Waarom topleiders mediteren… nu jij nog!

Ik geloof dat goed leiderschap veel meer een goede manier van zijn is, dan een goede manier van doen. Goed leiderschap gaat derhalve om persoonlijk meesterschap. Veel van dit persoonlijk meesterschap kun je ontwikkelen door te zijn. Niet door goed te doen maar door goed te zijn. Een voorwaarde om goed te zijn, is dagelijks de tijd nemen om te mediteren (of een hieraan verwante methode zoals mindfulness). In dit artikel wil ik je graag deelgenoot maken waarom topleiders zouden moeten mediteren.

We worden geleefd

We leven in een zeer snelle en hectische wereld. Voordat je het weet, word je geleefd. Je hebt nauwelijks meer het idee dat je invloed hebt op de hoeveelheid informatie die dagelijks op je afkomt. Onze geest reageert en reageert. Het handelt niet vanuit innerlijke kracht, maar het reageert. Het reageert op de talloze situaties die op ons afkomen. Om adequaat met al deze situaties om te gaan is meditatie een zeer effectieve methode.

Mediteren heeft een soft imago

Helaas heeft meditatie bij veel mensen een soft imago. Meditatie is verre van soft. Steve Jobs deed het. Mahatma Ghandi deed het, en de oprichter en CEO van Linkedin doet het. Zij deden of doen aan een vorm van meditatie. Meditatie is belangrijk in het leven van grote leiders. Om te mediteren hoef je geen oranje gewaad aan, en je hoeft ook geen boeddhist te worden. Het is louter een techniek.

Mediteren

Voor mij betekent meditatie dat je dagelijks een aantal momenten op een dag je aandacht bewust naar binnen richt. Je kunt je aandacht onder andere richten naar je gedachten, je gevoelens, je lichaam, je ademhaling. Hierdoor train je je aandacht én ontwikkel je de gewoonte om je aandacht ook naar binnen te hebben gericht. We neigen namelijk om onze aandacht veel meer naar buiten te richten. Door je aandacht naar binnen te richten, ga je meer verbinding maken met wat jij echt belangrijk vindt.

Mediteren is bewustzijnskrachttraining

Meditatie is derhalve niets anders dan een vorm van krachttraining. Echter je traint je bewustzijn. Niet je spier. Bij spiertraining train je je spier. Bij meditatie train je je bewustzijn. Door meditatie zorg je er voor dat je een erg krachtig bewustzijn ontwikkeld. En net zoals het werkt met spiertraining, je kunt meer presteren. Je bent meer aanwezig en je bent in staat om dagelijks meer vanuit aanwezigheid en alertheid besluiten te nemen. Je bewustzijn neemt in kracht toe!

Effecten van mediteren

Er valt veel te zeggen over de positieve effecten van meditatie. Voor managers en leiders zijn er twee belangrijke voordelen te benoemen. Ze kunnen beter met stress omgaan en ze kunnen beter met negatieve emoties omgaan. Vooral het laatste voordeel is cruciaal, want dit heb je nodig om een leider te worden die past bij deze tijd.

Waardengedreven leiderschap

Voor managers die passen bij deze tijd, is het belangrijk dat zij veel beter weten om te gaan met negatieve emoties zoals slachtoffergedrag, angst of frustratie. Deze negatieve emoties worden door ons ego in stand gehouden. Door te mediteren, ben je in staat om je veel minder te laten leiden door deze negatieve emoties, en heb je kans nieuw gedrag te ontwikkelen dat gebaseerd is op morele en sociale waarden. Bij deze waarden kun je denken aan compassie, betrokkenheid of het verschil willen maken.

Tot slot

Managers die regelmatig mediteren zijn succesvoller. Meditatie is niet een of ander vaag concept, maar een methode waardoor je leert meer bewustzijn te ontwikkelen. Dan kun je pas echt een goede leider zijn.

Dit artikel verscheen eerder op De Valk Leadership Company

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*