Geen Superman maar ‘super human’ gewenst als leider graag!

Stel je bent de CEO van Novartis met een missie om geneesmiddelen te ontdekken, om de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur te verlengen. Daarbij heb je de verantwoordelijkheid voor een omzet van ruim 53 miljard dollar en 129.000 medewerkers (cijfers 2018). Je zet in op een strategische en culturele transformatie om de mensen mee te krijgen in je missie en het bedrijf te ‘ontbazen’. Daarbij werk je samen met een business coach om te reflecteren op je denken en handelen. In de gesprekken bespreek je hoe jouw leiderschap impact heeft op de organisatie, wat goed en wat minder goed gaat en wat je verwacht van je mensen aan nieuw leiderschap. Zou jij dan een video opnemen waarin je jouw business coach interviewt over deze thema’s en daarbij ook open en eerlijk je eigen ontwikkeling bespreekt? Best spannend en kwetsbaar lijkt me, en tegelijkertijd zal het erg inspirerend zijn. Dat zou een mooi voorbeeld zijn van ‘walk your talk’ en ‘put the action where your mouth is’.

Hij bestaat, de kwetsbare CEO

En, zou jij zo’n video opnemen? Vas Narasimhan wel (zie de video onderaan dit artikel). Wat ons betreft is hij een prachtig voorbeeld van iemand die zakelijkheid (Human Doing, focus op het resultaat) en menselijkheid (Human Being, focus op de relatie) integreert. Hij bereikt daarmee klinkende resultaten op zowel financieel als cultureel terrein. Voor ons is hij een rolmodel voor de moderne leidinggevende.

Wil jij zakelijkheid en menselijkheid meer integreren? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze business coaches.

Enkele vragen om te reflecteren

Bekijk de video en lees hieronder in cursief enkele uitspraken uit het interview, en daaraan gekoppeld een vraag die onze Business Coach aan jou zou kunnen stellen.

Wat zijn jouw antwoorden?

 • Als mensen een landkaart hebben van hun eigen potentieel, dan verandert dat de manier hoe ze zichzelf zien. Hoe ziet jouw landkaart eruit?
 • Hoewel mensen in het verleden veel veranderd zijn denken ze op een gegeven moment dat ze niet meer in staat zijn te veranderen. Raar toch, wat maakt dat je daarin gelooft?
 • Realiseer je steeds opnieuw, en creëer een denkwijze van: ‘I’m a work in progress’. Wat zijn jouw huidige ontwikkelpunten waar je aan wilt werken?
 • Maak mensen nieuwsgierig naar zichzelf, er valt zoveel nieuws te leren. Hoe stimuleer jij bij je medewerkers zelfreflectie?
 • Leer je eigen patronen te herkennen en breng daar verandering in aan. Wat is een patroon dat jij wilt doorbreken en wat gaat daarvan de impact zijn?
 • Wat maakt dat ik zoveel moet en van wie moet ik dat eigenlijk? Wat zijn de beperkende gedachten die jij hebt en welke opbouwende gedachten kun je daar tegenover plaatsen?
 • Hoe kun je steeds jezelf blijven terwijl er zoveel verschillende dingen van je wordt gevraagd? Wie ben je eigenlijk (wat drijft je, wat zijn je persoonlijke waarden, wat zijn je behoeften, wat zijn je angsten, et cetera)?
 • Hoe ga ik om met mijn feilbaarheid? Wat is de kracht van je feilbaarheid?
 • Probeer niet een ‘superhuman’ te zijn, maar juist ‘super human’. Hoe laat jij op je werkplek je kwetsbaarheid zien (toon jij je krachten en je zwakheden)?
 • Leiders moeten zichzelf transformeren om de business te kunnen transformeren. Hoeveel tijd wordt er binnen je organisatie voor medewerkers vrijgemaakt om te werken aan hun persoonlijke groei?
 • Leiders leren om problemen op te lossen, niet om hun mensen te coachen. Hoe goed ben jij in verbindend luisteren  om zodoende samen tot oplossingen te komen?

Met welke persoonlijke thema’s wil jij aan de slag? Als alles mogelijk is, waar ben jij dan nieuwsgierig naar om op te reflecteren en stappen in te zetten? Kom in actie, plan een business coaching traject met een van onze coaches om dit uit te diepen en laat jezelf als moderne leidinggevende zien. Je zult je verbazen wat het voor positieve impact heeft op je omgeving.

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*