Zakelijke uitdagingen vragen om verbindend vermogen
Op de site van Forbes (forbes.com) geeft businessgoeroe Ian Altman ieder jaar weer een top tien van uitdagingen waar organisaties vandaag de dag voor staan, willen zij succesvol zijn en blijven. Bijgaand een vijftal zakelijke uitdagingen die door hem zijn benoemd in 2016. En die wat mij betreft nog steeds relevant zijn. Deze punten zijn stuk voor stuk te herleiden tot een verder inzetten van de kracht van verbindend vermogen. Daarbij toont onderzoek aan dat de laatste twee decennia de tijd die medewerkers besteden aan samenwerken met 50% of meer is toegenomen (Cross et al., 2016). Het zelfde onderzoek laat eveneens zien dat drie kwart van de werkdag wordt besteed aan het communiceren met collega’s. Ook voor deze beide handelingen is verbindend vermogen essentieel.
Uitdaging 1: Verbinden met klanten
De best presterende organisaties richten zich op duurzame verbinding met klanten. De klant is steeds meer gewend om online verbonden te zijn met de rest van de wereld. Hij wil vooraf en na aanschaf van het product of de dienst samen met andere klanten leren hoe hij optimaal gebruik kan maken van het product of de dienst. Ook wil hij op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en bij vragen snel een antwoord krijgen, ongeacht het tijdstip of zijn locatie. Om aan deze groeiende behoeften invulling te geven, richten steeds meer organisaties communities op die de klanten met de organisatie én de klanten onderling verbinden.
Uitdaging 2: Verbinden met Millennials
Slimme bedrijven omarmen de millennials. Millennials zijn een steeds groter wordende klantengroep. Daarnaast zijn het de nieuwe werknemers. Voor hen is de verbinding ervaren belangrijk. Brad Szollose (2010) geeft aan dat deze groep vooral producten koopt van organisaties die aandacht schenken aan thema’s die ze zelf belangrijk vinden. Ze willen zich verbinden met en werken voor organisaties waar ze echt trots op kunnen zijn en waar ze zich persoonlijk kunnen ontwikkelen (pwc, 2011).
Uitdaging 3: Verbinden op afstand
Innovatieve organisaties investeren bewust in het begeleiden en betrekken van medewerkers op afstand. Het werk wordt locatieonafhankelijker (van thuiswerken tot offshore). Dat betekent onder meer een andere manier van het aansturen, stimuleren, corrigeren, coachen en verbinden van je medewerkers op afstand. Nog meer dan voorheen is voor de leider de uitspraak relevant ‘Het gaat niet om wat er gebeurt als je er wel bent, het gaat om wat er gebeurt als je er niet bent’.
Uitdaging 4: Verbinden met kwaliteit
Topbedrijven richten zich op de kwaliteiten van hun mensen (sterkepuntenleiderschap). Onderzoek van Gallup (2006) toont aan dat de productiviteit van bedrijven met 21% groeit als medewerkers betrokken zijn. Een krachtige manier om betrokken medewerkers te krijgen, is ze de kans te geven gebruik te maken van hun kwaliteiten. Medewerkers die dat dagelijks kunnen, zijn 6% meer betrokken dan medewerkers die daartoe niet de kans hebben.
Uitdaging 5: Verbinden in het hele aankoopproces
Marges op commodityproducten zullen verder afnemen; service zal juist waarde toevoegen. De nieuwe klant is gewend om zijn product online aan te schaffen. Daarbij concurreren op snelheid van levering is onmogelijk. ‘Vandaag voor 23.00 uur besteld is morgen geleverd’ is al bijna standaard geworden voor commodityproducten. De toegevoegde waarde zit in de verbinding vooraf, tijdens en na afloop van de aanschaf. Hoe onderscheidt de organisatie zich en welke service levert ze?
Oftewel, voor veel van de zakelijke uitdagingen van vandaag de dag geldt: verbindend vermogen is het antwoord. Hoe werk jij aan het Verbindend Vermogen binnen jouw organisatie?
3 antwoorden