Zo stap je uit je comfortzone
Als je gedrag wilt veranderen, hoeft dat eigenlijk niet zo ingewikkeld te zijn. Maar toch gaat gedragsverandering vaak met horten en stoten. Regelmatig geeft men het zelfs op. Ik wil hierover een belangrijk fenomeen belichten. Dit fenomeen kennen we allemaal. Bij gedragsverandering blijft het wel eens onbelicht. Terwijl dit fenomeen de verandering belemmert. Over welk fenomeen heb ik het? Ik heb het over ‘uit je comfortzone stappen’.
Wat is uit je comfortzone stappen?
In je comfortzone ervaar je een gevoel van zekerheid en veiligheid. Dit is een fijne zone. Het is een zelf gecreëerde grens, een kunstmatige grens. Hier handel je binnen hetgeen je al goed kent of goed kunt doen. Als je buiten je comfortzone handelt, voel je je minder zeker en minder veilig. Echter om je te ontwikkelen dien je uit je comfortzone te stappen. Dan dien je te handelen of iets te doen wat je nog niet eerder op deze wijze hebt gedaan. Echter het onveilige en stressvolle gevoel van uit je comfortzone te handelen, doet je makkelijk besluiten te blijven handelen op je oude manier; terug te keren naar het warme gevoel van de comfortzone. Dan ontwikkel je je dus niet.
Neuroplasticiteit
Kennis over neuroplasticiteit is nu ook erg belangrijk. Als je neuroplasticiteit begrijpt dan snap je ook waarom uit de comfortzone stappen zo ingewikkeld is. Neuroplasticiteit betekent dat het brein zich aanpast. Als we lang genoeg iets doen, past het brein zich aan zodat het een gewoonte wordt. Dat willen we bij gedragsverandering bereiken. We willen dat nieuw gedrag aanleren een gewoonte wordt. Daarom is het zo belangrijk dat je bij gedragsverandering goed snapt hoe neuroplasticiteit werkt. In onderstaand filmpje wordt de basis van neuroleiderschap praktisch uitgelegd.
Neuroplasticiteit en uit je comfortzone stappen
Als je ander gedrag gaat oefenen, reageert het brein erop met een schrikreactie, alsof het brein wil zeggen, “hé let op, er klopt iets niet”. Er is dus daadwerkelijk een reactie in het brein waarneembaar. Deze reactie van het brein geeft je een onprettig gevoel. Deze reactie van het brein is dus uit je comfortzone stappen.
Handen over elkaar
Tijd voor een ervaring. Doe je handen over elkaar.
Ok .. heb je het gedaan?
Doe ze nu andersom over elkaar…
Wat ervaar je nu? Dit voelt vreemd toch? Het brein geeft je allerlei signalen die je bewust moeten maken dat deze andere positie niet klopt. En wat doen we als we iets vreemd vinden? We trekken ons gemakkelijk weer terug. Dit fenomeen zie je veel bij verandering. Omdat de verandering als vreemd wordt ervaren, stopt men ermee.
Als je wilt veranderen moet je dus naast oefenen ook zorgen dat je voldoende weerbaar bent tegen het vervelende gevoel van veranderen. Veranderen gaat gepaard met een vervelend gevoel: het gevoel van uit de comfortzone stappen. Deze weerbaarheid bestaat uit twee elementen: stilstaan en herkennen.
Stilstaan
Stilstaan betekent letterlijk even niets doen. Een pas op de plaats maken. Zodat je tijd neemt om te zien hoe het gaat. Als je niet stilstaat, heb je niet genoeg door dat je dit vervelende gevoel hebt en is de kans groot dat je geleid wordt door dit vervelende ‘uit je comfortzone’ gevoel. Door stil te staan kan je zaken veel beter opmerken.
Je kunt het vergelijken met een rijden op de snelweg, dan raas je maar door. Je ziet onvoldoende wat er speelt. Door te stoppen zie je en ervaar je veel meer.
Herkennen
Als de stress van uit de comfortzone stappen er is, dan is het belangrijk dat je dit gevoel herkent. Herken het als het gevoel dat ontstaat omdat je bezig bent om te veranderen. Je kan leren om dit onprettige gevoel als een reactie van het brein zien te herkennen. Als we het herkennen kunnen we weer doorgaan met waar we mee bezig waren. Zo simpel is het.
NB. Het gaat om herkennen en niet om analyseren. Analyseer het niet. Want dan krijgt het te veel aandacht.
Tot slot
Als je gedrag wilt veranderen is het belangrijk om te weten wat voor nieuw gedrag je wilt hebben. Heb dit helder en oefen dit nieuwe gedrag veelvuldig. En laat je niet afschrikken door het onprettige gevoel dat hoort er bij. Hoe langer je doorgaat des te sneller dit onprettige gevoel is verdwenen.
Dit artikel verscheen eerder op devalkleadershipcompany.nl
0 antwoorden