Muziek als basis voor verbinding

Muziek creëert emotie en verbinding. Allereerst bij en met jezelf. Ga maar na wat jouw favoriete muziek is. Wat is daarvan de reden? Wellicht refereert de tekst aan een belangrijke gebeurtenis uit je leven of een dieper verlangen dat je hebt. Of de muziek heb je veel gehoord gedurende een periode in je leven en daarmee is een koppeling ontstaan tussen de muziek en de emotie die bij die periode hoort. En zo zijn er nog vele redenen te bedenken wat maakt dat een muziekstuk tot jouw favorieten behoort.

Freddy Mercury

Een van mijn favorieten is ’the show must go on’ van Queen. Geschreven en gezongen door Freddy Mercury ten tijde van zijn ziekte en de dood in de ogen kijkend. En desondanks alles gevend en positief in het leven staand. Je hoort het terug in de tekst, het raakt me steeds weer opnieuw.

Muziek verbindt groepen mensen

Daarnaast creëert muziek ook emotie en verbinding tussen mensen onderling. Dat is goed te zien als je naar een concert of een festival gaat. Grote groepen mensen, die volstrekte vreemdelingen zijn voor elkaar, genieten samen van de ervaring die wordt gecreëerd. Verschillen in achtergrond, geloof, ras, geaardheid, etc. worden over het algemeen volledig vergeten.

Muziek gebruiken binnen het werk

Vanwege de impact van muziek maken mijn collega’s en ik er graag gebruik van tijdens ons werk. Bijvoorbeeld binnen teamontwikkeltrajecten vraag ik de teamleden hun favoriete muziek mee te nemen. Eenieder laat dat nummer horen en geeft toelichting wat maakt dat dit nummer tot zijn favorieten behoort. Dat leidt vaak tot verrassingen. Niet alleen door de muziekkeuze (‘ik had niet verwacht dat jij van deze muziek hield’) maar ook door de persoonlijke verhalen die erbij horen. Het draagt bij tot inzicht in elkaar, het creëert meer wederzijds begrip en er ontstaat op emotioneel vlak verbinding met elkaar.

Wat is jouw relatie met muziek?

Wat is jouw favoriete muziek en wat zegt dat over jou? Hoe maak jij gebruik van muziek om verbinding te creëren of te verstevigen? Denk daar de komende week eens over na en laat jouw inzichten achter in een reactie onderaan dit artikel. Zo kunnen we van elkaar leren.

Bron foto: Steve Mann / Shutterstock.com

1 antwoord

  • Dag Marco,

    Goed zo’n blog over de belangrijke rol en functie van muziek! Kwam er bij uit tijdens research. De SEO’s doen hun werk ;-) Het is precies datgene dat ik mijn publiek laat ervaren! groet, Peter van Kempen

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*