Vertrouwen op je intuïtie
De grootste valkuil voor een coach is misschien wel dat je te hard aan het werk gaat. In je gedrevenheid je coachee te helpen kan het wel eens voorkomen dat je in je ongeduld te grote stappen wilt maken en je het leer- en ontwikkeltempo van je coachee uit het oog verliest. Allerlei methodieken, modellen, theorieën komen op tafel om je coachee te overtuigen in actie te komen. Je innerlijke dialoog draait op topsnelheid en je vraagt je voortdurend af hoe je je coachee in beweging krijgt. Kortom, er is meer aandacht voor je eigen denkproces dan dat er aandacht voor je coachee is. Soms werkt het, vaak ook niet. Het kost in ieder geval veel energie en je wordt er moe van.
Een leerzame uitdaging
Wanneer je dit herkent kan het een leerzame uitdaging zijn om in een coaching sessie gewoon eens te proberen om helemaal niets te doen en volledig te vertrouwen op je intuïtie. Helemaal niets doen hoor ik je denken. Kun je dat wel maken? Ik zou willen zeggen, probeer het eens!
Zonder vooropgezet plan aan een coaching sessie beginnen en het gewoon maar eens laten gebeuren en je intuïtie maximaal de ruimte geven. Intuïtie komt van een dieper niveau dan ons denkend brein. Niet vanuit je gedachten, maar uit je onderbewustzijn. Het zijn de momenten waarop we niet denken, de momenten tussen je gedachten, waar je intuïtie ruimte krijgt.
Hoe werkt intuïtie voor jou?
Daarvoor heb je als coach wel iets te doen. Denk maar eens na hoe intuïtie voor jou werkt. Ben je intuïtief tijdens stressvolle periodes? Ben je intuïtief wanneer je een drukke innerlijke conversatie hebt, wanneer je “in je hoofd zit”. Of krijgt je intuïtie meer ruimte wanneer er een moment van stilte is. Ik weet in ieder geval hoe het bij mij werkt, hoe ik mijn intuïtie kan laten werken.
Om mijn intuïtie ruimte te geven moet ik relaxed zijn, zeker niet gestrest, geïrriteerd, zorgen hebben of moe zijn. Een rustige wandeling is meestal genoeg om te ontspannen. Mediteren helpt ook. Een natuurlijke en rustige omgeving is eveneens behulpzaam. Er moeten momenten van stilte zijn, zodat intuïtie de ruimte kan krijgen.
Vertrouwen op intuïtie
Een coaching sessie starten zonder te weten en niet te werken. Wat een schitterende uitdaging. Ervaar maar eens wat het is als coach om alleen maar te zijn en niets te doen. Ervaar de moeite die het kost te onderdrukken in actie te komen. De gedachte te onderdrukken dat je misschien niets betekent. Te trotseren je eigen behoeften te bevredigen. Niets doen is misschien wel de grootste uitdaging van een coach.
Zijn en schijnbaar niets toevoegen, juist dan voeg je als coach soms geweldige dingen toe. Je coachee krijgt ruimte in zijn eigen kracht te komen en zelf zijn koers te bepalen. Het is echter wel zijn op een bijzondere wijze. Zijn overwint alles, alle vaardigheden, alle methodieken. Stil zijn en vertrouwen op je intuïtie is de essentie. Zijn met een mild en warm hart, met liefde en oprechtheid, met verwondering en nieuwsgierigheid. En met vertrouwen op je intuïtie en de potentie van je coachee. Laat je coachee schitteren en bloeien zodat hij vanzelf in zijn kracht komt en zijn mogelijkheden ziet. En natuurlijk zijn er dingen die jij kunt doen als coach. Maar bedenk het eens niet van te voren en laat je leiden door je intuïtie.
1 antwoord