Nee zeggen

Een lezeres van deze nieuwsbrief heeft me een mail gestuurd waarin ze aangaf het lastig te vinden af en toe ‘nee’ te zeggen. Of ik daar eens aandacht aan zou willen besteden. Aangezien ik ook binnen trainingen en coaching merk dat dit een onderwerp is waar mensen mee worstelen, is mijn antwoord: graag zelfs! Want leren nee zeggen – en het is iets wat je kunt leren – is wellicht lastig, het is tevens een levensvaardigheid.

Wat maakt nee zeggen lastig?

Wat maakt het dat je het soms lastig vindt nee te zeggen tegen je partner, je vrienden, je manager, snoep, televisie, ontspanning, overwerk, et cetera? Hier kunnen uiteraard vele redenen voor zijn. Een paar welke ik regelmatig hoor:

  • het is onbeleefd
  • het kan mijn carrière of de vriendschap schaden
  • het is niet collegiaal
  • anders ben ik egoïstisch
  • het hoort niet

En zo zijn er nog vele redenen denkbaar. Ga maar eens bij jezelf te rade welke argumenten jij hebt om geen nee te kunnen, te mogen of te willen zeggen.

Geen nee zeggen is ja zeggen

Wat de redenen allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat je zelf besloten hebt om deze zo belangrijk te vinden om dan maar géén nee te zeggen tegen datgene je wordt gevraagd. En… daarmee heb je feitelijk (on)bewust ja gezegd tegen het gevraagde. Het aanscherpen van dit bewustzijn, het gaat om een keuze die je keer op keer maakt, is de eerste stap in het leren nee zeggen. Nee zeggen betekent namelijk een keuze maken! Ter ondersteuning van je leerproces heb ik hier ook een korte videocursus over nee zeggen

Hoe bewust maak jij keuzen in het leven?

In welke mate onderzoek je waar je ja en nee tegen zegt? Als je bijvoorbeeld ja zegt tegen elke dag overwerken, ben je je er dan van bewust dat je nee zegt tegen je gezin, ontspanning en uitrusten. Of als je ja zegt tegen de angst dat je als oncollegiaal wordt gezien, dat je dan nee zegt tegen je zelfstandigheid? Je kunt het ook omdraaien. Immers, door bijvoorbeeld ja te zeggen tegen je waardigheid en het vertrouwen in jezelf zeg je nee tegen je angst om je baan te verliezen en nee tegen machteloosheid. Of door ja te zeggen tegen persoonlijke ontwikkeling zeg je nee tegen stilstand en bijvoorbeeld de rest van je leven hetzelfde werk blijven doen.

Leren nee zeggen

Leren nee zeggen begint dus met consequent te onderzoeken waar je ja en nee tegen zegt bij het maken van een keuze. Zodra je je hiervan bewust wordt komen zogenaamde blinde vlekken of gewoonten duidelijker naar voren en creëer je energie om een keuze te durven maken. Daarmee komt het daadwerkelijk nee zeggen een stap dichterbij. Om je daarbij te helpen heb ik het werkblad ja en nee zeggen toegevoegd.

Breng ‘ja’s en ‘nee’s’ in kaart

Als je dan de ja’s en nee’s in kaart hebt gebracht en je hebt een keuze gemaakt, dan komt de volgende stap: het lef hebben om daadwerkelijk de NEE uit te spreken. Daar kun je hele theorieën over ophangen, maar… het gaat om het doen. Zie het nee zeggen als een spier die aangesterkt moet worden. Dat gebeurt niet door erover te praten, maar door in actie te komen en te gaan oefenen, ook al vind je het eng en heb je allerlei rampscenario’s in je hoofd over wat er kán gebeuren als je nee zegt. Mijn ervaring leert me dat de angst voor de consequenties vaak niet in lijn is met wat er in de praktijk gebeurt. Steeds hoor ik terug dat het eigenlijk allemaal best meeviel; eigenlijk begreep de manager of de partner het wel. De vraag die dan ook steeds naar voren komt is of jij je wilt laten leiden door de angst voor wat er mogelijk kan gebeuren, of juist wilt laten leiden door de pracht en ruimte die je krijgt als je nee zegt? Of zoals Karin Bloemen het verwoord: ‘ik ben liever de dader van mijn toekomst dan het slachtoffer van mijn verleden.

Een uitdaging!

Tot slot mijn uitdaging voor jou: zeg de komende drie weken minimaal 5 keer per dag nee! Dat hoeft niet gelijk in ‘wereldschokkende’ gebeurtenissen te zijn. Begin gewoon klein. Als iemand vraagt of je koffie wilt halen, iets voor hem of haar mee wilt nemen of als ze in de winkel vragen of je kleingeld hebt. Word nieuwsgierig naar je gevoel op het moment dat je nee zegt en wat er gebeurt in je omgeving. En nogmaals (wellicht ter bevordering van je motivatie): het gaat niet om het resultaat maar om het aansterken van de spier. En dat gebeurt alleen door het daadwerkelijk te oefenen.

Geniet van het nee zeggen!

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*