Werkgeluk: de leidinggevende als dishappifier

Ieder jaar doet de MonitorGroep samen met Happy Office onderzoek naar het werkgeluk van werknemers en zzp’ers. Aan dit onderzoek tijdens de Week van het Werkgeluk deden 1500 mensen mee die ten minste 20 uur per week werken in uiteenlopende bedrijven van verschillende grootte. Ruim 1000 van hen werken in bedrijven met meer dan 11 medewerkers en de overige deelnemers waren ofwel ZZP’er of werken in een kleine organisatie met maximaal 3 medewerkers.

Uitkomsten onderzoek werkgeluk

77% van de ondervraagde werknemers geeft hun werkgeluk een rapportcijfer van 7 of hoger en 10% geeft het een onvoldoende. Het onderzoek laat verder enkele interessante uitkomsten zien, zoals:

  • Werksfeer is de belangrijkste factor voor werkgeluk
  • De rol van de leidinggevende is de belangrijkste ‘dishappifier’
  • Psychologische veiligheid en communicatie zijn belangrijk

Als COURIUS doen wij voortdurend onderzoek naar werksfeer, energie en vertrouwen. De energie in teams is een betrouwbare voorspeller voor werkgeluk én de performance  van het team. De uitkomsten van het Werkgeluk onderzoek bevestigt wat we al wisten: bij teams die goed presteren is de werksfeer, lees plezier in het werk en oprechte aandacht voor elkaar, de belangrijkste factor. En ja, de leidinggevende is voor 40% verantwoordelijk voor de energie in het team.

De rol van de leidinggevende bij werkgeluk

Wat direct opvalt is dat degenen zonder leidinggevende meer werkgeluk rapporteren dan degenen mét leidinggevende.

 

werkgeluk en leidinggevende

Gevraagd naar de redenen voor hoog dan wel laag werkgeluk, geven medewerkers die veel werkgeluk ervaren aan dat dit vooral komt door de werksfeer, ontvangen waardering, aardige collega’s en de inhoud van het werk. De rol van de leidinggevende is in hun ogen beperkt en staat op de een na laatste plaats: 14% noemt de leidinggevende als positieve factor voor werkgeluk.

Ervaren mensen weinig werkgeluk dan staat de rol van de leidinggevende in de top drie van oorzaken: 21% van de ondervraagden geven de leidinggevende als reden voor een laag gevoel van werkgeluk.

Correlatie leidinggevende en werkgeluk

De leidinggevende als zogenaamde dishappifier: deze draagt eerder bij aan laag werkgeluk dan aan hoog werkgeluk. Is het dan allemaal slecht nieuws voor leidinggevenden? Gelukkig niet, want 70% van de ondervraagden geeft hun leidinggevende het rapportcijfer 7 of hoger; 47% geeft zelfs een 8 of hoger. En dat rapportcijfer correleert wel degelijk met werkgeluk: hoe hoger het oordeel over de leidinggevende, hoe hoger het werkgeluk.

correlatie werkgeluk en oordeel leidinggevende

Waardering geven als leidinggevende

Het krijgen van waardering is ook een belangrijke factor die correleert met meer werkgeluk. Te weinig waardering staat op de tweede plaats als oorzaak van laag werkgeluk. Veel waardering krijgen staat ook bij hoog werkgeluk op de tweede plek. Hoe laat je als leidinggevende dan je waardering blijken? Want waardering gaat verder dan het geven van een compliment. Marco Buschman vertelt daar in onderstaande video meer over:

 

Meer lezen?

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*