(Bedrijfs)verhalen

Het vertellen van en luisteren naar verhalen is iets wat veelvuldig in het leven wordt gedaan. Bijvoorbeeld als kinderen naar bed worden gebracht, tijdens feesten of herdenkingen, in het theater, wanneer we rond het kampvuur of samen op de bank zitten, etc. Het is iets van alle tijden en wat in alle culturen voorkomt. Buiten dat verhalen leuk zijn, hebben ze ook functie. Aristoteles wees er al op dat verhalen het voor mensen mogelijk maken hun wereld met elkaar te delen. Door gebeurtenissen en ervaringen met anderen te delen geven wij zin en betekenis aan het leven, ontstaat verbinding en een ‘collectief geheugen.’ Voeg daaraan toe onder meer verhalen vanuit religie, de klassieke mythen en sprookjesverhalen en er ontstaat een basis waarop een cultuur is gebouwd.

Ook binnen het bedrijfsleven worden verhalen verteld. Bijvoorbeeld over de oprichter en de beginfase van het bedrijf, als er nieuwe medewerkers starten of wanneer medewerkers het bedrijf verlaten, als een belangrijke gebeurtenis plaatsvindt, als middel om visie en strategie uit te dragen, etc. Deze verhalen dragen bij aan het creëren en in stand houden van de bedrijfscultuur en -imago. Immers, hoe tegen het bedrijf wordt aangekeken is een optelsom van persoonlijke ervaringen en verhalen die worden gehoord of gelezen. En deze ‘bedrijfsverhalen’ kunnen bewust worden gecreëerd getuige het volgende voorbeeld.

Op de dag dat luchtvaartmaatschappij Go (een initiatief van British Airways) met een feestelijke vlucht officieel van start ging was directeur Stelios van Easyjet daarbij aanwezig met een grote groep medewerkers. Hij had daartoe in de voorverkoop zoveel mogelijk tickets opgekocht. Aan de genodigden van Go deelde hij vervolgens gratis tickets voor Easyjet uit. Met deze actie was het openingsfeestje van Go flink bedorven en had Easyjet geschiedenis geschreven. De volgende dag stond het verhaal op de voorpagina van alle kranten.

De kracht van een goed bedrijfsverhaal is dat deze inspireert, prikkelt, verheldert, verbindt, context biedt, richting geeft en aanzet tot acties. Ze creëert sfeer, roept associaties op en voegt emotie toe aan harde cijfers en feiten. Door de vorm onthouden medewerkers en klanten de boodschap sneller. Enkele tips daarbij: vertel verhalen die oprecht zijn, een persoonlijk element bezitten (sommigen noemen dat ‘kwetsbaar’ zijn), passie en bewondering uitstralen en waarbij complimenten worden gegeven. Ook is het van belang dat ze kort zijn (het moet in 1,5 tot 2 minuten kunnen worden verteld), 1 bericht bevatten, vertelt worden in de huidige tijd (alsof het nu plaatsvindt) en een kernwoord bevatten dat wordt herhaald.

Naast bedrijfsverhalen is er een specifiek genre dat voor coaches en leidinggevenden belangrijk is: verhalen die de luisteraar of lezer aan het denken zetten over zichzelf of een thema. Lees bijvoorbeeld het volgende korte verhaal eens en kijk eens welke gedachten deze bij jou oproept.

Op een avond vertelt een oude indiaan aan zijn kleinzoon over het gevecht dat binnenin mensen plaatsvindt. ‘Mijn kleinzoon, bij iedereen is een strijd tussen twee ‘wolven‘ gaande. De ene heeft angst voor verandering en het onbekende. Dit leidt tot apathie, afwezigheid van richting, onvermogen om te handelen en gemiste kansen. De andere omarmt mogelijkheden, het maken van toekomstplannen, geniet van datgene het leven te bieden heeft en het bereiken van doelen.‘ De kleinzoon denkt er een minuut over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?‘ De oude indiaan reageert slechts met ‘degene die je voedt.’

Binnen dit genre is één van mijn favorieten ‘lost generation’ gemaakt door Jonathan Reed. Dit verhaal, dat gaat over onze toekomst, is een palindroom. Oftewel, het verhaal kan zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven worden gelezen. En daarmee verandert in dit geval de inhoud ook 180 graden en wordt een krachtige impact bereikt. Lees en luister mee met dit korte verhaal (1,5 minuut). Tot welke toekomst wil jij behoren?

Verhalen kunnen dus bewust worden ingezet binnen een werkomgeving. De uitdaging voor deze keer heeft hiermee te maken. Welk verhaal vertel jij aan je klanten en medewerkers? Is dat een uitgebreid zakelijk verhaal dat is opgebouwd uit cijfers en feiten? Of is het een kort, persoonlijk en passioneel verhaal dat inspirerend, prikkelend, verbindend en richtinggevend is? Vraag eens aan anderen hoe zij jouw verhaal ervaren en hoe deze nog meer impact kan krijgen. Immers, uiteindelijk is het in de hoofden van de anderen waar het verhaal betekenis krijgt en zijn werk doet.

Geniet van het vertellen!

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*