8 tips om je visie krachtig uit te dragen

Een kenmerk van succesvolle leiders is dat ze een visie hebben en dat ze in staat zijn deze over te brengen op anderen. Dat doen ze op zo’n krachtige manier dat anderen in de visie gaan geloven en mee willen werken om deze te realiseren. Er wordt een beweging gecreëerd om de visie in actie om te zetten. In plaats van dat de leider alleen hard aan het werk is, gaan velen met hem aan de slag. Daarmee wordt invulling gegeven aan het Afrikaanse spreekwoord: als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.

Hoe doe je dat, je visie krachtig overbrengen op anderen? Om op deze vraag antwoord te krijgen kun je boeken lezen, trainingen volgen, of… op zoek gaan naar inspirerende leiders en leren van wat zij doen. Kijk naar een video van hen als ze ‘aan het werk’ zijn en analyseer wat ze feitelijk doen.

Visie Martin Luther King

Een voor mij inspirerende leider die in staat was om krachtig zijn visie te verwoorden en mensen in beweging te krijgen is Martin Luther King. Zijn beroemde ‘I have a dream’ speech spreekt voor mij nog steeds tot de verbeelding. Kijk eens naar onderstaande video van zijn toespraak.

8 tips om je visie krachtig uit te dragen

Op basis van deze video kom ik tot de volgende 8 tips hoe je een visie krachtig kunt uitdragen.

1. Geloof in je visie

Dat is de basis, dat je zelf 200% gelooft in je verhaal. Hoe groots de visie ook is, durf er voor te staan. Daarbij hoef je nog niet te weten hoe je de visie gaat realiseren, het begint met deze uit te spreken en anderen mee te krijgen.

2. Maak het persoonlijk en concreet

Kom met persoonlijke en concrete voorbeelden, integreer deze in je verhaal en verbind ze aan je kernboodschap. Door jezelf en je kwetsbare kant te laten zien creëer je verbinding en vertrouwen.

3. Schets de mogelijkheid

Mensen willen zien hoe ‘het’ eruit ziet als de visie werkelijkheid is geworden. Vanuit de wens en het verlangen van de nieuwe situatie kunnen ze zich verbinden aan jouw verhaal. Oftewel, schets het ideaalbeeld in plaats van voornamelijk af te geven op de huidige (ongewenste) situatie.

4. Gebruik metaforen

Metaforen zijn ideale ankers om de boodschap goed te blijven herinneren. Ga op zoek naar metaforen die begrijpelijk en herkenbaar zijn voor de mensen voor wie de boodschap is bedoeld.

5. Varieer in snelheid/intonatie/stilte

In plaats van een spraakwaterval te zijn is het belangrijk om ruimte in te bouwen. Durf te spelen met je spreeksnelheid, je intonatie (harder en zachter spreken) en las pauzes in om de boodschap te laten landen en de mensen erop te laten reageren.

6. Spreek in WE taal

Laat de visie groter zijn dan jouw ego. Bedenk dat jij slechts de boodschapper bent in dienst van het grotere belang. Hoe meer je oprecht vanuit een ‘dienende’ positie je verhaal en je visie kunt vertellen, des te krachtiger wordt de boodschap ontvangen.

7. Herhaal de kernboodschap en kernzin

Door meerdere keren de kernelementen van je visie te benoemen landt de boodschap steeds krachtiger. Ook bij het uitdragen van de visie geldt de kracht van de herhaling.

8. Gebruik je gehele lijf

Het overbrengen van je visie is meer dan een hoofd en mond handeling. Laat je gehele lijf meedoen. Ondersteun de boodschap met je lichaamstaal door bijvoorbeeld armbewegingen en gebalde vuisten.

Bovenstaande is geen uitputtende lijst, maar de tips die ik eruit haal hoe je een visie krachtig uit kunt dragen. Welke aanvullende tips heb jij gezien en wil je die in een reactie onderaan dit artikel achterlaten? Geniet van het krachtig uitdragen van je visie!

Wil je meer tips over effectief leidinggeven aan hybride teams?

Alleen met je visie overbrengen kom je er tegenwoordig niet. Niet alleen heb je meer resultaat als je vanuit verbinding in gesprek gaat met je team(s) en vanuit vertrouwen samenwerkt; ook vragen de huidige (hybride) werkvormen en werklocaties om een andere invulling van je rol als leidinggevende.

In de gratis online masterclass Hybride leiderschap ontdek je het beste resultaat uit je organisatie, je team en je medewerkers kunt halen als je hybride werkt.

masterclass hybride leiderschap Marco Buschman

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*