het gaat er niet om de beste te worden, veel meer om heel te worden. Het gaat er niet om perfect te willen zijn, eerder om de beste versie van jezelf te zijn die je nu kunt zijn. Het gaat niet om jezelf groter of kleiner voordoen dan je bent, juist om het omarmen van alles wat je in jezelf ontmoet en daar transparant in zijn. Doe dat zo veel mogelijk zonder te oordelen. En heb je een oordeel, dan constateer je dat en laat je het weer zo goed als mogelijk los. Dat vraagt niet alleen inspiratie, maar ook transpiratie.

Transformeren naar binnen is transformeren naar buiten

Verandertrajecten bestaan niet enkel uit rationele inzichten of het klakkeloos uitvoeren van een nieuw format. In het artikel Creëer je beste teams beschreef ik al de waarde van emoties. De waarde om gelijktijdig met hoofd, handen en hart te werken aan verbindend vermogen. Om tot transformatie te komen, is het zaak om eerst dingen te zien en te voelen. Pas als je op alle niveaus de verandering aangaat, kom je waar je wilt zijn. Transformeren naar buiten begint bij transformeren naar binnen.

Stop met disease to please

Je gaat andere dingen van jezelf vragen. Je gaat andere zaken van je omgeving vragen. Mogelijk stop je met de disease to please en begin je eindelijk voor jezelf op te komen. Of het lukt je plotseling om diep van binnen te voelen wat de ander al die tijd bedoelde toen hij zei dat jij … Vul maar in. Ineens staat een mentor op die jou de weg wijst als je het even niet meer weet. Je hoeft niet meer van jezelf een stilte die valt op te vullen en je leert wat het betekent om echt compassie te voelen. Niet doordat je meer bent gaan doen, maar doordat je anders bent gaan denken, voelen en kijken.

Weten wat jou energie kost en wat jou energie oplevert

Door in het verbindend vermogen altijd bij jezelf te beginnen, wordt duidelijk waar je staat, wat je zelf vindt. Wat is voor jou cruciaal en wat is bijzaak? Naarmate je vaker bewust aandacht besteedt aan de binnenkant, ga je beter, sneller en subtieler aanvoelen in hoeverre je jezelf nog trouw bent, of je jezelf dient te ‘herbronnen’ en waar je afscheid van wilt nemen. Zo houd je – in contact met je bron –voldoende energie en inspiratie om je werk te doen, om de rol van anderen daarin te waarderen en zelf steeds beter te worden. Verbindend vermogen met jezelf werkt daarbij als een kompas. Verbindend vermogen met jezelf geeft autonomie. Aandacht voor verbinding met jezelf versterkt wat jij vindt. Het versterkt jouw plek in de wereld.

5% inspiratie en 95% transpiratie

Mensen willen over het algemeen best veranderen, ze willen echter niet worden veranderd. Dat betekent dat alleen jij je persoonlijke verandering écht kunt opstarten en doorvoeren. Heb je het lef om trouw te blijven en te handelen op basis van je persoonlijke waarden, kwaliteiten, visie, et cetera? Deze belangrijke verandering gaat vaak gepaard met chaos en spanningen. Je innerlijke criticus gaat overuren draaien en komt met redenen aanzetten waarom de verandering niet door zou moeten gaan. Dat is goed! Het is een signaal dat er iets fundamenteels staat te gebeuren. Om dan door te zetten kun je terugvallen op je intrinsieke motivatie. Wat maakt dat je je wilt inzetten voor de persoonlijke verandering? Wat is er mogelijk en wat gaat ontstaan als jij nog meer dan voorheen jezelf bent? Bedenk daarbij dat veel veranderingen niet mislukken door gebrek aan creativiteit en intentie, eerder door gebrek aan discipline en daadkracht. Verandering vraagt 5% inspiratie en 95% transpiratie.

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan de bestseller Verbindend Vermogen: Vergroot je impact op de ander, je team en je organisatie. en ontdek hoe jouw verbindend vermogen is ontwikkeld, wat je ontwikkel kansen zijn en wordt uitgedaagd om in actie te komen.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*