7 tips om te leven vanuit compassie
Massamoord – dat is wat het is. Ik had het mijn moeder zien doen. Een mierennest in de tuin verdelgen zonder gif – heel milieuvriendelijk. Maar ook behoorlijk luguber. Honderden levende wezens in één oogopslag dood, vanwege mijn kokende water en het ongeduld om te begrijpen waarom de mieren er zijn en wat ze eigenlijk in onze tuin doen.
Achtjarigen kunnen meedogenloos zijn. Maar gelukkig werd ik wijzer. Inmiddels heb ik mijn compassie behoorlijk ontwikkeld, en kan ik dergelijke gruwelijke daden niet meer over mijn hart verkrijgen.
Compassie ontwikkelen
Compassie werkt natuurlijk niet alleen bevrijdend en verrijkend richting mieren. De afgelopen jaren heb ik mijn compassie ontwikkeld richting mensen, richting mezelf en uiteindelijk richting alles dat leeft. Deze opwaartse spiraal richting meer liefde heeft ervoor gezorgd dat ik:
- Minder snel oordeel;
- Makkelijker en dieper contact maak met mensen;
- Met meer verwondering door de wereld beweeg;
- Vaker knuffel met de mensen in mijn leven, én met mensen die ik nooit heb ontmoet;
- Positiever naar het leven en de wereld kijk;
- Meer vertrouwen in mensen ontwikkelde;
- Mensen, dieren en planten in hun waarde laat en ze meestal lekker laat doen wat ze zelf willen doen.
Compassie maakt kalm, wijs en gelukkig. Dat is wat ik lees, en het is wat ik heb ervaren. Ik heb nog een lange weg te gaan als ik altijd vanuit liefde en compassie wil leven, maar ik voel dat ik de juiste weg ben ingeslagen.
De onderstaande tips helpen jou hetzelfde te doen. Ga er eens mee aan de slag vandaag, en merk direct hoe fijn het voelt om te leven vanuit compassie en liefde. Eerlijk, je hoeft er niet eens geitenwollensokken voor aan te doen.
Tip 1: Ontwikkel je innerlijke liefde
Zo, dát klinkt lekker zweverig. Klopt. Maar toch is het een goed plan, en zo moeilijk is het niet. Hoe doe je dat, je ‘innerlijke liefde’ ontwikkelen? De makkelijkste manier is regelmatig mediteren. Gewoon een paar minuten per dag even niets doen, en simpelweg ‘zijn’.
Een andere manier is door je vaker tevreden en dankbaar te voelen. Dat doe je bijvoorbeeld door elke dag een lijstje te maken met de dingen waar je dankbaar voor bent. En door simpelweg eens om je heen te kijken, en te beseffen dat je best tevreden mag zijn met je leven zoals het nu is.
Door kalmer, dankbaarder en meer tevreden te worden verminder je angst. Je ontwikkelt meer vertrouwen in jezelf en in het leven. En vertrouwen is een voedzame bodem voor liefde. En wanneer je liefdevol bent, ontstaat compassie bijna vanzelf.
Dus ja, probeer het. Ga mediteren, voel je dankbaar en tevreden. Het is simpel, gratis en het resultaat is – zeker op de langere termijn – behoorlijk levensveranderend.
Tip 2: Stop met labelen
Dingen zijn niet goed of slecht. Dingen zijn gewoon, en jij bestempelt ze als wenselijk of onwenselijk. Stop je stempelmachine in een denkbeeldige kast en stop met stempelen. Laat dingen, waar je vroeger allerlei meningen over had, simpelweg zijn wat ze zijn. Je hoeft niet overal een stempel op te drukken. Het maakt meestal namelijk helemaal niet uit wat jij van een situatie vindt. De situatie is er, of je er blij mee bent of niet.
Door minder labels te plakken wordt het makkelijker om het hele leven met een mildere blik te bekijken. Het wordt makkelijker om compassie te voelen voor mensen waar je normaal een hekel aan hebt, of liefde te voelen bij een gebeurtenis die je normaal zou ‘afkeuren’.
Is de achtjarige Jelle die honderden mieren doodt met kokend water ‘slecht’? Of is hij heel lief omdat hij zijn moeder helpt met het ‘mierenprobleem’? Het antwoord is: beide, en geen van beiden. Het is een gebeurtenis die je simpelweg kunt observeren zonder er iets van te vinden. Terwijl je compassie voelt voor zowel de mieren als het jongetje die ze doodt.
