Team­ontwikkeling

Een high-performing team waarin collega’s er samen voor gaan!

Overal waar je mensen samen laat werken, ontstaat gedoe. Vaak frustrerend en vermoeiend. Maar áls het een keer echt klikt, dan is teamwork geweldig. In een team zitten dat een duidelijk doel heeft én goed draait, is een van de beste ervaringen die je als mens kunt hebben.

Helaas zijn piekervaringen bij teamwork relatief zeldzaam: minder dan 10% van de teams beschouwt zichzelf als high-performing. Hoe komt dat?

Uit onderzoek onder honderden teams blijkt dat het antwoord schuilt in de dynamiek en energie binnen een team. Die focus op teamenergie zie je daarom terug in onze teamontwikkeling interventies waarmee we zowel het resultaat verbeteren als het werkplezier en de groei van het team vergroten.

Teamontwikkeling - Courius icoon

Hechte teams

Specialist in het realiseren van hechte, high-performing teams

teamontwikkeling en hecht team smeden

SMART resultaten

Inzichtelijke, SMART resultaten met nulmeting en follow-ups

Business Coaching / Kracht

Bewezen methoden

Ervaren en gecertificeerde trainers met bewezen methoden

Het verschil tussen een groep en een team

Werk je in een groep of een team? Dit lijkt een rare vraag omdat hier voor veel mensen geen verschil tussen zit. Maar wij merken dat veel medewerkers en managers onvoldoende opgeleid zijn om als team te presteren. Ze blijven denken en handelen vanuit de groepsgedachte en missen deze schakel in de ontwikkeling van hun team.

Een paar verschillen:

 • Bestaansreden: een groep ontstaat om administratieve redenen, bijvoorbeeld om een managementlaag eruit te snijden. Maar er is geen gevoel van samenhang. In een team delen de leden het besef dat ze door samen te werken in staat zijn een doel te bereiken dat groter is dan ieders individuele kracht.
 • Rolbekendheid: in een groep weten mensen weinig van de kennis en taken van de andere groepsleden. In teams snappen de mensen hoe anderen bijdragen aan het eindresultaat. Dit helpt het proces te stroomlijnen.
 • Conflictoplossing: binnen een groep kijken de leden bij conflicten naar de manager. Hij is degene die ervoor moet zorgen dat problemen in de samenwerking worden opgelost. Binnen teams voelen de leden zich juist verbonden en nemen verantwoordelijkheid voor de onderlinge samenwerking.

Zo beschouwd is een team veel meer dan een groep. Een high-performing team gaat nog verder.

Wat zijn high-performing teams?

Het ene team lijkt wel vleugels te hebben, bij het andere team voelt elke stap als een worsteling. Hoe komt dat? Maar vooral, hoe maak je van een worstelend, haperend team een team dat wel samen resultaten boekt? Waar mensen constructief samenwerken, elkaars talenten benutten, successen én teleurstelling durven delen en met plezier naar hun werk gaan?

Wij hebben aan duizenden mensen gevraagd wat het beste team is waarin zij gezeten hebben. Welke kenmerken onderscheidde dit team van normale teams? In de antwoorden zie je een patroon ontstaan: een paar aspecten van hun ervaring met teamontwikkeling die vaak terugkomen.

 • Eenderde van de genoemde kenmerken van krachtige teams heeft te maken met ratio
 • Tweederde van de kenmerken heeft te maken met gevoel.

Beide soorten kenmerken moeten vertegenwoordigd zijn in een team. Als dat niet zo is, ontstaan er in een team meteen problemen. Maar laat het voorgaande nog even tot je doordringen: de meerderheid van de succesfactoren bij teamontwikkeling heeft met gevoelszaken te maken!

Energie in teams

Dr. Cees van der Zwan is Partner bij COURIUS en promoveerde op onderzoek naar de factoren van teamsucces. Uit zijn onderzoek bij 250 teams bleek dat teams waar de juiste energie aanwezig is tot wel 40% beter presteren. Zij hebben bovendien een lager verloop, minder verzuim en er heerst een prettige werksfeer. Daarbij heeft elk team zowel energiebronnen als energieslurpers en in ieder team spelen vier vormen van energie een belangrijke rol. Dit zijn:

 1. Productieve energie
 2. Comfort energie
 3. Stress en corrosie
 4. Berusting en passiviteit

De balans tussen deze vier energievormen bepaalt hoe een team omgaat met de dagelijkse uitdagingen. Het biedt je ook vier mogelijkheden om de energie binnen een team op positieve wijze te beïnvloeden en te sturen. Daarmee leg je de basis voor een verbeterde sfeer én voor beter resultaat.

Je leest hier meer over teamenergie en de rol die het speelt bij teamontwikkeling.

Gratis online masterclass ‘Naar een succesvol team’

Nieuwsgierig naar de rol van teamenergie en hoe die de weg vrijmaakt naar een high-performing team? Tijdens deze masterclass geeft dr. Cees van der Zwan je in 40 minuten inzicht in:

 • Dé sleutel waarmee je het rendement van je team vergroot
 • Hoe je de bestaande energie in je team inzet, kanaliseert en versterkt
 • Hoe je naast de prestaties ook de sfeer en samenwerking verbetert

Traject team­ontwikkeling: van team naar topteam

Onze teamontwikkeling en teamcoaching richt zich op twee aspecten die samen het succes van een team bepalen: productiviteit (doelen en resultaten) en positiviteit (cultuur, vertrouwen, samenwerking). De energie binnen een team is de sleutel om zowel de productiviteit als de positiviteit te vergroten.

Met ons traject teamontwikkeling helpen wij teams om zich te verbeteren en een high-performing team te worden dat:

 • Zich snel en behendig aanpast aan veranderende omstandigheden
 • Samen doelen stelt waarbij ieder teamlid zich committeert
 • Eventuele conflicten effectief inzet ten behoeve van teamdoelen
 • Beschikt over een brede mix van vaardigheden
 • Ervoor zorgt dat teamleden zich gesteund én uitgedaagd voelen
 • Sneller besluiten neemt
 • Een duurzame, prettige sfeer kent met geïnspireerde teamleden

We werken bij onze trajecten altijd met een objectieve 0-meting en 1-meting. Zo zie je direct welke vooruitgang geboekt is. We zien dat onze interventies gemiddeld 20% verbetering geven ten aanzien van de teamfactoren productiviteit en positiviteit.

Onze opdrachtgevers

Wij werken met 300% wilskracht aan het verbeteren en sterker maken van teams, leiders en organisaties.

Hoe wij jouw team high-performing maken

Wil je ook toe naar een team waarin iedereen on board is met de doelstellingen, waar men zich vrij voelt en elkaar respecteert, waar samen successen worden gevierd?
Praat er eens over met ons. Een gesprek verplicht tot niets en je krijgt meteen een paar aanwijzingen die je op het goede spoor zetten.

Wat biedt COURIUS naast team­ontwikkeling?

Als specialisten in de menskant van veranderen richten wij ons niet alleen specifiek op teamontwikkeling, maar ook op leiderschapsontwikkeling, organisatieontwikkeling en business coaching.

Of lees meer over onze visie op teamontwikkeling.