Netwerken: Een tijdloze investering in succes en steun

Als je wint, vergeet je vrienden niet

Een knipoog naar Herman Brood en Henny Vrienten om iets aan te kaarten waar je vandaag nog mee kunt beginnen.

Heb jij op dit moment die mooie baan of die mooie opdracht waar je helemaal in opgaat? De dagen vliegen voorbij en de euro’s en complimenten vliegen je om de oren. Het is dan heel menselijk om je netwerk even te verwaarlozen. “Dat komt straks wel weer’, “Ze begrijpen wel dat ik nu even iets anders aan mijn hoofd heb” en “Ik heb nu gewoon wel iets beters te doen” zouden zomaar gedachtes kunnen zijn die in je opkomen.

Vooruit kijken

Maar het leven gaat voor de meeste mensen niet in een lange rechte lijn omhoog. Er kunnen andere tijden komen. Denk aan ontslag, een scheiding, een sterfgeval, een faillissement etc.

Een voorbeeld: Het woord crisis was in 2010 nog niet aan inflatie onderhevig toen de bouwcrisis startte. Er gingen in een periode van 4 jaar meer dan 5.000 bouwbedrijven failliet en er kwamen ruim 80.000 bouwvakkers op straat te staan. En wie bleven er gewoon een volle orderportefeuille houden? De bouwbedrijven en ZZP-ers die in de goede jaren hun bestaande netwerk goed hadden behandeld. Geen woekerprijzen, niet halverwege een klus elders naartoe gaan, terugbellen, afspraken nakomen. Kortom, de gewone dingen ongewoon goed doen.

Betrek dit eens op jouw werkzame leven. Sta jij klaar voor anderen, ook al heb je het druk? Houd je voldoende tijd over voor koppen koffie? Lever je nog steeds topkwaliteit aan kleine opdrachtgevers?

Nu ik het zo opschrijf herinner ik me een persoonlijke ervaring toen ik mijn boek schreef. Ik benaderde die persoon in mijn netwerk, waarvan ik wist dat hij eerder boeken had geschreven, voor een aantal tips. Ik was echt verbouwereerd dat hij me een kort berichtje terugstuurde dat hij daar helaas geen tijd voor had. Tsja….

Belang van het onderhouden van je netwerk

Hieronder 5 redenen waarom tijd maken voor je netwerk, juist in een periode dat het top met je gaat,  heel verstandig is:

  1. Je voorkomt het ongemakkelijke moment in de toekomst dat je ineens weer in de lucht komt op het moment dat je de ander nodig hebt.
  2. Het onderhouden van (sociale) relaties is een belangrijke energiebron naar de bevlogenheid die nodig is om de huidige werkdruk aan te kunnen (Schaufeli & Bakker).
  3. Doordat je niet krampachtig op zoek bent naar iets wat je van de ander nodig hebt, sta je veel meer open voor nieuwe ideeën.
  4. Je opdrachtgevers zijn loyaal, doordat zij merken dat je tijd voor ze maakt op momenten dat je niets van ze nodig hebt.
  5. Misschien kan jij juist iets voor een ander doen. Dat voelt niet alleen goed voor jou en de ander, maar het vult ook de emotionele bankrekening (S. Covey).

 

Dus……pak je agenda en lijst met contactpersonen er eens bij. Wie heb je veel te lang niet gesproken? Bedenk nu wie je vrienden zijn zodat zij er ook voor je kunnen zijn als je ze nodig hebt.

Meer lezen over groei:

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*