Het verschil tussen een groep en een team
Werk je in een groep of een team? Dit lijkt een rare vraag omdat hier voor veel mensen geen verschil tussen zit. Maar wij merken dat veel medewerkers en managers onvoldoende opgeleid zijn om als team te presteren. Ze blijven denken en handelen vanuit de groepsgedachte en missen deze schakel in de ontwikkeling van hun team.
Een paar verschillen:
- Bestaansreden: een groep ontstaat om administratieve redenen, bijvoorbeeld om een managementlaag eruit te snijden. Maar er is geen gevoel van samenhang. In een team delen de leden het besef dat ze door samen te werken in staat zijn een doel te bereiken dat groter is dan ieders individuele kracht.
- Rolbekendheid: in een groep weten mensen weinig van de kennis en taken van de andere groepsleden. In teams snappen de mensen hoe anderen bijdragen aan het eindresultaat. Dit helpt het proces te stroomlijnen.
- Conflictoplossing: binnen een groep kijken de leden bij conflicten naar de manager. Hij is degene die ervoor moet zorgen dat problemen in de samenwerking worden opgelost. Binnen teams voelen de leden zich juist verbonden en nemen verantwoordelijkheid voor de onderlinge samenwerking.
Zo beschouwd is een team veel meer dan een groep. Een high-performing team gaat nog verder.
Wat zijn high-performing teams?
Het ene team lijkt wel vleugels te hebben, bij het andere team voelt elke stap als een worsteling. Hoe komt dat? Maar vooral, hoe maak je van een worstelend, haperend team een team dat wel samen resultaten boekt? Waar mensen constructief samenwerken, elkaars talenten benutten, successen én teleurstelling durven delen en met plezier naar hun werk gaan?
Wij hebben aan duizenden mensen gevraagd wat het beste team is waarin zij gezeten hebben. Welke kenmerken onderscheidde dit team van normale teams? In de antwoorden zie je een patroon ontstaan: een paar aspecten van hun ervaring met teamontwikkeling die vaak terugkomen.
- Eenderde van de genoemde kenmerken van krachtige teams heeft te maken met ratio
- Tweederde van de kenmerken heeft te maken met gevoel.
Beide soorten kenmerken moeten vertegenwoordigd zijn in een team. Als dat niet zo is, ontstaan er in een team meteen problemen. Maar laat het voorgaande nog even tot je doordringen: de meerderheid van de succesfactoren bij teamontwikkeling heeft met gevoelszaken te maken!
Energie in teams
Dr. Cees van der Zwan is Partner bij COURIUS en promoveerde op onderzoek naar de factoren van teamsucces. Uit zijn onderzoek bij 250 teams bleek dat teams waar de juiste energie aanwezig is tot wel 40% beter presteren. Zij hebben bovendien een lager verloop, minder verzuim en er heerst een prettige werksfeer. Daarbij heeft elk team zowel energiebronnen als energieslurpers en in ieder team spelen vier vormen van energie een belangrijke rol. Dit zijn:
- Productieve energie
- Comfort energie
- Stress en corrosie
- Berusting en passiviteit
De balans tussen deze vier energievormen bepaalt hoe een team omgaat met de dagelijkse uitdagingen. Het biedt je ook vier mogelijkheden om de energie binnen een team op positieve wijze te beïnvloeden en te sturen. Daarmee leg je de basis voor een verbeterde sfeer én voor beter resultaat.
Je leest hier meer over teamenergie en de rol die het speelt bij teamontwikkeling.