Effective leadership of a hybrid team

In maart 2020 was er eerst de stilstand. Waar is mijn wachtwoord van Skype? Is dat Zoom wel veilig? Wat doen we wel en niet online? Maar al snel daarna kwam de conclusie dat er veel meer mogelijk is met thuiswerken dan we ooit dachten. En de meeste werkgevers zijn van plan om dit er, in ieder geval deels, in te houden. Dit betekent dat steeds meer teams op een hybride manier gaan werken: deels vanuit huis, deels op locatie. Dat brengt uitdagingen met zich mee: privé/werkbalans, eenzaamheid, werkstress, doorslaan in te lange dagen of juist luiheid, verbinding met jou als leidinggevende etc.

COURIUS heeft een programma ontwikkeld waarbij je als leidinggevende van een hybride team op een praktische wijze wordt begeleid in het omgaan met deze uitdagingen, en vooral kansen die dit biedt. Vanuit de nieuwste en wetenschappelijk onderbouwde inzichten wordt de leider geholpen bij het invullen van wat wél werkt.

Hechte teams

Specialist in het realiseren van hechte, high-performing teams

Zeer ervaren trainers

Met jarenlange ervaring in uiteenlopende managementfuncties

Bewezen methodieken

Gecertificeerde trainers met bewezen methoden

Resultaat leiderschapstraining

 

In het afgelopen jaar hielpen wij veel organisaties en leidinggevenden bij de omschakeling naar een nieuwe vorm van leidinggeven. Vanuit deze ervaringen hebben we deze training ontwikkeld.

Tijdens deze interactieve en praktische leiderschapstraining leer je hoe je in de nieuwe situatie overzicht houdt, effectief aanstuurt en:

 • De onderlinge band en samenwerking in je team versterkt
 • Energiebronnen in je team stimuleert en stressfactoren reduceert
 • Je medewerkers voldoende tijd en aandacht kunt blijven geven
 • Proactiviteit en innovatie kunt blijven stimuleren
 • In korte tijd effectief kunt ontspannen
 • Het beste van virtueel werken behoudt als je straks weer terug naar de werkvloer kunt

Sinds enige jaren verzorgen trainers/coaches van COURIUS voor ons (internationale) leiderschapstrainingen. Met veel impact. Daarnaast zijn we binnen de trainingen coaching gaan aanbieden als vast onderdeel van de programma’s.

We hebben gekozen voor de samenwerking met COURIUS omdat de coaches en trainers senior zijn en zelf ervaring hebben als manager/leidinggevende. Daarnaast zijn ze stevig opgeleid als trainer/coach en verstaan ze hun vak.

Barbara van der Heijden
Global Talent Director, Capgemini Invent

Inhoud training hybride werken

 

We keken naar onderzoek over het functioneren van virtuele en hybride teams en spraken met een groot aantal van onze klanten. Die inventarisatie maakte duidelijk wat de grootste uitdagingen zijn als je leiding gaat geven aan een hybride team. Zo kwamen we tot de volgende zes modules die we je tijdens deze tweedaagse training hybride werken aanbieden:

 1. Online samenwerken
 2. Energiemanagement
 3. Terug op de werkvloer
 4. Omgang met medewerkers
 5. Ontspanning
 6. Innovatie

De aanpak en begeleiding van COURIUS hebben in korte tijd veel resultaat opgeleverd. Hun insteek is vanuit de menselijke kant en volledig gericht op de vraagstukken die op tafel liggen.

Ze stellen heldere (verduidelijkings)vragen, vliegen op humorvolle wijze ook de steviger onderwerpen aan, maar altijd vanuit wederzijds respect en vertrouwen. De metaforen die worden gebruikt, maken het extra herkenbaar en dragen bij tot een duurzaam resultaat.

Lex Joosten
Teamleider Verus

Zes modules leiding geven aan hybride teams

Module 1. Online samenwerken

Tijdens deze module maak je een plan om de online samenwerking te optimaliseren en je eigen agenda/prioriteiten te managen. Klik hier voor meer info over de module.

