Zinvolle doelen

Onlangs werd mij in een interview gevraagd of ik één goede tip kon geven om het nieuwe jaar te beginnen met een vliegende start. Daar heb ik toen even over nagedacht. Waar worden mijn klanten het vaakst gelukkig van tijdens een coachingstraject? Het antwoord is simpel: het stellen en nastreven van zinvolle doelen.

Stop met goede voornemens

Aan goede voornemens heb je niets. Of in goed Nederlands: the road to hell is paved with good intentions. Goede voornemens formuleren is een vorm van wensdenken. Daar bereik je niets mee. Positief denken helpt ook al niet. Het spijt me. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken doe ik tijdens coachingsessies met ondernemers en executives meer aan actief probleemdenken dan aan iets anders. Daar kom ik later op terug.

Wat zijn zinvolle doelen?

Zinvolle doelen zijn simpelweg doelen waar jij gelukkig van wordt. Zinvolle doelen zijn doelen die in lijn liggen met jouw waarden en jouw belangrijke rollen in het leven. Oftewel: waarden + rollen = zinvolle doelen. Dus als een belangrijke waarde voor jou vrijheid is en je wilt een zinvol doel formuleren in je rol als werknemer zou je kunnen denken: ik ga minder overwerken zonder aan productiviteit te verliezen. De tijd die ik overhoud ga aan mijn gezin besteden. Of als ondernemer zou je kunnen denken: ik ga meer werken aan de zaak dan in de zaak en ik ga mij dus meer op afstand als aandeelhouder opstellen. De tijd die ik overhoud ga ik besteden aan reizen.

Hoe bereik je zinvolle doelen?

Om zinvolle doelen te daadwerkelijk bereiken gebruik je het model van de 4 D’s: Droom, Doelen, Drempels en Draaiboek.

Stap 1: Droom

Alles begint met een droom, een diep gewortelde wens of behoefte. Wat vond je geweldig als 8 jarig jongetje of meisje? Wat zou je doen als het niet kon schelen wat anderen er van vonden? Hoe zou je leven er uit zien als je je behoeften zou najagen?

Stap 2: Doelen

Een droom zonder doelen is leuk, maar meer ter ontspanning dan wat anders. Als je droom is om in het buitenland te wonen dan is een doel bijvoorbeeld om genoeg te sparen om de transitieperiode van inkomen in Nederland naar inkomen in het buitenland te overbruggen. Bedenk daarbij dat een doel een droom met een deadline is.

Stap 3: Drempels (oftewel: probleemdenken)

Hier gaat het meestal mis. Het lijkt heel daadkrachtig om hard te roepen dat je niet moet denken in problemen maar in uitdagingen en oplossingen. Alsof het vervangen van het ene woord door het ander ooit iets zinnigs zal opleveren. Mijn advies is: denk in problemen. Of nog beter gezegd: denk na over alle obstakels en drempels die in de weg staan tussen jou en het bereiken van je doel. Als je doel is om financieel onafhankelijk te worden dan zou het stoppen met een dure hobby als iedere week drie keer uit eten in een sterrenrestaurant wel eens een grotere sleutel tot succes kunnen zijn dan speculeren op de aandelenbeurzen.

Stap 4: Draaiboek

Je hebt nu een droom, een concreet doel en je weet welke drempels in de weg staan. Nu is het tijd voor een concreet schriftelijk draaiboek. In dat draaiboek schrijf je concreet op hoe, wanneer en met wie je welke concrete stappen neemt om je droom te verwezenlijken.

En dan? Commitment, actie en volharden! Ik wens je veel succes met het formuleren en realiseren van je zinvolle doelen. En onthoud altijd: het beste van je leven ligt nog voor je. Ter afsluiting een fantastische video over dromen en doelen.

Wat zijn jouw zinvolle doelen?

2 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*