COURIUS MaatschapWIJ dag: onze eigen Nationale Dag van de Vrijwilliger

Het wordt langzamerhand een traditie voor COURIUS: Sinds 2017 bieden we jaarlijks 35 vrijwilligers geheel gratis een dag persoonlijke ontwikkeling aan in samenwerking met MaatschapWij. Dit jaar was de COURIUS MaatschapWij dag op 21 november in Bilthoven en wat was het weer fantastisch! Deze keer blikken we hierop terug met een column van de hand van Jochem Pennekamp, een van de 35 vrijwilligers die we dit jaar deze dag mochten aanbieden. Lees zijn prachtige sfeerimpressie maar bovenal mooie oproep vanuit het hart over verantwoordelijkheid nemen en bij te dragen aan de vermenselijking van de maatschappij.

“Mooier nog dan het bieden van stevige schouders en helpende handen is het werken aan een beweging waarin er écht oog en oor is voor de ander”

 

Een mailtje met daarin het verzoek om mijn mailbox even goed in de gaten te houden, dat is wat ik kreeg. Vol verwachting klopte mijn hart, om maar een beetje in deze tijdgeest te blijven. Lang hoefde ik niet te wachten: ”Verrassing: JIJ bent voorgedragen door een bekende om gratis in het zonnetje gezet te worden!”, stond er toen ik mijn mailbox opende. Ha, wat ontzettend gaaf! Een vriend van mij, die vorig jaar is genomineerd, heeft er eerder eens over verteld en was razend enthousiast over deze MaatschapWIJ-dag. Een neologisme dat aanduidt dat wij samen een steentje kunnen bijdragen aan een socialere en duurzamere maatschappij. Maar goed, waarom ik dan? Er zijn toch zoveel anderen die het verdienen? Alleen de stad Groningen telt al ruim 20.000 anderen die ervoor kiezen om zich in hun vrijetijd in te zetten voor waar dat nodig is.

Gratis dag persoonlijke ontwikkeling

 

Een aantal weken later was het dan zover, donderdag 21 november. De wekker ging wat eerder dan gebruikelijk om zo op tijd te zijn voor de tweede trein van de dag richting Bilthoven. Het blijft een flinke reis naar het achterland van het Noorden, zal ik maar zeggen. In een prachtig bosrijke omgeving werden een vijfendertig tal vrijwilligers uit heel het land welkom geheten. Een dankdag die mede mogelijk gemaakt wordt door COURIUS en MaatschapWIJ om vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Toen de workshopbegeleiders het laatste gedeelte aankondigden, was de verbazing op een ieders gezicht af te lezen. De kleine wijzer stond echt al op drie uur. Ik geloof niet dat er iemand is geweest die daarvoor, ook maar één keer, een blik heeft geworpen op de klok aan de muur. De dag stond bol van betekenisvolle ontmoetingen, inspiratiesessies over verbindend vermogen, prachtige gesprekken over een ieders beweegreden en uitwisseling van plezier in uiteenlopend vrijwilligerswerk.

Busy doing life

 

Iets doen voor een ander. De kracht van sommige woorden lijkt nooit te verdwijnen. Iedereen zal de woorden van Herman van Veen, beschreven in zijn lied uit 1979, herkennen. Sommigen zullen het misschien wel kunnen meezingen: “opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats we hebben ongelofelijke haast”. Via onze Spotify-accounts horen we Ellie Goulding; “Time. Suddenly, we got no time. We are so busy doing life that I miss your eyes on mine”. Toeval of niet? Steeds vaker lijkt dit onze modus operandi. Met het zweet op ons voorhoofd sprinten we, met een rotgang, naar kantoor. We vliegen met ons boodschappenmandje door de supermarktgangen. Uiteraard in de hoop dat de rij, die we natuurlijk al hebben zien staan bij binnenkomst, volledig opgelost is wanneer wijzelf aan de beurt zijn om af te rekenen. Jammer, niet gelukt. Kan het nog gehaaster?

We lijken zelfs de illusie te hebben dat wanneer je werktijd erop zit, en het al donker is, je nog moeiteloos voor het donker aan tafel kunt zitten als je maar haast genoeg maakt. We willen meer, we moeten meer, ook als het niet kan moet het toch. We zijn allemaal in staat om ontelbare redenen te noemen waarom we alle tijd voor onszelf menen nodig hebben. De tijd hebben we nodig om aan al onze verplichtingen (lees: vaak zelfopgelegde verplichtingen) te voldoen. We hebben een exclusief recht op ons vrije tijd bedongen.

Oproep tot delen van je vrije tijd

 

Nee, ik ben zeker geen tegenstander van vrije tijd. Meer vrije tijd zou, zo af en toe, de druk op onze maatschappij kunnen verlichten. Wat de MaatschapWIJ-dag mij heeft laten ervaren is dat het delen van je vrije tijd, bijvoorbeeld door je in te zetten voor buurtgenoten, zoveel moois kan toevoegen aan onze maatschappij: een beweging waarin er écht oog en oor is voor de ander.
‘Waar zou ik de tijd vandaan moeten halen om iets voor een ander te doen?’ Je kunt al beginnen met iets kleins. Wachten tot jouw kans voorbij komt hoeft niet. Je zou bijvoorbeeld samen met iemand uit de buurt de kerstboom kunnen opzetten, of een ander uitnodigen voor een gezamenlijk kerstdiner. Het is nog geen kersttijd, maar een rondje door de winkelstraten ontwaart iets waar we allemaal naar smachten: nabijheid en gezelligheid. Wat nou als jij daarmee, samen met heel veel andere vrijwilligers, een verschil kunt maken voor de ander?

Voor hun inzet hebben alle vrijwilligers een MaatschapWIJ-speldje ontvangen. Ik hoop dat het speldje voelt als een erkenning voor de waarden die zij toevoegen aan onze maatschappij, en ben ervan overtuigd dat zij anderen zullen blijven inspireren om ook onderdeel uit te maken van deze positieve beweging.

Gastauteur: Jochem Pennekamp

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*