Tip3: Geniet van mensen hoe ze zijn
Je kunt mensen niet veranderen. Je kunt ze hooguit inspireren. En inspireren lukt het vrijwel alleen door zelf een levend voorbeeld te zijn. Dus? Dus stop met mensen veranderen. En stop met bedenken hoe graag je zou willen dat de mensen in je leven anders zouden zijn. Ze zijn wie ze zijn, en zoals ze zijn, zijn ze prima. Natuurlijk wil je grenzen aangeven als ze jou behandelen op een manier die je niet op prijs stelt. En je wilt ze helpen om tot nieuwe inzichten te komen als je ziet dat dierbaren zelfdestructief gedrag vertonen.
Maar zelfs dan kun je het alleen op jezelf betrekken. Je kunt je zorgen uitspreken, en zo hopen dat de ander daar iets mee doet. Voor de rest is het de kunst om mensen te laten zijn zoals ze zijn. En – nog belangrijker – om van ze te genieten. Zodra je minder stempels uitdeelt, besef je ineens dat die ‘irritante’ eigenschappen simpelweg ‘eigenschappen’ zijn. Dat jij zelf hebt besloten dat ze ‘irritant’ zijn, maar dat je die mening ook los kunt laten.
Als jij wilt dat mensen meer worden zoals jij – wees dan de beste versie van jezelf. Goed voorbeeld doet volgen. Push niet. Omarm mensen met liefde en compassie en laat ze voelen dat ze bij jou zichzelf mogen zijn. Als dat je lukt, is dat een prachtig en uniek geschenk dat maar weinig mensen kunnen bieden.
Tip 4: Wees liever voor jezelf
Je innerlijke wereld bepaalt hoe jij reflecteert op anderen. Als ik heel hard bezig ben om productiever te worden, dan zie ik overal om me heen hoe lui mensen eigenlijk zijn. En daar zou ik me dan aan kunnen ergeren. Of als iemand zijn levensstijl omgooit en gezonder gaat leven, dan ziet diegene overal voorbeelden van ongezond gedrag. En sommige mensen worden daar heel vocaal, irritant en zelf evangelisch van.
Mensen hebben de neiging om de eigenschappen die ze haten in zichzelf te veroordelen bij anderen. Zeker als ze werken om die eigenschappen te veranderen. Als het je lukt om milder voor jezelf te zijn (zelf-compassie), lukt het je beter om compassie te voelen voor de wereld om je heen.
Tip5: Zie de overeenkomsten in anderen
Dit is een leuke oefening die je snel helpt meer compassie te voelen. Wanneer je mensen ontmoet waar je moeilijk liefdevol tegen kunt zijn, herinner jezelf dan aan de volgende zaken:
Jullie willen je allebei gelukkig en gezond voelen.
Jullie verlangen allebei naar liefde en warmte.
Jullie zijn op een bepaald niveau allebei onzeker.
Jullie willen allebei goedkeuring van je ouders of verzorgers.
Jullie willen allebei geaccepteerd worden zoals jullie zijn.
Jullie willen allebei vrij zijn.
En belangrijk: Jullie proberen allebei het beste te doen, gezien jullie beeld van de wereld.
Dit geldt voor je partner, voor je kinderen, voor je baas en voor je grootste vijand. Jullie zijn meer hetzelfde dan verschillend. Door je aandacht te verschuiven naar de overeenkomsten wordt het makkelijker om de onschuld in anderen te zien.
Je hoeft het niet eens te zijn met iemands gedrag, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt houden van de persoon die daarachter schuil gaat. De blaaskaak die voornamelijk opschept vanuit onzekerheid, omdat zijn vader hem als kind nooit bevestiging gaf. Of die irritante schoonzus die kampt met een lastige stoornis waardoor ze onuitstaanbaar is, maar zelf ook elke dag worstelt met het leven. Als je zo ‘door mensen heen’ kunt kijken, dan lukt het je om onvoorwaardelijk lief te hebben. En dat is wat compassie is.
Tip 6: Voel compassie – geen woede
Twee dingen: mensen die anderen pijn doen hebben zelf vaak pijn. En: je kent nooit het hele verhaal. Twee waarheden die je kunnen helpen om milder naar mensen te kijken waar je normaal gesproken boos op zou worden. Je kunt nooit oordelen over iemand, aangezien je nooit precies weet wat het hele verhaal is. Sterker nog, waarschijnlijk zou jij je hetzelfde gedragen, als je je hele leven in dezelfde schoenen zou hebben gestaan.
