Werken vanuit bezieling

Het zijn niet alleen organisaties die beter floreren wanneer er aandacht wordt besteed aan zingeving en bezieling¹. Ook jij floreert beter als je er aandacht aan besteed. Waarom werk jij eigenlijk? Is het alleen voor geld, of is er meer? Heeft je werk zin en vind je het leuk of voelt het vooral als sleur? Werk je om te leven of leef je om te werken? Worden je keuzes gestuurd door beperkende overtuigingen of zijn het verruimende of versterkende overtuigingen? Volg jij je diepste verlangen of word je geremd door angst? Zomaar een handvol vragen die als je ze eerlijk beantwoord veel zeggen over de wijze waarop jij je (werkzame) leven inricht.

Zeker is dat werken gemakkelijker en plezieriger wordt als je je verlangen durft te volgen. Je verlangen volgen leidt tot bezieling. Vanuit de ziel, zo dicht als mogelijk vanuit je diepste zelf, kiezen. Volgens de Dikke van Dale gaat het bij bezieling over innerlijke inspiratie. Adriaan Hoogendijk schrijft er het volgende over: werk roept de meeste zingeving, bezieling en vitaliteit op wanneer je creëert wat je ten diepste ook graag wil creëren. Een mens is een creërend wezen. Creëren gaat verder dan veel vormen van werken. Het is de uiterlijke manifestatie van innerlijke drijfveren, dus de weg van binnen naar buiten².

Over bezieling is veel te doen. Bedrijven gaan (opnieuw) op zoek naar hun kernwaarden. Ze zoeken naar bezielde medewerkers, universiteiten zoeken bezielde studenten en het individu zoekt naar een baan, studie of bezigheid die hem bezielt. Eigenlijk best wel te begrijpen. Want wat is er mooier dan het verwezenlijken van je ware aard en kunnen leven zoals je in diepste zin bent!

Natuurlijk kun je ook doof zijn voor je innerlijke stem. Je kunt hem negeren, onderdrukken, je slachtoffer voelen van de omstandigheden, bij de pakken neerzitten, balen, ziek melden, gefrustreerd zijn, anderen de schuld geven. Of nog destructiever, doorzetten, afdwingen, kwaad worden, net doen alsof. En dat alles leidt slechts tot verdriet, burnout, ziekte en spijt.

Om je verlangen te volgen en de weg naar bezieling te vinden is ook ronduit durf en moed nodig. Durf en moed om uit je comfortzone te komen. Er is vertrouwen voor nodig, vertrouwen in jezelf dat je het kan. Elk leerproces vraagt om vertrouwen. Angst daarentegen haalt ons weg bij onszelf en leidt tot stilstand of zelfs achteruitgang. Vincent van Gogh schreef in één van zijn brieven: Veel schilders zijn bang voor het blanke doek. Maar het blanke doek is bang voor de ware hartstochtelijke schilder, die durft en die de biologie van ‘’je durft het niet’’ heeft doorbroken³.

Het negeren van je innerlijke stem heeft een prijskaartje. Onderstaand de top vijf van dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed.

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om het leven te leven dat ik wilde in plaats van wat anderen van mij verwachtten.
  2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
  3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
  5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.

Spijt op je sterfbed moet je zien te voorkomen, lijkt mij. Maar hoe ga je nu bezield door het leven? Het begint allemaal bij stilstaan, de spreekwoordelijke zachte steen opzoeken en je afvragen ‘wat wil ik nu echt?’ Pas wanneer je stilstaat en je aandacht naar binnen richt kun je je innerlijke stem horen. Wat zijn eigenlijk de wezenlijke zaken die je aan het hart gaan? Pas wanneer je je hiervoor opent kun je je innerlijk stem horen die je de weg naar bezieling wijst. Het is bezieling die een krachtige leven gevende energie vormt. Als je een bezield wilt leven dan moet je leren luisteren naar je innerlijke stem en die ruimte geven.

Uiteindelijk is bezieling ook gewoon een kwestie van doen. Hoewel we niet zo naïef hoeven te zijn en te geloven in 100% maakbaarheid zal iedereen begrijpen dat blijven hangen in onvrede en hopen op een wonder slecht een kleine kans op verandering biedt. Ook jij kunt doelen stellen en doelen realiseren en daarmee verhoog je de kans op een bezielt leven.

Geniet van een bezield leven!

Noten:
1) Artikel Managementsite, Geïnspireerde leiders letten op zingeving en menselijkheid, Maurice de Valk, mrt 2013
2) Adriaan Hoogendijk, De schoonheid van coachen, pag. 71
3) Vincent van Gogh, Een leven in brieven 1853-1890, br. 378

Deze column verscheen ook op Managementsite

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*