Je impact vergroten vanuit congruentie

Congruent zijn betekent dat er overeenstemming is tussen wat je denkt, wat je voelt, wat je zegt en hoe je handelt. Dat is zeker niet altijd het geval. Vanuit COURIUS hebben we met menig coachklant gewerkt die heeft ervaren wat de impact is als er bijvoorbeeld een verschil is tussen wat je denkt en wat je zegt of als er een verschil is tussen wat je doet en wat je voelt.

Dat je te vaak JA zegt maar NEE denkt en je daardoor teveel hooi op je vork neemt en lange werkdagen hebt. Of dat je succesvol bent in je werk maar merkt dat het geen voldoening geeft en je daardoor steeds vaker humeurig thuiskomt. Of dat je eigenlijk graag een strategie wilt doorvoeren maar het niet durft en je daardoor steeds onzekerder wordt. En zo kunnen we op basis van onze business coaching ervaring nog vele praktijkvoorbeelden van incongruentie en de impact ervan benoemen.

Incongruentie is normaal

Een beetje incongruent zijn we allemaal wel eens. Dat is wat ons betreft normaal. Af en toe een leugentje om bestwil om de ander niet te kwetsen, een smoesje verzinnen om niet naar het feestje te gaan en wat rust te nemen, op het eind van de dag een afspraak in je agenda plaatsen maar eigenlijk gewoon naar huis gaan, et cetera… het hoort bij het leven en bij het mens zijn. Van een beetje incongruentie hoef je niet te schrikken en is geen reden om direct met een coach aan de slag te gaan. Wat daarbij echter wel belangrijk is, is dat je eerlijk naar jezelf blijft. Probeer jezelf niet goed te praten maar erken dat je denken, je voelen, je praten en je handelen eventjes niet op 1 lijn zitten. In welke mate je daarover open en eerlijk communiceert met je partner, je vrienden of je collega’s, de keuze is aan jou.

Let op de signalen!

Als de incongruentie toeneemt en je krijgt er last van, dan wordt het tijd om in actie te komen. Uiteraard moet je dat vooral doen voordat de ongemakken naar een structureel niveau zijn doorgeslagen en tot bijvoorbeeld een burn-out hebben geleid. Let daarom op mentale signalen zoals geprikkeldheid, cynisme en stress of fysieke signalen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spanningsklachten. Of wellicht ben je steeds vaker je werk aan het uitstellen of trek je je terug uit sociale interacties en vinden anderen je wat stiller geworden. Vraag jezelf dan af wat er echt gaande is. Ben je verstrikt aan het raken in de eisen die jij jezelf of je omgeving oplegt? Hoe houd je de balans tussen je relatie thuis, je sociale activiteiten, je levensstijl, je verwachtingen en de deadlines en targets op je werk?

je hebt meer impact als er overeenstemming is tussen wat je denkt, wat je voelt, wat je zegt en hoe je handelt.

Vanuit congruentie meer impact

Actie dus! Dan wel doe je het alleen of met behulp van je partner, je vrienden, via de huisarts of met een van onze business coaches. Wat wij binnen ons werk zien is dat als onze klanten hun denken, hun voelen, hun praten en hun handelen weer in lijn met elkaar brengen, dat ze meer energie hebben, hun uitstraling krachtiger wordt, ze meer zelfvertrouwen ervaren en van daaruit met meer impact communiceren en (zakelijke) resultaten bereiken. Dit bereik je door in de coachrelatie onder meer te werken aan het versterken van je zelfbeeld, je persoonlijke waarden en overtuigingen en je persoonlijke visie vorm te geven. Als je naast deze persoonlijke groei ook gecoacht wordt op zakelijke uitdagingen, dan wordt 1 (persoonlijk) +1 (zakelijk) pas echt 3 (congruente IK).

Krachtig leiderschap leidt tot hechte samenwerking

Als mensen congruent zijn, is niet alleen hun innerlijke dialoog verbeterd, maar ze zijn ook echt en oprecht naar zichzelf en anderen toe. Hun persoonlijkheid, inzichten en ervaringen worden zonder voorbehoud optimaal ingezet. Waar nodig wordt feedback gegeven en de collega’s ondersteund en uitgedaagd. Met een sterke persoonlijke uitstraling, waarbij verbaal en non-verbaal gedrag in lijn zijn, worden doelen gesteld en bereikt. En de congruentie draagt bij aan het vergroten van het onderling vertrouwen. Mensen vertrouwen nu eenmaal mensen die congruent zijn eerder. En dat leidt tot krachtig samenwerken en tot resultaat. Hoe meer teamleden samenwerken vanuit hun congruente IK, des te effectiever wordt het team. En op een gegeven moment constateer je dat de effectieve WIJ een feit is. Dat is genieten!

‘Lead by example’: durf jij dat?

Doe waar je blij van wordt, steek energie in wat je leuk vindt en durf risico’s te nemen! En als je dat gezamenlijk met je collega’s doet dan leidt dat tot prachtige resultaten. Heb jij of hebben jullie daar hulp bij nodig, dan ondersteunen onze business coaches en onze teamontwikkelaars je daar graag bij. Wij dagen jullie uit om de opgedane inzichten in de praktijk te brengen om zodoende de slag te maken van de congruente IK naar een effectieve WIJ.

Wil je hier eens over van gedachten wisselen?

Reageer met je vraag of observatie. Of neem contact op.

 

2 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*