Respect geven start met zelfrespect

Ik heb respect voor mensen voor wie ze zijn ongeacht huidskleur, geloof, seksuele voorkeur, cultuur, gezinssamenstelling, interesses, inzichten, etc. En ik geloof in de kracht van diversiteit. Hoe meer we kunnen zien en ervaren wat de meerwaarde is van het luisteren naar verschillende ervaringen, gedachten en waarheden en van daaruit het voeren van dialogen, des te krachtiger zijn de ideeën en oplossingen die ontstaan voor zakelijke of privé vraagstukken.

Respect doorleven

Wat nu anders is dan vroeger is de mate waarin ik het respect doorleef. In het verleden werd ik sterk gedreven door angst voor afwijzing, leidend tot respect tonen door te ‘pleasen.’ Dat is niet echt respect tonen, eerder een (onbewuste) rationale gedraging die ik inzette om er zelf iets voor terug te krijgen. Door te geven wilde ik uiteindelijk er zelf emotioneel beter van worden.

Tegenwoordig gaat geven van respect niet direct meer om mij. Althans, over het algemeen niet. Uiteraard heb ik ook mijn ego momenten en vind ik het fijn om in de belangstelling te staan, gezien te worden en respect en waardering te krijgen. Echter, ik heb ontdekt en ervaren hoe fijn het is om de ander oprecht te zien voor wie ze zijn en daarvoor respect te geven. Om dan de glimlach en de trots te zien als je het uitspreekt. Hoe ze dan letterlijk rechtop gaan staan en zelfverzekerder gaan handelen. Daar een bijdrage aan leveren geeft mij energie. Dus ja, ik wordt er persoonlijk nog steeds beter van. Het verschil met vroeger is dat dit niet meer mijn primaire drijfveer is, maar een zeer prettig ‘bijproduct.’

Ken je mooie en donkere kanten

Wat deze ommekeer onder meer mogelijk heeft gemaakt is dat ik heb geleerd om mezelf te vertrouwen en mezelf te respecteren voor wie ik ben met al mijn mooie en donkere kanten. Hoe meer ik op mezelf kan bouwen, des te minder heb ik de bevestiging nodig van de ander. Met andere woorden: als ik mezelf oprecht respecteer, kan ik oprecht respect geven aan anderen. En dat heeft impact. Het draagt bij aan het bouwen van vertrouwen in de relatie.

Hoe kun je zelfrespect ontwikkelen? Door eerlijk en oprecht naar jezelf te kijken, onder meer ten aanzien van 4 belangrijke thema’s zoals verwoord door Stephen M.R. Covey in zijn boek ‘De snelheid van vertrouwen’:  integriteit, intenties, capaciteiten en resultaten. Over deze thema’s kun je meer lezen in dit gelijknamige artikel. Of luisteren naar deze korte meditatie (5 minuten) over zelfrespect. Door tijd te besteden aan het onderwerp gaat het meer leven en ga je het zelf meer doorleven.

In je kracht staan

Hoe ga jij om met het onderwerp respect. Hoeveel respect heb je voor jezelf? Hoe heb je dat ontwikkeld? Hoe uit jouw respect voor anderen zich? Wat doe je als je daarvoor minder ruimte hebt? Wil je dat delen in een reactie onderaan dit artikel? En wil jij meer inzicht over dit onderwerp of persoonlijke of werkgerelateerde vraagstukken, overweeg dan met een persoonlijke coach aan de slag te gaan.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*