Zoals gezegd – mensen doen geen verkeerde dingen. Mensen proberen het beste te doen, gezien hun beeld van de wereld. En geen wereldbeeld is gelijk. Dus kun je de ander nooit volledig begrijpen. Dus de volgende keer als je wordt geconfronteerd met mensen die je wilt haten, waar je boos op wilt worden, voel dan compassie. Geen medelijden of tolerantie – beiden gedreven door ego. Voel compassie – onvoorwaardelijke liefde voor de persoon die schuilt achter de woorden, achter het gedrag.
Tip7: Respecteer alles dat leeft
Ik vermoord geen mieren meer. Sterker nog, een paar jaar geleden sloot ik een pact met mezelf: ik dood nooit meer opzettelijk een levend wezen. Ik doe letterlijk geen mug kwaad. En zeker nadat ik mezelf inlas in permacultuur (wat compassie als basis heeft) begon ik ieder diertje, ieder plantje te zien als ‘vriend’.
Soms fiets ik ongetwijfeld over insecten heen (hoewel ik slakken vakkundig weet te vermijden), en ik slik tijdens wandelingen weleens een vlieg in (helaas voor beide partijen). Maar ik dood geen slakken in de tuin, geen spinnen in de woonkamer, geen muggen in de slaapkamer.
Ja, het klinkt tuttig. Maar het heeft echt veel gedaan voor mijn vermogen om compassie te ervaren in het dagelijks leven. Het heeft ertoe geleid dat ik minder dierlijke producten ging gebruiken, en uiteindelijk liefdevoller ben geworden op allerlei fronten. Ook richting mezelf, en ook richting de mensen in mijn leven.
- Ik glimlach naar mensen op straat, en begroet ze waar ik kan.
- Ik knuffel tegenwoordig met bijna al mijn vrienden en familieleden als ik ze begroet en bij het afscheid. Daar moesten sommige mensen aan wennen, maar iedereen lijkt het nu net zo prettig te vinden als ik. En wat leuk is, een aantal mensen zetten de knuffelgewoonte voort in hun eigen sociale kring – wat aantoont dat compassie zich automatisch verspreidt.
- Er gaan bij ons letterlijk zelden planten dood. En we hebben er sowieso 10 in huis, en in vanaf de lente een bloeiende rij aan eetbare planten in de tuin. Als we zien dat een plant het slecht doet, doen we ons best om hem op te peppen. Soms lukt dat, soms niet. Maar in ons huis is een plant aanwezig voor de lange termijn – er wordt met liefde voor gezorgd. Opnieuw: misschien tuttig, maar wel fijn. Voor ons én voor de planten.
- Ik ben blij met insecten, ‘onkruid’ en de rijke biodiversiteit die zelfs in een simpele stadstuin tot stand kan komen. Waarom zou je dat willen ‘verdelgen’ of verminderen? Hoe meer ik leer over permacultuur, des te nederiger ik word voor de intelligentie van de natuur.
- Het lukt me steeds beter om minder te oordelen en mensen gewoon te laten zijn wie ze zijn. En geloof me – dat is geen aangeboren talent.
- Ik ben weer bezig met het ‘No Complaint’ experiment. Ik draag een paars polsbandje – en steeds als ik zeur, negatief praat of roddel moet ik hem van pols verwisselen. Met als doel hem minimaal 21 dagen om één pols te houden. Het lukt me nu vaak om hem twee dagen om één pols te houden (een paar weken geleden verwisselde ik hem vier keer per dag), en ik word er snel beter in.
Leven met meer compassie is echt ‘de moeite’ waard (zoveel moeite kost het niet). Het maakt je leven leuker, rijker en liefdevoller. En je hebt een positieve impact op je omgeving. Je maakt de wereld zo letterlijk een stukje liefdevoller. Ik wil dolgraag leven in een meer liefdevolle wereld. Als dat ook jouw doel is, begin dan bij jezelf. Ontwikkel je compassie en ontdek hoe eenvoudig het eigenlijk is om de wereld een stukje mooier te maken.
Dit artikel is afkomstig van soChicken.nl
0 antwoorden