Natuurlijk leiderschap voor een verbindende samenleving

Vandaag is Mandela Day. In 2008 deed Nelson Mandela de oproep aan de volgende generatie om de ‘last’ van leiderschap op zich te nemen bij de aanpak van sociale onrechtvaardigheden in de wereld. Zijn woorden: “Het ligt nu in jouw handen.” Voor mij is Nelson Mandela een mooi voorbeeld van ‘natuurlijk leiderschap’.  Stap jij in het natuurlijk leiderschap?

Als we het over leiderschap hebben, kijken we teveel omhoog of naar de ander. Leiderschap lijkt te gaan over het aantal medewerkers dat je onder je hebt, welke auto je rijdt en hoeveel je verdient. En als je dan (eindelijk) zelf ‘bovenaan de ladder staat’ kijk je soms vertwijfeld omlaag en ontdek je wellicht dat de ladder tegen de verkeerde muur staat. Of je verhardt in je ‘leiderschapsrol’ en verenigt je met je ego. Controle, top-down aansturing, efficiency, overtuigen en oplossings- en resultaatgericht werken zijn dan de technieken die je in gaat zetten. En met een beetje geluk ben je een voortrekker die probeert zijn medewerkers te motiveren.

Wat is natuurlijk leiderschap?

Voor mij gaat natuurlijk leiderschap allesbehalve over een rol die we aannemen. Of over allerlei leiderschapstechnieken die we aanleren. Natuurlijk leiderschap gaat over leven wie je daadwerkelijk bent.  Als je het lef hebt om hiervoor te gaan staan. Als je durft te voelen én te zeggen: ‘Hier sta ik en ik kan niet anders’ dan omarm je het leiderschap in jezelf.

In dit moment sta je stevig op je beide benen en ben je in staat om zelfs als er chaos is te blijven staan. In het midden van de orkaan. Je kijkt niet meer omhoog, maar naar opzij. Je ziet wie er samen met jou stevig staat en weet anderen in te zetten op datgene waar zij goed in zijn. Je bent in staat om te verbinden. Je ziet de mogelijkheden van het verbinden van innovatieve ideeën, van talenten, van oude naar nieuwe ideeën en je ziet vooral de mogelijkheden om mensen te verbinden.

Alleen als je in staat bent om voorbij de prachtige verschillen de gelijkheid te zien. Als je voorbij efficiency en winst, naar de mens kunt kijken. Alleen dan ontstaan er openingen om te kijken naar de sociale onrechtvaardigheden in de wereld. En dat begint in het hier en nu, bij jou! Los van de rollen die je in je leven vervult.

 

 

Nieuwe leiders kijken niet meer weg en wijzen niet naar een ander. Natuurlijk leiders staan ’s ochtends op en zetten een intentie voor de dag en kijken hoe zij bij kunnen dragen aan een verbindende samenleving waarin iedereen de kans heeft om mee te doen.

Natuurlijk leiders beseffen dat er voldoende is voor iedereen en zijn hierin een voorbeeld. Ze weten dat als zij perspectief bieden en investeren in vertrouwen, gelijkwaardigheid, authenticiteit, creativiteit en nederigheid, dat overvloed in welke vorm dan ook vanzelf ontstaat. Ik nodig je uit tot actie en inspireer de mensen om je heen tot verandering, door zelf die verandering te zijn.

Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart. – Nelson Mandela.

Wil je nog wat meer inzichten en ermee oefenen?

Omdat het op de publicatiedatum van dit bericht Mandela Day is, doen we je graag iets extra’s cadeau. Dit gratis E-Book geeft je waardevolle inzichten en oefeningen waarmee je jezelf tot krachtige leider kunt ontwikkelen.

Wil je meer horen hoe je ook in het leiding geven aan en samenwerken met (virtuele) teams de verbinding kunt optimaliseren (zonder te zeer te controleren), neem dan contact met ons op over de mogelijkheden om een webinar of teamsessie op maat te organiseren voor je team. Ik wens je veel inspiratie en leesplezier toe. En wil je op dit artikel reageren met een vraag of observatie, dan kan dat natuurlijk ook.

 

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*