Stress? Volg je hart (deel 1)

We zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op onze mobiele telefoon, onze mailbox is continu gevuld met zaken die aandacht vragen, we delen nieuwtjes via Twitter, Snapchat en WhatsApp, we onderhouden ons netwerk via LinkedIn of Facebook en we praten even snel bij via FaceTime of Skype. Ook blijven we continu op de hoogte van het laatste nieuws via onze telefoon, iPad, televisie en andere media. En ‘vroeger’ konden we rustig en zonder schuldgevoel 1 dag later terugbellen, nu verontschuldigen we ons als we niet direct de telefoon opnemen (‘sorry, ik was even in gesprek toen je belde’) en we ervaren stress door teveel informatie.

Stress door continue switchen van aandacht

De keerzijde van de technologische ontwikkelingen is dat we per uur vele malen onderbroken worden in onze bezigheden en onze aandacht (tijdelijk) richten op de nieuwe activiteit (heb je bijvoorbeeld nu iets onderbroken om dit blog te lezen?). Uit onderzoek blijkt dat dit continue switchen van aandacht één van de belangrijkste redenen is van het krijgen van stress. Langdurig blootgesteld worden aan stress kan vervolgens lichamelijke én psychische klachten veroorzaken: hoofdpijn, slapeloosheid, verstoorde concentratie, gejaagdheid, verminderd geheugen, hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten en infectieziekten. Als je meer over stress en de gevolgen ervan wilt weten, lees dan eens verder op deze website.

Stress achteraf aanpakken

Uiteraard is het nuttig vast te stellen wat de stress veroorzaakt en te kijken of je deze bron weg kunt nemen. Bijvoorbeeld: stress die je ervaart doordat je regelmatig wordt onderbroken kun je verminderen door tijd in je agenda te blokken om een activiteit uit te voeren en daarbij je telefoon en e-mail uit te zetten. Helaas, het is echter niet altijd mogelijk de bron van de stress weg te nemen. Dan is het belangrijk dat je probeert het gevolg van de stress te minimaliseren door bijvoorbeeld tijdens of aan het eind van de dag bewust te ontspannen door te sporten, een stuk te wandelen, aan yoga of mindfulness te doen, etc. Deze methoden helpen, echter… ze werken pas achteraf! Dat betekent dat er in de tussentijd nog steeds ‘stress’ in je lichaam zit en dit heeft invloed op jouw functioneren.

Stress in het moment aanpakken

Effectiever is het om de stress in het moment aan te pakken. En dat kan door gebruik te maken van de positieve kracht van je hart. Want je hart is meer dan alleen een mechanische pomp die het bloed door je lichaam laat stromen. In het verre oosten en bij de ‘oude culturen’ is dat al lang bekend. In ons rationele westen eigenlijk ook wel. Want als we het hebben over authentiek zijn dan bedoelen we dat we doen wat ons hart ons ingeeft. En bij het maken van beslissingen raden we elkaar aan je hart te volgen. En als we verliefd zijn ‘geven’ we ons hart aan iemand anders. En zo zijn er meer hartgerelateerde opmerkingen binnen onze taal.

relatie stress en hart

Ons hart is meer dan bloedpomp

Het Institute of HeartMath onderzoekt al 20 jaar hoe de kracht van het hart kan worden aangewend om stress in het moment te reduceren. De onderzoekers brengen spiritualiteit en wetenschap bij elkaar. Enkele feiten over ons hart die inzicht geven in de ‘andere’ krachtige functies van dit orgaan (bron: Doc Childre & Howard Martin, The Heartmath Solution).

  • Het hart begint bij het ongeboren kind te kloppen nog voordat de (emotionele) hersenen zijn gevormd. De hartslag wordt gegenereerd binnen het hart zelf en heeft geen verbinding met de hersens nodig om te blijven kloppen.
  • Het hart heeft zijn eigen onafhankelijke zenuwsysteem (zijn eigen ‘brein’) bestaande uit minstens 40.000 neuronen van verschillende typen, maar ook neurotransmitters, proteïnen en ondersteunende cellen.
  • Er vindt interactie plaats tussen het ‘hartbrein’ en de hersenen, waarbij de hersenen de ‘opdrachten’ van het hart per definitie opvolgen. Signalen vanuit de hersenen echter worden door het hart niet per definitie opgevolgd; het hart bedenkt eerst zelf wat hiermee te doen. Ook gaan er meer signalen vanuit het hart naar de hersenen dan andersom.
  • Het hart communiceert via 3 systemen met de hersenen en de rest van het lichaam: neurologisch (het zenuwstelsel), biochemisch (hormonen en neurotransmitters) en biofysisch (met elke hartslag wordt een krachtige puls gegenereerd die zich sneller dan het bloed zelf door de aderen verplaatst).
  • Daarnaast is er steeds meer bewijs voor een 4e methode van communiceren met de hersenen en de rest van het lichaam: energetische communicatie. Het hart produceert bij elke slag een krachtig elektromagnetisch veld dat 5000 keer sterker is dan het veld dat door je hersenen wordt geproduceerd en tot op 3 meter buiten je lichaam meetbaar is.

In Stress? Volg je hart (deel 2) werk ik enkele inzichten van het Institute of HeartMath verder uit: de impact van stress op je hart, het belang van hartslagvariabiliteit en hartcoherentie én een methode om stress in het moment te neutraliseren.

Oefening

Ik wil je uitdagen om met de kracht van je hart aan de slag te gaan door oprechte gevoelens van erkenning en waardering op te roepen. Vertel de komende drie weken minimaal 6 mensen (zowel werk als privé) persoonlijk waarom je hen zo waardeert. Zomaar, zonder verdere aanleiding, recht uit je hart! Het mooie daarbij is dat je dan niet alleen zelf de kracht van het hart ervaart, ook de ander ervaart direct de hartkracht. Wat dit vervolgens kan opleveren is mooi te zien in de korte film ‘validation’. Eén voorbehoud bij de oefening: mocht deze je teveel stress opleveren spreek dan je waardering uit via de telefoon of mail. Immers, het laatste wat ik wil is het verhogen van jouw stressniveau :-)

Geniet van je hartkracht!

7 antwoorden

  • We denken zo vaak dat we kunnen voelen met ons verstand, het is juist ons hart en ons lijf die ons zoveel te vertellen en te leren heeft. Door je hart te volgen kun je zoveel stress van je afschudden.

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*