Welk deel van mezelf laat ik zien?

Serena Williams won eind januari van dit jaar de Australian Open. Nota bene van haar zus. Ze gaf geen set af en nam met haar zege – haar 23e grandslamtitel – de eerste plaats op de wereldranglijst over van de Duitse Angelique Kerber. Serena nam na de wedstrijd de grote beker in ontvangst. Op het podium bracht ze een prachtig en persoonlijk eerbetoon aan haar zus Venus: She is an amazing person. She is my inspiration and she is the only reason I am standing here today and the only reason that the Williams sisters exist. So thank you Venus for inspiring me to be the best player that I can be and inspire me to work hard. Vervolgens bedankte ze haar team voor alle steun, haar familie, het publiek, de toernooidirectie; alles en iedereen in het licht van haar carrière als sportmens op dat moment.

Welk deel van mezelf laat ik zien?

Wij hebben vele malen per dag – in elk contact, in elke ontmoeting – steeds weer de keuze: welk deel van mezelf laat ik zien? Wat laat ik van mezelf zien en op basis van welke informatie maak ik contact? Serena stapte naar voren door naar achteren te stappen. Ze gaf haar zus alle credits. Haar zus die sinds september 2011 aan het syndroom van Sjögren bleek te lijden en zich – ondanks deze autoimmuunziekte – tot op het hoogste podium teruggevochten heeft.

Hoe zet jij je Verbindend Vermogen in? Hoe laat jij jezelf zien in een groep? Houd je het bij formaliteiten of breng je ook persoonlijke zaken te berde? Als ik voor het eerst ga samenwerken met een groep is er zeker iets voor te zeggen om mijn zakelijke palmares de revue te laten passeren. Ik noem dan mijn certificerende titels, mijn gastdocentschap op Nyenrode en een rijtje indrukwekkende opdrachtgevers…

Toon je kwetsbaarheid

Stephen M.R. Covey verwoordt het in zijn boek De snelheid van vertrouwen (2008) als volgt: capaciteiten en resultaten zijn twee kernelementen die het snelste voor vertrouwen zorgen. Maar als je het daarbij laat, laat je mogelijk ook kansen liggen. Want Covey jr noemt nog twee andere factoren die helpen om het vertrouwen te verdiepen. Dan gaat het om intentie en integriteit. Om deze te voeden zul je je kwetsbaar moeten tonen, iets van intimiteit naar buiten moeten brengen. Als ik vertel dat ik gescheiden en hertrouwd ben, dat ik de trotse vader ben van Laura (20), Frank (19) en Erin (12) of dat er op mijn bucketlist zangles, een vision quest en improvisatietheater staan, heb ik ineens andere gesprekken. En gaan mensen ook ineens andere dingen over zichzelf vertellen.

De interne dialoog

We maken steeds die afweging: in hoeverre toon ik mijn kracht en in hoeverre mijn kwetsbaarheid? In hoeverre houd ik het zakelijk of vertel ik iets persoonlijks? Het zijn als het ware twee stemmetjes die de hele tijd in mijn hoofd – en in mijn hart – een dialoog met elkaar aan het voeren zijn. Steeds weer de afweging: doen of niet-doen. Naar voren stappen of naar achteren stappen. Openbaren of inhouden? Net als in het verhaal van de zwarte en de witte wolf:

Op een avond vertelt een oude indiaan bij het kampvuur aan zijn kleinzoon over het gevecht dat binnen in mensen plaatsvindt. ‘Mijn kleinzoon, bij iedereen is een strijd tussen twee wolven gaande. De ene heeft angst voor verandering en het onbekende. Hij houdt het liefste alles bij het oude en waarschuwt voor elk element dat anders is. De andere omarmt mogelijkheden, geniet van datgene wat het leven te bieden heeft en bereikt zo zijn toekomstdoelen.’ De kleinzoon denkt er een minuut over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?’ De oude indiaan reageert slechts met: ‘Degene die je voedt, die kan de ander domineren.’

Beide wolven zijn van belang

De ene wolf is daarbij niet beter dan de ander. We hebben ze allebei nodig. Net zoals we alle vier de capaciteiten waar Covey jr over rept kunnen inzetten om vertrouwen en verbinding te realiseren. Dit zijn belangrijke bouwstenen om te werken aan je verbindend vermogen. Neem dat kampvuur waar de oude Indiaan aan zit. Als dat vuur op veilige grond is aangestoken dan kun je je er heerlijk aan warmen. Maar wordt het kampvuur aangestoken in een kurkdroog bos met te veel takjes in de nabije omgeving, dan is het goed om een waarschuwende wolf te hebben die dit initiatief zo snel mogelijk uitdooft. Dat roept de vraag op: Welke wolf voed jij in je leven meestal? Wat heb jij nodig om naar voren te stappen en onder welke voorwaarden stap jij naar achter? Laat je inspireren door de personen in dit filmpje.

Geef de credits aan de ander

Terug naar Serena. Half april plaatste Serena een foto op Snapchat waarop haar buik te zien is. Het onderschrift bij de foto luidt: “twintig weken”. Even later is de foto weer verdwenen en meer uitleg blijft uit. Een paar dagen later bevestigt haar woordvoerder dat ze in verwachting is. En ineens blijkt dat Serena Williams op de Australian Open al twee maanden zwanger was. Ze verkoos er voor om haar zus in het licht te zetten. Een sister act van moederliefde. Venus Williams zet ondanks dat ze aan de ziekte van Sjögren lijdt, haar sportcarrière voorop en laat daarmee haar daadkracht op een prachtige manier zien. Serena zet ondanks haar zwangerschap en het behalen van de grootste prijs die ze in de sport kan verdienen haar zus voorop. Samen laten ze zien hoe je het persoonlijke en je prestaties op een meesterlijke wijze kunt combineren.

Boekentip: Verbindend Vermogen, Marco Buschman

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*