Verschillen in carrièreperspectieven

De eerste keer dat ik me bewust werd van de verschillen in carrièreperspectieven voor mannen en vrouwen was in een kringgesprek. Het was in de jaren zeventig, op de lagere school en ik was zes. Op de vraag wat ik wilde worden antwoordde ik vastberaden ‘dokter’. Volgens mijn vriendje Peter-Jan kon dat niet; ik was een meisje en dus zou ik dan zuster worden. Het werd een verhit debat. Ik schijn de strijd uiteindelijk beslecht te hebben met het verpletterende argument ‘vrouwen zijn ook mensen’. Niet slecht voor een zesjarige.

Toekomstige waakhond

Het zegt vooral iets over de manier waarop ik ben opgevoed. Dokter ben ik niet geworden. Wel maak ik mensen beter, zij het vanuit een andere invalshoek. Ik ben nog regelmatig verbijsterd over de hoeveelheid Peter-Jannen van zes op deze wereld en nog erger, in het FD. Het artikel ‘Toekomstige waakhond Danièle Nouy oogt nog als schoothondje’ vond ik gênant (FD 27 oktober).

Danièle Nouy houdt toezicht op Europese banken. Een vrouw op een Europese toppositie is nieuws. Goed nieuws zelfs. De presentatie van balanschecks en stresstests van Europese banken is ook nieuws, best essentieel nieuws. Journalist Oene van der Wal denkt er het zijne van. In zijn artikel gaat het over koken en tuinieren waar Danièle niet van zou houden. Daarom werkt ze op zondag. Het gaat ook over haar outfit, haar en make-up. Zelfs over haar lengte, postuur en stem. Van der Wal heeft oog voor detail, dat moet gezegd.

Enkel vorm en geen kruimel inhoud

Het is alleen totaal oninteressant. Ik weet namelijk nog steeds niet wat Danièle Nouy eigenlijk gezegd heeft. Of in welke context van haar achtergrond en verdiensten ik dat zou kunnen plaatsen. Enkel vorm en geen kruimel inhoud. Ik lees nooit iets over de opbollende buiken, kapsels of onuitgeslapen gezichten van topmannen en de snit of kleur van hun pakken. Goddank. Daar ben ik namelijk ook totaal niet in geïnteresseerd. Dat vrouwen in topposities nog steeds opvallend nieuws zijn, is een feit. Helaas. Dat mannen en vrouwen in topposities kritisch worden bekeken en gevolgd is alleen maar goed. Maar mag het in het vervolg dan weer gaan over het nieuws?

Verschenen in het Financieele Dagblad

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*