Nieuwjaarswensen… Omdat het zo hoort

Nieuwjaarswensen. Misschien een gevoelig onderwerp, maar toch wil ik hier de knuppel in het hoenderhok gooien. Ik wil het hebben over het elkaar toewensen van fijne feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar. We gaan ermee stoppen! Dan weet u het alvast ….

Van oudsher is het gebruikelijk om elkaar het allerbeste toe te wensen rond de jaarwisseling. Nog niet zo heel lang geleden stonden woonkamers vol met ontvangen kerstkaarten, als een soort statussymbool van “Kijk mij eens een hoop vrienden hebben”. Dat dit meestal het gevolg was van zelf tientallen kaarten versturen met een lamme hand tot gevolg, daar sprak men niet over. En of dit nu echt een indicatie was van de kwaliteit van de verbinding met de omgeving is sterk de vraag.

Nietszeggende nieuwjaarswensen of…

Tegenwoordig gaat het anders, en is het helaas nóg nietszeggender geworden. Dit is wat je nu moet doen: je ontvangt van iemand, in de vele what’s app groepen waar je in zit, een leuk plaatje met daarop de gelukwensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar. Vervolgens knal je dat berichtje door naar zoveel mogelijk andere what’s app groepen; zonder ook maar iets persoonlijks toe te voegen. En hup, jouw taak zit er weer op. Maar… daar begint dus mijn probleem. Persoonlijk doet het me namelijk helemaal niets, en ik wil hier liever niet aan meedoen. Sterker nog, ik geneer me een beetje bij de gedachte dat ik betrokkenheid zou veinzen. Alleen anderen in de groep voelen zich uitgenodigd om te reageren met een eigen plaatje of quote, en op een zeker moment heeft iedereen gereageerd, behalve ik. Ben ik nu asociaal als ik niet reageer? Het is toch een kleine moeite om ook even te reageren? Moet ik dan in mijn eigen stijl allemaal persoonlijke appjes gaan maken en naar mensen sturen? Ik vind het een lastige kwestie. Maar mijn keuze is inmiddels gemaakt: Ik doe niet mee en ga ook niet meedoen! Ik laat de keuze aan anderen wat ze zelf doen en wat ze van mij vinden.

Kans voor je verbindend vermogen

En toch zijn die feestdagen wel degelijk een trigger om aan je verbindend vermogen te werken. Want natuurlijk heb jij het beste voor met je naasten, en rondom de jaarwisseling is het een goed moment om terug te blikken op mooie en verdrietige momenten in het afgelopen jaar, en vooruit te kijken naar wat er komen gaat. Komt die zo gewenste nieuwe baan er? Hoe zal het examenjaar van je kind aflopen? Ga je opa of oma worden? En ga zo maar door. Maar we weten nu al, dat wordt een lastige uitdaging, want als we straks weer in december zitten heb jij het veel te druk met allerlei zaken die om voorrang strijden. Dus, ik ga je een uitdaging geven die wel haalbaar is en waarmee je vandaag kan beginnen:

  1. Maak een lijst met circa 50 mensen die je “vroeger” een kerstkaart zou hebben gestuurd. Beperk je niet tot de gebruikelijke vrienden en familieleden, maar denk ook aan eenzame tantes, oud-collega’s en klasgenoten.
  2. Draag de lijst altijd bij je (kan in je telefoon).
  3. Bel iedere week minimaal één iemand van je lijst een kwartiertje en toon echte interesse in hem of haar. Sommigen vinden het handig om er tijd voor in te plannen, anderen pakken een verloren moment in de auto o.i.d. Bepaal zelf wie je welke week belt. Het kan net van je stemming afhangen waar je zin in hebt. Maar aan het einde van het jaar heb je iedereen gesproken.

Ik koppel hier ook een belofte aan: Als je dit doet zal je ervaren dat de waardering die je terugontvangt groot is en dat het de verbinding met deze personen veel sterker maakt.

Veel succes en geniet er van!!!

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*