Groep of team, is er een verschil?

Tijdens mijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (4 jaar) en mijn carrière als officier binnen de Koninklijke Luchtmacht (8,5 jaar) onderstreepte de leiding steeds weer het belang van het team. Een team kan pas excelleren als je samen voor een duidelijk doel gaat, ieder zijn taak en rol kent en daarvoor verantwoordelijkheid neemt, voor elkaar opkomt en samenwerkt vanuit kameraadschap, vertrouwen en respect. Deze intense verbinding, gebaseerd op rationele en emotionele factoren, leverden mij persoonlijke voldoening, trots en groei op en een enorme loyaliteit voor ‘onze’ organisatie. En de resultaten van de verbinding en samenwerking waren ernaar. Met enige regelmaat hebben we onszelf en de organisatie verbaasd tijdens oefeningen. Hoe hoog de druk ook was, we behaalden de resultaten die gevraagd werden.

Natuurlijk waren er ook binnen de Koninklijke Luchtmacht op alle niveaus collega’s te vinden die vooral politiek bedreven en die meer beloofden dan ze waarmaakten. Ik had collega’s met een groot ego die hun eigenbelang boven het organisatiebelang stelden. Dat had direct impact op onze verbinding en in de onderlinge samenwerking. Het vertrouwen in hen nam af en ik merkte dat ik minder voor hen over had. Waarom zou ik me voor hen inzetten? Als we bij elkaar waren glimlachten ze naar mij. Tegelijkertijd had ik geen idee hoe ze over mij praatten als ik er niet bij was. Ik was niet de enige. Gevolg: in plaats van emotioneel verbonden teams ontstonden groepen die vooral op basis van rationele overwegingen met elkaar de verbinding aangaan.

Deze en latere ervaringen in het bedrijfsleven hebben mij overtuigd dat er een duidelijk verschil in verbinding is tussen een groep en een team. Terugkijkend weet ik dat ik in een aantal groepen heb gezeten, waarin we samenwerkten omdat het moest. Gelukkig heb ik met de meeste van mijn voormalige collega’s in teams gezeten, Daarin hadden we heel veel voor elkaar over. In die gevallen werkten we vanuit oprechte verbinding samen.

Benieuwd wat de kernverschillen zijn tussen een groep en een team? Lees dan het artikel 7 verschillen tussen een groep en een team dat ik hierover heb gepubliceerd.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*