Weg met de onrust in je hoofd – 5 tips

To realize that you are not your thoughts is when you begin to awaken spiritually. – Eckhart Tolle

Ervaar je onrust? Ben je altijd druk in je hoofd? Joh – vertel mij wat. Mijn hoofd is ook niet bepaald het meest rustige ding in mijn leven. Als ik er niets aan doe dan ben ik altijd druk in mijn hoofd. Dan vliegen er constant gedachten rond en kan ik me er eindeloos in verliezen. Het zijn niet eens negatieve gedachten – mijn brein is gewoon eindeloos enthousiast.

Maar negatief of positief – onrust of een druk hoofd maakt het lastig om te ontspannen, om te slapen, om te genieten van het moment. Dus ik doe dingen om de boel te kalmeren. In dit artikel deel ik mijn inzichten. Wellicht helpt het je om jouw drukke hoofd een beetje tot rust te brengen.

Tip 1. Even overgeven op papier

Een druk hoofd is als een vastgelopen computer. De processor wordt constant gebruikt voor de volle 100%, en daar raakt hij oververhit van. Als je de belasting naar beneden wilt brengen, zul je wat programma’s moeten sluiten. En als je je drukke hoofd tot rust wilt brengen en de onrust kwijt wilt zul je er wat gedachten uit moeten gooien.

Hoe doe je dat? Door te schrijven. Pak een vel papier of een notitieboekje, en schrijf in het midden: ”Wat houdt me bezig op dit moment?” en start met schrijven. Schrijf op wat je te binnen schiet, ook als het onbelangrijk lijkt. Een brein kan zich eindeloos bezighouden met onbelangrijke dingen.

Door het op te schrijven doe je iets heel slims. Je geeft je brein het gevoel dat het kan ontspannen. Je brein weet nu dat al die ‘belangrijke’ gedachten staan opgeschreven, dus durft het een paar gedachten los te laten. Probeer het maar eens. Wat houdt je bezig? Schrijf het op. Je kunt er ook over schrijven in je dagboek. Gooi het uit je drukke hoofd en op papier of een scherm.

Tip 2. Durf je drukke hoofd te accepteren

Zoals je blaas urine produceert, maakt je brein gedachten. Daar is niets mis mee – het kan niet anders. Je brein is – voor een deel – een gedachtenorgaan. En weet je – je problemen ontstaan niet door die gedachten. Je probleem ontstaat doordat je gelooft dat al die gedachten wáár zijn. Je neemt je brein veel te serieus.

Weet je – breinen doen vaak maar wat. Ze produceren allerlei gedachten, en veel van die gedachten slaan helemaal nergens op. Hoe beter je ze bekijkt, des te duidelijker je dat ziet. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om te onthouden. Gedachten zijn niet per definitie waar en – heel belangrijk – jij bent niet je gedachten.

Weet je wat zo interessant is? Hoe meer je leert om je gedachten te observeren, des te sterker je je gaat afvragen wie nu eigenlijk de gedachten observeert. Want als je je gedachten kunt observeren, dan ben je dus iets anders dan je gedachten. Iets dat er ‘achter’ of ‘boven’ hangt.

Jij bent de blauwe lucht. En je gedachten zijn wolken die voorbij drijven. Ze komen en gaan. En als je een heel druk hoofd hebt, dan is het zo bewolkt dat je bent vergeten dat er een blauwe lucht achter schuilt. Hoe meer je denkt en denkt, des te meer wolken er komen. Maar die blauwe lucht – wie jij werkelijk bent – die gaat nergens heen. Zodra je kalmeert verdampen de wolken vanzelf, en komt die blauwe lucht terug.

Tip 3. Verhoog je gevoeligheid voor onrust

We zijn zo gewend aan ons drukke hoofd dat we vaak niet eens meer realiseren hoe diep we verzeild zijn geraakt in onze gedachten. Een beetje zoals je in de winter soms haast vergeet hoe fijn de zonnestralen voelen, omdat er al weken een dik pak wolken boven je hangt.