Welke spelregels hanteren we binnen het team en binnen de organisatie? Hoe lang duren online bijeenkomsten? Nemen we voldoende tijd om te ontspannen tussen twee meetings? Video aan of uit? Hoe focussen we en luisteren we? Hoe zorgen we dat we als een team blijven samenwerken? Hoe erg of juist leuk/persoonlijk is het als kinderen of de hond voorbij komen? Hoe managen we de andere energie die een online meeting meebrengt t.o.v. een fysieke meeting? Hoe zorgen we ervoor dat het óók gaat over hoe het echt met de persoon zelf gaat? Hoe gaan we om met collega’s met een thuissituatie waarin videobellen praktisch onmogelijk is? En hoe houden we plezier en aandacht voor de sociale teamverbinding?

Module 4. Omgang met medewerkers

Tijdens deze module leer je de specifieke vaardigheden aan waarmee je de individuele band met je teamleden versterkt en onderhoudt.
Klik hier voor meer info over de module.

Je collega’s 3x per dag ontmoeten in een online meeting hoeft nog niet te betekenen dat een medewerker het gevoel heeft dat er voldoende contact is met de leidinggevende. Persoonlijke aandacht lijkt sluitpost van de tijdsbegroting van een leidinggevende te worden, maar het is wel degelijk onderdeel van de job om hier extra tijd in te investeren. Hoe kan je de 1 op 1 verbinding optimaliseren, ondanks de fysieke afstand?

Module 2. Energiemanagement

Tijdens deze module breng je voor jou en je teamleden in kaart wat de energiebronnen en stressoren zijn en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Klik hier voor meer info over de module.

Waar de ene persoon veel energie krijgt van geconcentreerd kunnen werken, zonder “lastig gevallen te worden” door collega’s, kan de ander zijn/haar collega’s enorm missen. Hoe breng je in kaart wat de energiebronnen en stressoren van jezelf en van je collega’s zijn? En hoe kan je dit vertalen naar een manier van (samen)werken die bij jou past? We laten je ook ervaren hoe je op eenvoudige wijze je eigen gevoel van bevlogenheid positief kunt beïnvloeden. En we nemen je mee in het gedachtegoed van teamenergie, waardoor je beter kunt beoordelen welke energieën er in een team aanwezig zijn en hoe je die kunt beïnvloeden.

Module 5. Ontspanning

Tijdens deze module leer je hoe je tijdens je werk op korte en effectieve wijze kunt ontspannen.
Klik hier voor meer info over de module.

Jij komt het beste tot je recht als je goed in je vel zit. Tijdens de module energiemanagement heb je al in kaart gebracht wat jouw energiebronnen hiervoor zijn. Tijdens deze module laten we je ook kennismaken met verschillende alternatieve vormen van ontspanning, waardoor je kunt kijken of dit ook bij jou past. Te denken valt aan ademhalingsoefeningen, meditatie, visualisatie en meer.

Module 3. Terug naar de werkvloer

Tijdens deze module zorg je ervoor dat jouw team in de hernieuwde samenwerking op de werkvloer het goede behoudt en de nieuwe uitdagingen aankan.
Klik hier voor meer info over de module.

Is alles weer zoals het was als we weer terug zijn op werkvloer? Waarschijnlijk niet. Iedereen heeft/had voornemens. Wat gaan we dan anders doen en hoe voorkomen we dat we in de valkuilen van voorheen stappen? Hoe behouden we de goede dingen uit de Coronatijd? Maken we nieuwe afspraken over thuiswerken? Moeten we eerst “detoxen”? Hoe zorgen wij ervoor dat de burn out-golf die voorspeld wordt ons niet raakt? Hoe herken je de eerste symptomen van burn out bij jezelf en bij collega’s?

Module 6. Innovatie

Tijdens deze module leer je hoe je bovenop de “gewone” zaken net even dat beetje extra kunt blijven geven, waardoor je klanten en collega’s verrast worden.
Klik hier voor meer info over de module.

