Financiën op orde geeft ruimte

Het is 2016 en Griekenland staat er op financieel vlak nog steeds niet goed voor. Stel dat Griekenland nu een goed idee heeft waardoor het klimaat gespaard kan worden. Of dat de Grieken zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen. Of dat ze de voorzitter van de Europese Centrale Bank willen leveren. In alle gevallen zal onze reactie dezelfde zijn: laat Griekenland eerst maar eens zorgen dat ze hun financiën onder controle hebben, voordat ze met allerlei leuke plannen komen.

Financiën bepaalt het spel

Hoe vanzelfsprekend het bovenstaande voorbeeld ook is, managers gedragen zich vaak zoals Griekenland. Eigenlijk is de regel als volgt: zolang je je financiën niet voor elkaar hebt, heb je geen recht van spreken. Dat is misschien niet helemaal eerlijk, omdat jij er niet altijd wat aan kunt doen. Maar dat is nu eenmaal altijd met spelregels. Ze zijn niet altijd even logisch of eerlijk, maar je hebt er rekening mee te houden. Nieuwe ideeën, leuke dingen naast het werk, een nieuwe opleiding, promotie vragen, doe maar even niet.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als je financiën op orde zijn, dan kan je je ineens ook meer permitteren: er wordt beter geluisterd naar je ideeën; excentriek gedrag wordt geaccepteerd. Deze spelregel heeft mij het meeste gebracht in mijn leven en niet alleen bij het werk. “Gewoon” zorgen dat het resultaat in lijn is met de verwachtingen of deze zelfs overtreft, en je krijgt veel ruimte. Achmea is bijvoorbeeld een organisatie waar duidelijk gestuurd wordt op resultaat. Als je dat resultaat haalt, dan krijg je ook alle ruimte om het op jouw manier te doen. Ik weet zeker dat menigeen zijn wenkbrauwen heeft opgetrokken bij weer eens een raar idee van mij. Een feestje, een opleiding, een investering. Ik doe het vanuit het geloof dat dit de medewerkers en/of de klanten zo beïnvloedt dat het resultaat er beter van wordt. De omgeving kan zich er weinig bij voorstellen, en vindt die acties soms idioot. Maar zolang de resultaten goed zijn, zal men het zeker accepteren.

Anders zijn

Als je je aan je afspraken houdt, mag je best een beetje anders zijn. Zoals Jaap Buijs, de in 2015 overleden manager van onder andere Jan Smit. Ik heb begrepen dat hij nooit met contracten werkte. Hij vroeg een datum, zei een prijs en dan was het een deal. Zeer ongebruikelijk in die business, maar het werd geaccepteerd omdat hij altijd zorgde dat het goed kwam.

Ik heb wel ervaren dat mijn manier van managen toch een afwijkende manier is. Door de jaren heen ben ik gaan zien dat ik een ander carrièrepad heb doorlopen en een andere managementstijl heb dan de meeste andere managers. Maar als de resultaten altijd goed zijn, dan blijkt er veel acceptatie vanuit de omgeving. Sterker nog, ik merk dat mensen geïnteresseerd zijn hoe ik dat doe. Nu zeg ik dat het een kwestie is van resultaten halen door op een bepaalde manier in medewerkers en klanten te investeren. En als iemand meer wil weten, dan moet hij maar contact met me opnemen.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*