Respect tonen

Ik toon respect voor mensen voor wie ze zijn, ongeacht hun huidskleur, religie, seksuele voorkeur, cultuur, gezinssamenstelling, interesses, inzichten, et cetera. Ik geloof in de kracht van diversiteit. Hoe meer we kunnen zien en de meerwaarde respecteren van het luisteren naar verschillende gedachten en waarheden en het voeren van dialogen, des te krachtiger zijn de ideeën en oplossingen die ontstaan voor zakelijke of privévraagstukken.

Van ‘pleasen’ naar oprecht respect

Wat nu anders is dan vroeger is de mate waarin ik het respect doorleef. In het verleden werd ik sterk gedreven door angst voor afwijzing. Dit leidde tot respect tonen door te pleasen. Dat is niet echt respect tonen. Dat is eerder een (onbewuste) rationale gedraging die ik inzette om er zelf iets voor terug te krijgen. Door te geven wilde ik er uiteindelijk zelf emotioneel beter van worden.

Tegenwoordig gaat geven van respect niet direct meer om mij. Althans, over het algemeen niet. Uiteraard heb ik ook mijn ‘egomomenten’. Dan vind ik het fijn om in de belangstelling te staan en respect en waardering te krijgen. Echter, ik heb ontdekt hoe fijn het is om anderen oprecht te zien voor wie ze zijn en ze daarvoor te respecteren. De glimlach en de trots te zien als je dat uitspreekt, is onbetaalbaar. Hoe mensen dan letterlijk rechtop gaan staan en zelfverzekerder gaan handelen. Daar een bijdrage aan mogen leveren, geeft mij energie. Dus ja, ik word er persoonlijk nog steeds beter van. Het verschil met vroeger is dat dit niet meer mijn primaire drijfveer is, eerder een zeer prettig ‘bijproduct’.

De ommekeer

Wat deze ommekeer onder meer mogelijk heeft gemaakt, is dat ik heb geleerd om mezelf te vertrouwen en mezelf te respecteren voor wie ik ben, inclusief mijn mooie én donkere kanten. Hoe meer ik op mezelf kan bouwen, des te minder heb ik de bevestiging nodig van de ander. Met andere woorden: als ik mezelf oprecht respecteer, kan ik anderen oprecht respecteren. Deze impact op mezelf, heeft impact op anderen. Het draagt bij aan het bouwen van vertrouwen in de relatie.

Hoe respecteer jij jezelf en hoe geef jij oprecht respect aan anderen? Wil je over dit onderwerp eens van gedachten wisselen met 1 van onze coaches, voel je dan vrij om contact op te nemen.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*