Veranderen is een emotioneel proces

Idealen, wensen voor de toekomst, nabij of veraf. Meer vrijheid, leuke reizen maken, een mooier huis, die ene auto, meer (echte) vrienden, niet meer roken, slank zijn, een goede gezondheid, meer zelfvertrouwen, ontspanning, succes… Noem het en wij wensen het.

Geboren voor het geluk

Er zijn maar weinig mensen die hun dromen ook daadwerkelijk verwezenlijken. Hoe doen die mensen dat, vragen wij ons dan af. Hebben ze een geluksmuntje of zijn zij geboren onder een gelukkig gesternte? Jalouzie borrelt al gauw op en met een zucht besluiten we dat we best tevreden zijn met onze situatie. En toch, die droom. Die wens. Hij popt steeds weer op.

Hoe komt het dan dat de meeste mensen die droom of wens niet waarmaken? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: omdat zij niet veranderen. Je blijft de dingen doen die vertrouwd zijn (en vergeet gemakshalve dat je die dingen ooit hebt moeten leren). Veranderen is nu eenmaal een moeilijk proces. Het is een emotioneel proces.

Emoties wegdrukken

Emoties gaan we liever uit de weg, toch? Tenminste dat is ons altijd geleerd. Gevallen met je fietsje? Niet huilen, doorzetten. Kom op, je kan het! Een geliefd persoon of je baan verloren? Even verdriet hebben, ja dat mag. Maar dan is het al gauw: zoek toch afleiding, ga er op uit, doe leuke dingen (m.a.w. sta niet te lang stil bij verdriet). En als je je ergens goed over opwindt en zelfs boos wordt, wordt ons geleerd dat agressie niet in onze maatschappij past. Op tafel slaan met je vuist laat een hoop boosheid wegvloeien en voorkomt daarmee frustratie. Maar er is altijd wel iemand die zegt: “Tut, tut, laten we wel lief zijn voor elkaar.”

Wat je steeds weer doet, is het wegdrukken van emoties. Je hele leven door. In veel gevallen zorgt dit voor een opeenstapeling in je menselijk systeem dat zich uiteindelijk uit in lichamelijke en geestelijke klachten. In bijna alle gevallen zorgt dit voor een weerstand tegen veranderen.

Veranderen is een emotioneel proces

Veranderen is een emotioneel proces dat wij liever niet aangaan. Degenen die wel succesvol zijn, die wel hun droom verwezenlijken, onderdrukken hun emoties niet. Zij uiten hun verdriet of boosheid en wat nog belangrijker is: zij gaan de confrontatie aan met hun angst.

Wil jij leren hoe jij beter kunt omgaan met jouw emoties. Wil jij die eerste stap naar verandering zetten? Dan is het zinvol om te komen praten. Geheel vrijblijvend en helemaal gratis een goed gesprek hebben over wat jij het beste kunt doen om te veranderen.

Waar wacht je nog op?

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*