Zo kun je je uitstelgedrag afleren
Much of the stress that people feel doesn’t come from having too much to do. It comes from not finishing what they’ve started. – David Allen
Productiviteit is belangrijk. Hoe meer je gedaan kunt krijgen in je werkuren, des te meer je bereikt. Des te sneller je je doelen kunt bereiken en des te makkelijker het wordt om het leven van je dromen vorm te geven. Maar productiviteit komt niet automatisch. Het vereist discipline – een zekere mate van zelfbeheersing. Dat wordt constant op de proef gesteld door leuke dingen als je smartphone, Netflix of de laatste nieuwtjes op Facebook. En voor je het weet heb je last van het nieuwe schuldgevoel of vertoon je uitstelgedrag.
11 tips die uitstelgedrag verminderen
Hoe vergroot je je discipline en je productiviteit? Hieronder vind je 11 tips en gedachten die je uitstelgedrag verminderen. Herinner jezelf aan deze gedachten als je niet vooruit te branden bent. Voor je het weet vlieg je door de taken heen en voel je je geweldig.
1. Snel afronden
Hoe sneller je iets belangrijks afrondt, des te langer je kunt genieten van een leven waarin die belangrijke taak voltooid is. En hoe langer je kunt profiteren van de rust en de voordelen die dat je biedt.
2. Kies voor kleine(re) taken
Kleine taken heb je snel afgerond. Een enorm project afronden is moeilijk en uitdagend. Breek het project daarom op in kleine taken, en begin met een van deze kleine stukjes. Rond het af, en begin aan het volgende stukje.
3. Eet de kikker: doe het vervelende eerst
Als je eerst de dingen doet waar je tegenop ziet, wordt alles makkelijker en leuker. Je ontwikkelt jezelf veel sneller als je er een gewoonte van maakt om ‘vervelende’ dingen eerst te doen. Vaak zijn dit niet alleen de dingen die het meest belangrijk zijn voor je vooruitgang, het afronden van deze taken geeft je ook een heleboel energie.
4. Gedraag je zoals je je wilt voelen.
Jezelf gedragen zoals je je eigenlijk zou willen voelen werkt in veel gevallen. Voel je je lui, onproductief en krijg je jezelf niet aan het werk? Doe dan net alsof je in een productieve bui bent. Hoe zou je je dan gedragen? Wat zou je nu doen?
5. Creatieve taken kun je altijd uitvoeren.
Inspiratie is leuk, maar niet vereist. Wat vereist is dat je gaat zitten, en iets gaat doen. Je eerste pogingen zijn verschrikkelijk, maar meestal komt de inspiratie daarna vanzelf.
6. Selectief loslaten
Als je iets gedaan wilt krijgen, moet je even alle andere zaken die je nog moet doen loslaten. Houd je alleen bezig met de taak die je voor je hebt. Multi-tasken is niet productief. Het maakt je vooral druk, overweldigd en gestrest.
7. Zorg voor overzicht
Als je geen overzicht hebt van het werk dat je moet doen, ga je meestal iets doen dat niet nuttig is. Zorg dat je weet wat je op je bord hebt, houd overzicht. Op die manier houd je je hoofd leeg en wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken over welke taak je nu moet uitvoeren.
8. Ruim op!
Als je werkomgeving een zooitje is, ben je sneller afgeleid dan wanneer je werkomgeving opgeruimd en schoon is. Soms is een kwartiertje opruimen de beste manier om productiever te worden.
9. Start met een planning
Spring niet zomaar in een ingewikkeld project. Ieder kwartier dat je besteedt aan planning, scheelt je gemiddeld drie kwartier in de uitvoering.
10. Plak geen etiket op een klus
Een taak is een taak. Jij bent degene die hem de stempel ‘vervelend’ of ‘leuk’ geeft. Laat deze oordelen los, en ga gewoon aan de slag. Houd je niet bezig met of het werk ‘leuk’ is of ‘vervelend’. Werk de taak af en ga naar de volgende taak. Maak je liever druk over hoeveel tijd het je kost om de taak te voltooien. Houd jezelf voor dat je bijvoorbeeld binnen een uur van die ‘vervelende’ taak af bent. Een uurtje iets minder leuk werk doen, dat kun je wel toch?
11. Houd zicht op de lange termijn
Onthoud dat je leven niet altijd comfortabel hoeft te zijn. Houd je focus op je doelen. Een avond ontspannen op de bank is nu fijn. Je doel bereiken over twee maanden is de rest van je leven fijn. Het leven mag moeilijk en uitdagend zijn, daar is niets mis mee.
En onthoud: tijd is waardevol. Als je efficiënt werkt, kun je met je tijd meer waarde creëren voor jezelf, voor je werkgever, de mensen in je leven en de wereld in het algemeen. Dus stop met treuzelen en uitstelgedrag, en gebruik je tijd om waarde te creëren.
Getriggerd door deze tips tegen uitstelgedrag? Lees dan ook eens Heb je een groei of een fixed mindset of tips om efficiënt te werken op basis van de kenmerken van je brein. Dat werkt!
Dit artikel verscheen eerder op SoChicken.nl
0 antwoorden