Voorspel je gevoel achteraf

Soms is het zo moeilijk om jezelf te laten doen wat je eigenlijk zou willen dat je deed. Sporten, gezond eten, je taken afwerken en het huishouden runnen. Met deze techniek vergroot je je zelfdiscipline eenvoudig en snel.

Thee, of warme chocolademelk met slagroom?

Een tijdje geleden was ik uit eten met mijn vriend en mijn ouders. We hadden lekker gegeten, en het was tijd voor koffie. Maar sinds ik geen koffie meer drink (ik ben van de koffie af, applaus, niet gedacht dat ik het zou kunnen maar ik kan het!) ben ik op zulke momenten aan de thee. Logisch.

Maar mijn toetje was niet zo lekker (of vooral niet zo groot) als ik had gehoopt. En ik had zo’n trek in zoetigheid! En toen schoot er een idee door m’n hoofd: warme chocolademelk met slagroom. Een andere optie in plaats van thee, én lekker zoet en vet.

En op dat moment deed ik iets waar ik de afgelopen maanden steeds beter in ben geworden. Ik stelde me voor hoe ik me zou voelen nádat ik een beker chocolademelk met slagroom had gedronken. En dat voelde waardeloos. Zo’n zware, zoete, vette afsluiter na een toch al flink diner.

Vervolgens stelde ik me voor hoe ik me zou voelen na een kop jasmijnthee. En dat was een veel beter vooruitzicht. Na goede thee voel ik me altijd fijn, alsof ik me lijf iets cadeau heb gedaan.

En op dat moment overwon ik mijn zin in zoetigheid. Simpelweg door mijn dierlijke craving naar suiker en vet te omzeilen, en een beetje inlevingsvermogen te gebruiken. En dat werkt geweldig, keer op keer.

Omzeil je dierlijke craving

Door jezelf voor te stellen hoe je je zou voelen na een bepaalde actie, kun je je gedrag vrij eenvoudig heel positief beïnvloeden. Bedenk je maar eens hoe je je voelt na een halfuur hardlopen, in tegenstelling tot een halfuur televisie kijken. Of hoe je je voelt na een heerlijke gezonde salade in tegenstelling tot een zak patat.

Door in gedachten alvast vooruit te springen, en je in te leven in dit toekomstscenario, kun je betere keuzes maken. Je kunt eenvoudig nee zeggen tegen dingen die je niet dienen, en ja tegen dingen die op de lange termijn beter voor je zijn.

Dat werkt voor eten, voor sporten, voor mediteren, voor productiviteit en nog veel meer dingen waar je discipline voor nodig hebt. Heb je geen zin om je e-mail weg te werken? Denk je eens in hoe geweldig je je zou voelen als je het wél doet. Als je toegeeft aan je luie ingeving, dan zul je je mogelijk onnuttig en een beetje waardeloos voelen. Als je het tóch gewoon gaat doen, voel je je achteraf energiek, vrij en goed over jezelf.

Voorspel je gevoel, en maak betere keuzes

De kwaliteit van je leven wordt gevormd door honderden kleine keuzes die je dag in, dag uit maakt. Hoe vaker je gezonde keuzes maakt, des te gezonder je zult zijn. Hoe vaker je jezelf aan het werk krijgt, des te succesvoller je zult zijn. Het komt allemaal neer op kleine beslissende momenten waarop je kiest voor de dingen die je dienen op de lange termijn, in tegenstelling tot de (makkelijke) dingen die je niet dienen op de lange termijn.

Dus stap wat vaker in je eigen toekomst. Voorspel je gevoel en handel op basis van dit gevoel. Hoe vaker je dat doet, des te makkelijker het wordt. Zelfdiscipline werkt als een spier, je kunt het trainen. Hoe vaker je de juiste keuze maakt, des te makkelijker het wordt. En hoe makkelijker het wordt, des te fijner je leven blijkt te worden dankzij al die kleine keuzes.

Dit artikel is afkomstig van soChicken.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*