Gewone dingen ongewoon goed doen

Wanneer ben jij voor het laatst met een fijn gevoel uit een winkel vertrokken omdat je er zo goed werd geholpen? Wanneer heb je voor het laatst in een restaurant gegeten waarbij je blij verrast was door de bediening? En wat was het dan dat je zo aansprak aan die winkelbediende of die ober? Ik kom hier straks op terug.

Doen wat is afgesproken

Eerst even over mijn vertrek uit mijn eerste baan als leidinggevende. Mijn toenmalige manager kwam naar me toe en zei: ”Weet je waarom ik het zo verschrikkelijk jammer vind dat je weggaat?” Dat is natuurlijk precies de openingszin die je wilt horen van je baas. In een flits dacht ik aan mijn vermeende visie, mijn rol in het team en aan mijn creatieve ideeën. Maar ik deed natuurlijk onnozel door te zeggen dat ik geen idee had waarom hij het jammer vond. “Omdat jij altijd doet wat we hebben afgesproken” zei hij. Alsof ik een draai om mijn oren kreeg. Was dat nu het beste dat hij over mij kon verzinnen?

Het heeft jaren geduurd voordat ik terugdacht aan die uitspraak, maar dan vanuit een heel ander perspectief. Ik ben het afgelopen jaar van twee overleden dierbaren de executeur testamentair geweest. Welke avonturen je beleeft met alle instanties waarmee je dan te maken krijgt, is ongelooflijk. En dan heb ik het nog niet eens over onhandigheid bij een callcenter, maar bijvoorbeeld over een grafsteen die volledig verkeerd wordt gegraveerd. Tsja, dan kunnen ze een nieuwe grafsteen aanbieden, maar daar ging het natuurlijk niet om. Kennelijk is het al bijzonder is als iemand doet wat er van hem wordt verwacht.

Was je wel eens blij verrast omdat iets gewoon volgens afspraak verliep? Ik denk dat je bij het voorbeeld aan het begin van dit verhaal ook aan een ober of winkelbediende dacht die gewoon deed wat er van hem of haar werd verwacht.

Kans voor manager

Gewone dingen ongewoon goed doen biedt ook ontzettend veel kansen voor een manager. Met deze bril kijken medewerkers immers ook naar hun leidinggevende. Helaas terecht, want velen hebben ervaringen met managers die hun afspraken niet nakwamen, die zaken te laat afwikkelden, die zich verschuilden achter anderen, enzovoort. Het gaat hier dan niet alleen om de zware onderwerpen als loonsverhoging, contractverlenging en dergelijke. Maar misschien wel juist om de kleine dingen.

Heb je afspraken gemaakt? Gelijk even schriftelijk bevestigen. Of beter nog: gelijk uitvoeren. Kan je een belofte toch niet nakomen? Neem je verantwoordelijkheid, bied je excuses aan en bespreek wat er nodig is om het recht te trekken. Verplaats besprekingen met medewerkers niet te makkelijk omdat je een bespreking hebt met je eigen baas of met een klant. Natuurlijk gaat de klant altijd voor, maar een medewerker voelt feilloos aan of het hier om een incident gaat of dat er regelmatig met de klant als excuus afspraken worden verplaatst waar de manager geen zin in heeft.

De ‘beste vriend’

Gewone dingen ongewoon goed doen werkt niet alleen bij je eigen medewerkers. Hoe ga je om met je collega’s, met je eigen baas en met je klanten? Heb jij je actiepunten van de vorige vergadering uitgevoerd? Haal je je deadlines? Iemand die zijn afspraken nakomt, is goud waard. Mensen kunnen op je rekenen. En gek genoeg, in een land als Nederland is het dus een ideale manier om positief op te vallen. Ja, specifiek in Nederland, want het werkt niet overal zo. Wij Nederlanders verwachten het wel van een ander maar doen het zelf niet, waardoor we dus allemaal denken dat het aan de ander ligt. Van een land als Amerika kunnen wij nog veel leren. Amerikanen worden door ons vaak neergezet als oppervlakkig en gemaakt. Ja, natuurlijk is die verkoper in de winkel, of die ober in het restaurant in Amerika niet echt je beste vriend. Dat weten jullie allebei. Maar hij is wel uiterst beleefd en geïnteresseerd. Als jij weer weg bent, dan is hij weer de beste vriend van iemand anders. Intussen ben jij keurig netjes geholpen. Maar goed, wij vinden dat dus oppervlakkig. Wij hebben liever een echte Nederlander die klanten, collega’s en medewerkers ziet als lastige vliegen die hem van zijn echte werk afhouden.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*