Verbindend leiderschap en hybride teams

Elk team en elke organisatie heeft twee belangrijke uitdagingen. De eerste uitdaging is zakelijke resultaten behalen. Immers, alle functies, teams en organisaties bestaan om business impact te realiseren. En als er geen of steeds minder (interne) klanten zijn die de producten of diensten afnemen dan word je als medewerker ontslagen of herplaatst, wordt het team of de afdeling opgeheven of ultiem, jouw organisatie gaat failliet.

De tweede uitdaging is onderling verbonden blijven. Immers, alle functies, teams en organisaties bestaan uit mensen. En het zijn de mensen die gezamenlijk resultaten en innovaties leveren. Maar let op, iedereen is uniek en neemt zijn eigen persoonlijkheid, achtergrond en ervaringen mee naar het werk. Als je, ondanks deze verschillen in denken en doen, in staat bent hen op te lijnen qua doelstelling en hen actief, inclusief, en oprecht positief laat samenwerken, dan leidt dat tot de welbekende 1 + 1 = minimaal 3. Lukt dat niet, dan is 1 + 1 ineens minder dan 2. De sleutel tot deze krachtige manier van samenwerken is verbindend leiderschap.

Hybride teams

Deze twee uitdagingen gelden altijd en overal. En tijdens de coronatijd al helemaal. Nu veel van de teamleden thuiswerken is het extra uitdagend gebleken om teamleden te betrekken en te verbinden. Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid laat bijvoorbeeld zien dat bijna 50% van de mensen met een kantoorbaan of managementfunctie zijn collega’s mist. En 35% geeft aan het lastiger te vinden om de werk- en privé-balans te bewaren. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 63% van hen na de coronacrisis 1- 3 dagen per week wil blijven thuiswerken. Het is dan ook aannemelijk dat hybride teams, waarbij mensen een deel van hun tijd thuis werken en een deel van hun tijd op kantoor zijn, de toekomst van het werk zijn. Hoe ga je daar als leidinggevende mee om? Hoe zorg jij dat deze hybride teams effectief, efficiënt en verbonden blijven?

COVID-19 heeft impact op thuiswerken en op hybride teams

6 Belangrijke thema’s voor verbindend leiderschap

Op basis van onze ervaring in het begeleiden van organisaties, teams en leidinggevenden in het omschakelen naar leidinggeven op afstand en leidinggeven aan hybride teams hebben we 6 belangrijke thema’s geïdentificeerd voor verbindend leiderschap.

  1. Online samenwerken. Hoe realiseer je een krachtige online samenwerking met focus op resultaat en verbinding zonder in de knel te komen met je eigen agenda en prioriteiten?
  2. Energiemanagement. (Her)ken jij de aanwezige energiebronnen en stressoren van jezelf en je teamleden en hoe ga je hiermee om?
  3. Terug naar de werkvloer. Hoe bereid je jouw team voor om te schakelen naar hybride werken waarbij je het goede van zowel thuiswerken en de werkvloer behoud?
  4. Omgang met medewerkers. Hoe behouden en versterken jullie onderling, als teamleden en leidinggevende, de individuele band?
  5. Ontspanning. Hoe kun je kort en bewezen effectief ontspannen en zodoende spanningsklachten op je werk en in privé voorkomen?
  6. Innovatie. Hoe kun je naast je reguliere taken net dat beetje extra geven waardoor je klanten en collega’s verrast worden en blijven?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze 6 thema’s en wil je hier meer over weten en leren? Lees dan snel verder op effectief leidinggeven aan hybride teams.

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*