Welke teaminterventie past bij jouw team?

Een beginnend automobilist zet je beter niet achter het stuur van een racewagen.

Bij de coaching van teams komt vroeg of laat de vraag naar voren: wat gaan we nu doen of hoe doen we dat dan? Bij het beantwoorden van deze vraag die eigenlijk gaat over toe te passen interventies zien we maar al te vaak dat er veel en direct aandacht is voor, wat wij noemen, bovenstroom-interventies.

Bovenstroom-interventies pakken niet altijd even goed uit

Bij zogenaamde bovenstroom-interventies zoekt een team of organisatie het in oplossingen als:

    • ‘Laten we de structuur veranderen of het proces herontwerpen’.
    • ‘Laten we kijken naar de verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.
    • ‘Welke KPI’s werken niet’ of ‘welke systemen voldoen niet’.

 

We kennen allemaal wel voorbeelden van ingrepen in de blauwe, ‘harde’ kant van teamwork. Op zich kunnen deze interventies natuurlijk helemaal prima zijn en ook precies zijn wat het team nodig heeft. Tegelijk merken we vaak al bij de intake voor een mogelijk teamcoachtraject dat juist deze interventies in veel gevallen toch niet helemaal goed uitpakken. Sterker nog’: zelfs averechts werken. Soms klinkt de verbazing door de in de woorden van teamleiders, teamleden, opdrachtgevers, enz. Hoe kan dat nou, we hebben van alles geprobeerd en het wil maar niet vlotten met dit team? Boeiende vraag!

Waar staat een team in haar ontwikkeling?

Vanuit COURIUS vinden we dat je er als teamcoach bent om met het team te kijken naar ‘handvatten’ om de samenwerking in het team een impuls te geven. Je bent gericht op het stimuleren van de teamleden. En wel op een zodanige manier dat bij hen de bereidheid groeit om ‘het beste ‘uit zichzelf te halen om zo een bijdrage én meerwaarde te leveren aan het team. Ik veronderstel zo maar dat we ons daar als coaches allemaal van bewust zijn en ook dagelijks mee aan de slag zijn.

Wat wij vanuit COURIUS in de coaching daarbovenop bijzonder belangrijk vinden is dat we ons als coach bewust zijn waar een team staat in haar eigen ontwikkeling. Het is niet de vraag ‘welke interventie moet worden toegepast bij dit probleem of bij deze uitdaging?’ die moet worden beantwoord. Het is meer de vraag ‘welke interventie kunnen we het beste gezien de context en vooral de fase van ontwikkeling van het team bij dit probleem of bij deze uitdaging toepassen?’

Net zo min als je een beginnend automobilist beter niet achter het stuur kan laten plaatsnemen van een racewagen, is het voor een team lang niet altijd gepast om zo maar interventies in de bovenstroom door te voeren. Het team moet daar wel ‘aan toe zijn’. Is het team wel in staat om deze interventies op een juiste manier op te pakken en door te voeren?

Dé bepalende factor voor succesvolle teaminterventies

Weten waar je staat als team in je eigen ontwikkeling is op zichzelf al heel fijn en belangrijk voor een team. Een reëel zelfbeeld is nooit verkeerd om het maar zo te zeggen. Maar waar je staat als team bepaalt in grote mate ook of interventies succesvol zijn of niet. En juist hier gaat het vaak mis. Dan krijg je situaties waarbij het team een probleem of uitdaging benoemt en de ogenschijnlijke oplossing zich al snel aandient door juist in die bovenstroom te gaan interveniëren.

Dat dit vaak voorkomt zagen we al eerder bij onderzoek dat we zelf vanuit COURIUS hebben verricht naar de effectiviteit van teaminterventies. Een grote meerderheid van de interventies die worden toegepast grijpen in op de bovenstroom van een team. En juist die interventies blijken in de praktijk niet goed uit te pakken. Naar onze mening mede omdat niet de fase van ontwikkeling is meegenomen bij de keuze voor toe te passen interventies.

Het is om die reden dan ook dat wij vanuit COURIUS al aan de voorkant van een teamcoachtraject eerst met elkaar vaststellen in welke fase van ontwikkeling een team zich bevindt. Dat doen we door gebruik te maken van de gevalideerde TeamenergieMeting en door vervolgens de uitkomsten uit deze meting te plaatsen in het perspectief van teamontwikkeling. Daarbij maken we gebruik van een gevalideerd TeamontwikkelModel, zodat we echt weten waar een team zich bevindt. Dat, en niet eerder, is voor ons het startpunt om te kijken welke interventies het team echt gaan helpen.

Matchende, effectieve teaminterventies

Een beginnend automobilist zet je beter niet achter het stuur van een racewagen. Pas na geruime tijd van trainen en ‘vlieguren’ maken is dit een betere keuze. Als teamcoach zoeken wij met een team altijd naar de juiste match:

    1. Waar staat het team in haar ontwikkeling?
    2. Welke interventie past dan het beste bij het probleem of de uitdaging voor het team?

 

Meer over Teamenergie

Zowel de TeamenergieMeting als het TeamontwikkelModel beschrijven we uitgebreid in ons recent verschenen boek Teamenergie. Wil je daar meer over weten en heb je interesse in teaminterventies die wel werken? Bestel het boek Teamenergie of ga vrijblijvend met ons in gesprek over teamenergie en hoe wij jouw team kunnen ondersteunen.

2 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*