Verbinding in een relatie

Onze wereld staat voor vele uitdagingen en verdeeldheid die ervoor zorgen dat vrede, veiligheid, ontwikkeling en sociale harmonie vaak niet vanzelfsprekend is. Vandaag is het International Day of Friendship; een uitnodiging om iemands dag op te vrolijken. Om een beweging te maken naar een gemeenschappelijk gedachtegoed van solidariteit en verbinding .

In al het harde werken en doelen najagen voel je je soms misschien alleen. Als we om ons heen kijken, kunnen we zien dat anderen anders zijn. We zouden kunnen denken dat de ander zijn rijkdom ten koste gaat van de mijne. We zouden comfort, veiligheid, controle en erkenning na kunnen streven. Je zou zo maar kunnen denken dat je wel heel erg je best moet doen om het net zo goed of beter dan de ander te moeten zijn.

Vriendschap als ’tegengif’

Vanuit ons oerbrein geredeneerd, is het handig om de ander te herkennen. Vroeger leefden we in stammen en binnen je stam was je veilig. Voor de andere stam moest je oppassen, dat kon wel eens gevaar blijken. Handig dus om direct alert te zijn als iemand niet tot jouw cirkel behoort.  Het ‘tegengif’ is vriendschappen opbouwen. Bereid zijn om de ander te leren kennen. Om te onderzoeken welke andere gewoontes en ideeën de ander heeft. Dat creëert vertrouwensbanden.

Inzicht in de werking van menselijke relaties is een van de belangrijkste sleutels om je te verbinden met de ander. We maken daarin graag gebruik van psychologische handigheidjes of strategieën. We gebruiken communicatiemodellen en trucjes. Maar het creëren van verbinding is meer dan een tactiek. Het is eigenlijk je ontdoen van aangeleerd gedrag, je belemmerende gedachten, je onhandige conditioneringen en weer teruggaan naar wie je in essentie bent.

Dat betekent dat je beslist wel wat mag laten varen van het individualisme dat we allemaal zo hoog hebben. Ik zeg daarmee niet dat we onszelf niet mogen zijn of geen individuele doelen mogen nastreven. Juist niet. Ga terug naar je eigenheid en ontdek dat je één bent met alles en iedereen. We vormen gezamenlijk een entiteit en hebben ieder ons eigen gezichtspunt.

Het is zoals de boeddhisten zeggen. Wij zijn als een olifant; jij bent de slurf, ik het been. En in die functies verschillen we en hebben we ieder onze eigen taak te vervullen, maar samen zijn we gewoon de olifant.

Investeer in face-to-face

Praktisch gezien betekent echt contact dat we regelmatig tijd moeten stoppen in face-to-face communicatie. Ons brein is hier nou eenmaal op geprogrammeerd. We hebben gezichtsuitdrukkingen nodig om makkelijker te kunnen bepalen wat de ander bedoelt. Als je dan met elkaar praat, neem dan de tijd voor ‘smalltalk’. Luister naar wat de ander te vertellen heeft en stel verdiepende vragen.

Communiceer zelf open, wees kwetsbaar en geef de ander vertrouwen. Gebruik je lichaam, maak oogcontact en laat je niet afleiden. Zie een gesprek als een meditatie. Luister, zonder te willen antwoorden. En dat werkt in elke relatie of dat nou om een privé- of werkrelatie gaat. Ga op zoek naar wat jou met de ander verbindt. Waarin zijn jullie hetzelfde? Echte aandacht doet heel veel goed in een relatie.

We nodigen je uit om vanaf vandaag hiermee te starten. En wellicht kun je vandaag iets speciaals doen om iemands dag op te vrolijken.

Wil je nog wat meer inzichten en ermee oefenen?

Een deel van dit artikel komt uit het boek ‘Communiceren vanuit Verbinding’ van Claudia Kolk. Wil jij een inkijkje in dit boek waarin zij 21 tips deelt om jouw communicatie naar the next level te brengen, zodat succes en geluk steeds dichterbij zijn? Meld je dan aan en ontvang het e-boek met enkele hoofdstukken uit haar boek.

En wil je op dit artikel reageren met een vraag of observatie, dan kan dat natuurlijk ook.

 

 

0 antwoorden

    Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

    Plaats een Reactie

    Meepraten?
    Draag gerust bij!

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *
    *