De creatiespiraal

De Creatiespiraal; natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’ is een zeer praktisch boekje van Marinus Knoope. Hij laat de twaalf stappen zien die je nodig hebt om jouw wensen te realiseren. Een eenvoudig en handzaam model waarvan ik me blijf verbazen dat het zo onbekend is binnen managementland. Daar wil ik wat aan doen. Vandaar dat zijn model centraal staat in dit artikel.

Onderstaand is een samenvatting van de 12 stappen die worden doorlopen om te komen van wens naar werkelijkheid. Naast dat er een model is voor het realiseren van persoonlijke wensen is er ook een model voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen. En er is ook een negatieve spiraal, welke start bij zorgen maken en eindigt bij gespannen raken. Benieuwd naar al zijn inzichten? Lees dan vooral de creatiespiraal dat lekker leesbaar is geschreven.

Stap 1: Wensen

Wat heb je nodig om je wensen te kunnen realiseren? Wel, wat je in ieder geval nodig hebt is een wens! Een wens die je ergens in jezelf gevonden hebt. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je veel energie. Die energie heb je ook nodig, want er komen nog elf stappen aan! Maak je nog niet druk hoe je deze wens gaat realiseren, dat komt later.

Stap 2: Verbeelden

Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je voor je? Wat is daarvan de impact? In deze fase visualiseer je jouw wens. Belangrijk is om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg er naar toe (met wie, in welke volgorde) hoef je niet te visualiseren (mag wel).

Stap 3: Geloven

De volgende belangrijke stap is zelf in je wens (en de verbeelding daarvan) geloven. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel?! Een helder beeld uit de vorige stap helpt hierbij. Mocht je twijfelen, kijk dan eens goed waarom je twijfelt. Twijfel je aan je wens of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen die je willen helpen.

Stap 4: Uiten

Het is nu tijd om je wens te uiten. Zet al je verbeeldingskracht en geloof in je eigen wens in, en uit je wens. Hoe meer enthousiasme je hierbij gebruikt, hoe sterker je boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef dat het een reactie op jouw wens is, en niet op jouw persoon. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.

Stap 5: Onderzoeken

Je gaat op zoek naar ideeën, mensen, informatie en zaken die jou kunnen helpen. Vraag jezelf in deze stap niet meer af of je wensen haalbaar zijn. Immers, dat geloof je al (stap 3). Maar onderzoek op welke wijze en met behulp van wie en wat je wensen gerealiseerd kunnen worden. Onthoud daarbij dat de kunst in het leven is om niet alles zelf te kunnen en te willen doen. Omring jezelf met mensen die het kunnen of het al gedaan hebben, zowel van binnen als buiten je eigen (werk)kring.

Stap 6: Plannen

Tot nu toe speelde het creatieproces zich af in de wereld van woord en beeld. We hebben nu een techniek nodig die ons brengt van droom naar werkelijkheid. Deze techniek heet plannen. Plannen speelt zich af op de grens tussen fantasie en realiteit. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren!

Stap 7: Beslissen

Op basis van het plan uit de vorige stap maak je met je partners de keuze: gaan we dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je de voorgaande stappen (verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen) overslaat. Als je de voorgaande stappen met genoeg aandacht hebt uitgevoerd (inclusief het betrekken van je partners) dan groei je naar je beslissing (en keuzes) toe.

Stap 8: Handelen

Het ‘echte’ werk is begonnen. Op basis van je plannen ben je aan de slag gegaan. Je handelt, je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt je eigen talenten en die van je partners. Zoals je in je plannen hebt vastgelegd ga je stap voor stap op weg om je wens om te zetten in werkelijkheid.

Stap 9: Volharden

Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Het duurt langer dan je gedacht had. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Er is onverwacht iemand ziek of afspraken worden niet nagekomen. Je laat je echter niet uit het veld slaan! Immers, jij weet waar je voor gaat en hoe graag je dat wilt. Je gaat volharden. Dat betekent vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld. Bekijk daarvoor ook deze korte video over de groei van Chinese Bamboe; 4 jaar zie je niets totdat…!

Stap 10: Ontvangen

Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele scheppingsproces. Verlangen naar nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult echter je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving! Betrek je partners bij het ontvangen. Ontvang de complimenten en geef ze door.

Stap 11: Waarderen

Na het openlijke succes is het de tijd te genieten van de indirecte gevolgen van je wens. Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen, wat heb je geleerd, hoe ben je gegroeid? In deze stap kijk je ook naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties? Waar ben je bang voor geweest? Het is nu de tijd dit op te ruimen.

Stap 12: Ontspannen

Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. De cyclus is rond. Het is nu tijd voor bezinning door in stilte te verkeren. Dan komen de nieuwe wensen. Als je lang genoeg in jezelf verblijft, komen er steeds weer nieuwe verlangens bij je boven. Je ontdekt wat jij in dit leven werkelijk wenst, en het hele creatieproces begint weer van voren af aan.

En, heb je zin in wat huiswerk? Neem dan een kwartier de tijd om te reflecteren of jij alle 12 stappen doorloopt bij het omzetten van je wens (of project) naar werkelijkheid. Hoe goed ben jij bijvoorbeeld in volharden? En heb je daartoe voldoende gewerkt aan je geloof in het resultaat (stappen 1 tot en met 3)? Of hoe goed ben je in de laatste 3 stappen? Kun (durf) jij echt te genieten van je resultaat of ga je weer snel door met het volgende project? Ik ben benieuwd welke inzichten er ontstaan en wat het effect is op het realiseren van je bestaande en toekomstige wensen!

Geniet van je creaties!

9 antwoorden

 • Hoi Marco,

  Ik ben twee jaar geleden tegen ‘de creatiespiraal’ aangelopen tijdens een workshop hierover. Ik was gelijk verkocht over de eenvoud en praktisch nut! Ik was het boek alleen alweer bijna vergeten en dankzij jouw blog, heb ik het er weer bijgepakt! Dank hiervoor!

  Groeten,

  Jan Tanis

 • Dit boekje en een presentatie en toelichting van Marinus zelf heb ik reeds vele jaren geleden (zeker 8-10 jaar tijdens een teambuilding ) mogen ervaren. Nu ik zelf op het pad ben gegaan van eigen Coachings praktijk, is deze herinnering nuttig, en leuk om weer terug te grijpen. En hoe mooi past hij bij de aanpak van TalentFirst om je Droombaan te vinden, en wat heerlijk om ook in deze spiraal de ruimte te zien voor wensen, dromen en je energie uitzetten op alleen positieve gevoelens, om je juiste pad uit te zetten.

  Dank voor de herinnering.

 • In antwoord op Gijsbert Dekker.
  Het blijft wonderlijk om te lezen dat best wel veel mensen deze spiraal kennen, en hoe weinig aandacht (althans wat ik er van meemaak) er aan wordt gegeven in trainingen, opleiding, etc. Het blijft inderdaad een mooi krachtig ‘instrument’ dat uitgaat van positief denken. Succes met de toepassing ervan binnen jullie droombaan traject.

 • Hallo Marco, dank je voor deze samenvatting. Meerdere mensen heb ik de afgelopen jaren al enthousiast horen vertellen over ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope. Afgelopen zomer trof ik het boekje bij toeval in ons zomerhuis. Een inderdaad bijzonder treffende handreiking van Marinus om stap voor stap je wens vorm te geven. Het zou mooi zijn als dit boekje uitgegeven gaat worden voor kinderen en op school een lesboek wordt voor het vak Toekomst. Mmm misschien ga ik met dit idee de creatiespiraal doorlopen

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*