Je persoonlijke visie en persoonlijk leiderschap

Wat streef jij na ten aanzien van je werk, je relatie, de maatschappij? Hoe wil jij gezien worden en welke footprint wil jij nalaten? Heb je al eens goed nagedacht over jouw persoonlijke visie? Een goed geformuleerde persoonlijke visie vormt de krachtige basis voor persoonlijk en verbindend leiderschap. Leef je jouw leven of leef je dat van een ander? Doe je het werk dat je leuk vindt of sleep je jezelf iedere dag ernaar toe? Leef je vanuit moed of leef je vanuit angst? Volg je je hart en intuïtie of volg je je ratio? Beheers je jouw emoties of beheersen je emoties jou? Ben je een doorzetter of haak je snel af? Denk je in mogelijkheden of denk je in beperkingen? Werk je vanuit vertrouwen of werk je vanuit controle? Neem je verantwoordelijkheid voor je daden of zie je jezelf als slachtoffer van de omstandigheden? Komen acties voort uit bewuste keuzen in lijn met je persoonlijke visie of zijn het ad-hoc beslissingen die leiden tot willekeurige acties?

Welk rapportcijfer geef jij jezelf op deze vragen (en vragen die je zelf toevoegt) op een schaal van 1 t/m 10? Bijvoorbeeld de 1 betekent dat je snel afhaakt en de 10 betekent dat je een doorzetter bent, wat is dan je cijfer? En welke cijfers geef je jezelf voor de andere vragen die zijn gesteld? Hoe tevreden ben je over de cijfers en wat zijn de cijfers die je nastreeft?

Persoonlijke visie

Je tijd is beperkt dus besteed deze goed. En wat ‘goed’ is, is een persoonlijke beleving. Dat begint met het formuleren van een persoonlijke visie. Wat streef je na ten aanzien van je werk, je relatie, de samenleving, je privé/werk balans, etc? Wat wil je dat mensen om je heen zeggen over je houding, je gedrag, je emotionele stabiliteit, je kracht, je hulpvaardigheid, etc? Dit soort vragen en de in de inleiding beschreven oefening helpen je om je persoonlijke visie op te bouwen en om te evalueren hoe het lukt om daar invulling aan te geven. En afhankelijk van je antwoorden betekent dat in actie komen. Danwel om je persoonlijke visie te formuleren en uit te spreken (zie ook het artikel 8 tips om je visie krachtig uit te dragen), danwel om activiteiten in gang te zetten om je visie (nog meer) te realiseren.

Zoektocht

Het formuleren van je persoonlijke visie is een zoektocht die inspiratie en transpiratie kost. Hoe meer tijd en aandacht je hieraan besteed des te krachtiger wordt je visie. Tot je op een punt komt dat je ernaar toe wordt getrokken en jij je persoonlijke visie niet meer ‘niet kunt weten.’ Op dat moment is nog maar één vraag te beantwoorden…

Ga je ervoor… of niet?

Op het moment dat je gezond bent, de rekeningen betaald worden, je een gelukkige relatie hebt, fijn werk, verricht, etc. voel jij je goed en is het relatief eenvoudig om daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor het realiseren van je persoonlijke visie. De meeste mensen kunnen in dit soort omstandigheden prima functioneren en hebben het lef en de ondersteuning om veranderingen door te voeren.

De echte uitdaging ontstaat wanneer je teneergeslagen, angstig, gestrest, zonder werk, etc bent. Dan vraagt het intense moed om te handelen om mentaal, emotioneel of spiritueel te groeien. Om in beweging te komen en acties in gang te zetten waarvan je op voorhand niet weet of ze daadwerkelijk gaan brengen wat je hoopt of verwacht. Zet jij bij tegenslag door of stel je uit (of geef je zelfs op)? Om je in deze tijden (en ook als het leven je toelacht) te ondersteunen je persoonlijke visie te formuleren en na te streven hebben we een kort filmpje voor je.

Leef voorwaarts, begrijp het achteraf

Achteraf is het makkelijk redeneren en begrijp je wat heef geleid tot de situatie waar je NU in zit. Dan kun je verbindingen tussen de acties en uitkomsten leggen en zie je het grote plaatje. Maar ja, het leven leef je nu eenmaal voorwaarts en begrijp je pas achteraf. Om dan toch NU in beweging te komen gaat over vertrouwen in de toekomst en weten waarom je een bepaalde richting op wilt gaan (zie ook het artikel De creatiespiraal). Dit ‘vertrouwen’ en ‘weten’ komen voort uit jouw krachtige persoonlijke visie. Je visie is daarmee een ‘kader’ om je intuïtie, hart en ratio aan te toetsen en om vervolgens in beweging te komen. Let wel: het formuleren van een visie is wat anders dan het formuleren van een concrete doelstelling. De visie is het grotere plaatje (durf jij echt groots te dromen/denken) terwijl doelstellingen leiden tot concrete handelingen (een concretisering van je visie op de kortere termijn).

Alice in Wonderland

Nog steeds niet helemaal overtuigd van het nut en de noodzaak van het hebben van een persoonlijke visie? Dan nog een poging om je te overtuigen aan de hand van een scene uit het kinderboek ‘Alice in Wonderland’. Op een gegeven moment staat Alice op een kruispunt en weet ze niet welke weg ze moet bewandelen. Op dat moment verschijnt de magische kat. Alice stelt hem de vraag: ‘Welk pad moet ik nemen?’ Waarop de kat antwoord met een wedervraag: ‘Waar wil je naartoe?’ Waarop Alice antwoord: ‘Dat weet ik niet.’ De kat eindigt het gesprek met: ‘Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan is elk pad de juiste.’

Heb jij je persoonlijke visie al klaar ‘als anders normaal blijft’?

Heb jij er al over nagedacht hoe je je teams effectief leiding kunt geven als we naast thuiswerken ook weer naar kantoor mogen? Hoe gaat het er in jouw bedrijf straks uitzien; wat wordt het beleid? Er komt een moment dat we weer minder in virtuele teams gaan werken. Dat we gedeeltelijk of misschien wel helemaal terugkeren naar onze vertrouwde werklocatie. Maar hoe behoud je de voordelen van het virtueel samenwerken als je weer terug bent op de werkvloer? En hoe manage je een hybride situatie waarbij je team zowel vanuit huis als op locatie werkt?

Wij ontwikkelden een tweedaagse leiderschapstraining voor hybride teams die jou gaat helpen bij die omschakeling. Want die combinatie van ‘gewoon’ en virtueel leiderschap vraagt een flinke omschakeling en stelt andere eisen aan jou en je team.

In twee dagen en zes modules leer je hoe je:

  • Aansturing en zelfsturing in balans houdt
  • Communicatie en samenwerking stimuleert
  • Oog houdt voor individuele vragen en vraagstukken (ook die van jezelf)

Meld je aan en vind oplossingen voor jouw bedrijf in deze nieuwe tijd van hybride werk.

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*