Hoe voller je hoofd, des te onrustiger en opgejaagder je je gaat voelen. En doordat je steeds drukker wordt, ontstaat er steeds minder ruimte om te kalmeren. Het is een neerwaartse spiraal. Wat je dus wilt doen is alerter worden op een druk hoofd. Je wilt sneller opmerken dat je gedachten op hol zijn geslagen, zodat je ze kunt kalmeren.

Dit kun je oefenen door een beetje afstand te nemen van je gedachten. Door je niet mee te laten slepen door de inhoud. ”Zo, m’n brein is weer lekker actief vandaag. Ik denk dat ik het even tot rust moet brengen.” Nou – dit kun je ook op een druk hoofd toepassen. ”M’n hoofd zit vol, daarom voel ik me onrustig. Ik ga m’n hoofd even kalmeren, dan voel ik me straks weer ontspannen en blij.”

Tip 4. Gebruik deze techniek om een druk hoofd te kalmeren

Oké – hoe kalmeer je een druk hoofd en verdwijnt de onrust? Er zijn natuurlijk een heleboel manieren, en veel manieren heb ik al besproken. Maar als ik je één gouden tip moet geven, dan is dat even terugkomen bij je ademhaling. Klinkt cliché, klinkt saai, klinkt te makkelijk – ik weet het. Maar toch, het werkt als een tierelier. Dus laten we het gewoon even samen doen:

 • Sluit je ogen en je mond.
 • Adem rustig in.
 • Houd je aandacht bij de lucht die langs je neusvleugels stroomt.
 • Adem rustig uit en tel in je hoofd ”één”.
 • Steeds als je uitademt probeer je je lichaam nog verder te ontspannen. Alsof je steeds verder in de zitting, je matras of de grond zakt.
 • Ga zo door tot 10, tel bij iedere uitademing.
 • Simpel. Hoofd leeg.

Hoofd niet leeg? Tel dan lekker door tot 20. Of doe het ieder uur. Deze oefening helpt je de bewolking aan de kant te duwen en plaats te maken voor de blauwe lucht.

Tip 5. Werk preventief om een druk hoofd te voorkomen

Oké – nu je hoofd leeg is kunnen we even vooruit denken. Want blijkbaar heb je – net als ik – de neiging om druk te worden in je hoofd. Hoe kun je voorkomen dat dit opnieuw uit de hand loopt? Laten we eens kijken:

 • Adopteer een vorm van meditatie in je leven. Begin met een paar minuten per dag, en bouw het rustig uit tot twee korte sessies per dag. In de ochtend, en in de namiddag. Hier lees je hoe en wat. Deze tip staat op één met een reden.
 • Ga sporten. Als je hoofd heel druk is, doe dit dan als eerst en meditatie daarna. Sporten is onwijs effectief om je hoofd leeg te maken. En weet je wat fijn is? Het is nog gezond voor je ook.
 • Plan iets verder vooruit. Als je je leven beter plant, hoef je minder te denken. Dan kun je één keer nadenken, en daarna vertrouwen op de planning.
 • Blijf schrijven. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij waarin je regelmatig je hart lucht. Schrijven werkt heel therapeutisch, en voorkomt dat de gedachten te complex worden.
 • Los je problemen stap voor stap op. Wat is een kleine stap die je nu kunt zetten om de situatie iets beter te maken?
 • Doe één ding tegelijk. Multi-tasken veroorzaakt een druk hoofd en veel stress. Leer jezelf aan om te werken met minder afleiding en doe één ding tegelijk.
 • Accepteer wat je niet kunt veranderen. Het is wat het is. Je bent een mens en geen geit. En je contract wordt niet verlengd. En er je hebt lekkage in de gang. Het is niet anders. De vraag is: wat ga je nu doen?
 • Versimpel je leven in het algemeen. Minder spullen, minder overbodige zaken, minder verplichtingen etc.

Ja – een hoop dingen die je kunt doen om minder onrust te ervaren. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Hoe meer je broedt op een leuker leven, des te kleiner je zorgen worden. Tot je op een dag wakker wordt en beseft: Jeetje, mijn leven is best leuk. M’n hoofd is wel wat druk, ik ga even mediteren en sporten. Je kunt op die manier een opwaartse spiraal in gang zetten. Waardoor je leven steeds iets leuker, eenvoudiger en lichter wordt.

Dit artikel verscheen eerder op SoChicken.nl

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*