Het blijkt dat medewerkers goed en in veel gevallen zelfs meer dan voorheen hun beloofde output leveren. Maar de energie, de innovatie, de synergie, de proactiviteit om samen met collega’s of alleen nieuwe dingen te bedenken lijdt onder de nieuwe wijze van werken. Hoe krijgen we dit toch voor elkaar? Soms moet je vertragen om te versnellen.

Voor wie

Deze interactieve en praktische training is gericht op leidinggevenden die het beste uit hun team willen halen en de kansen die hybride leidinggeven biedt ten volle willen benutten. Je kunt deze training met je gehele team of samen met een groep collega-leidinggevenden van jouw organisatie volgen. We maken dan graag een maatwerk voorstel voor je. Neem daarvoor contact op met Jaco van der Tang.

Onze opdrachtgevers

 

We werken voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van gevestigde namen tot minder bekende bedrijven. Wat ze gemeen hebben is de wens om van hun teams topteams te maken waar businessdoelen én verbinding hand in hand gaan.

De trainers van COURIUS

 

Alle COURIUS trainers hebben zelf vele jaren ervaring als manager. Ze adviseren en trainen vanuit hun brede leidinggevende ervaring in combinatie met (wetenschappelijke) kennis en bewezen methoden.

dr. Cees van der Zwan

 

Cees promoveerde op onderzoek naar teamenergie en de rol die energie speelt in het functioneren van teams. Zijn wapens: bevlogenheid in combinatie met rust.

Bekijk al onze trainers op onze teampagina.

Marco Buschman

 

Internationaal gecertificeerd team- en leiderschapscoach en altijd praktisch en oplossingsgericht. Zijn wapens: empathie, kennisoverdracht en bevlogenheid.

Bekijk al onze trainers op onze teampagina.

Jaco van der Tang

 

Dé teamspecialist binnen COURIUS. Gaat voor het resultaat, maar altijd met oog voor verbinding. Zijn wapens: vriendelijke vasthoudendheid met (droge) humor.

Bekijk al onze trainers op onze teampagina.

Vanzelfsprekendheden worden opeens niet meer zo als vanzelfsprekend ervaren en je wordt door de facilitators van COURIUS op een prettige en open manier uitgenodigd, om hierover na te denken en in gesprek te gaan. COURIUS legt verbinding tussen het leiden van jezelf, het leiden van anderen en het faciliteren van teams door op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen: Hoe leid ik mijzelf? Wie leid ik? Hoe leid ik de ander? En waar leid ik hen naartoe?

Ronald de Pijper
Docent Management in de Gezondheid, Fontys Hogeschool

Praktische informatie training

 

De training kunnen we zowel online als op locatie aanbieden, mits de COVID-19 maatregelen dat toestaan. Het aantal deelnemers beperken we met opzet tot maximaal 12 personen. Daardoor is er bij deze interactieve en praktische training ruimschoots de gelegenheid voor het bespreken van jouw persoonlijke situatie en het delen van ervaringen met de andere deelnemers.

CRKBO erkend

 

COURIUS is erkend door CRKBO en brengt geen btw in rekening als je organisatie geen btw kan terugvorderen. De (annulerings)voorwaarden voor deze training vind je hier.

Effectief leiding geven aan een hybride team?

Wil je deze interactieve training volgen binnen je organisatie? Aarzel niet en neem contact op via onderstaand formulier. We doen je dan een voorstel op maat dat aansluit bij de vragen die in jouw organisatie leven.

"*" indicates required fields

Ik ga akkoord met de aanmeldingsvoorwaarden*

Klachtenprocedure

We hopen dat het niet gebeurt, maar mocht je na afloop van de training een klacht hebben, raadpleeg dan onze klachtenprocedure en neem contact op via klacht@courius.com. Binnen 2 werkdagen nemen we contact met je op om je klacht door te spreken en gezamenlijk te zoeken naar een oplossing.