Verbindend leiderschap en hybride teams
Elk team en elke organisatie heeft twee belangrijke uitdagingen. De eerste uitdaging is zakelijke resultaten behalen. Immers, alle functies, teams en organisaties bestaan om business impact te realiseren. En als er geen of steeds minder (interne) klanten zijn die de producten of diensten afnemen dan word je als medewerker ontslagen of herplaatst, wordt het team of de afdeling opgeheven of ultiem, jouw organisatie gaat failliet.
De tweede uitdaging is onderling verbonden blijven. Immers, alle functies, teams en organisaties bestaan uit mensen. En het zijn de mensen die gezamenlijk resultaten en innovaties leveren. Maar let op, iedereen is uniek en neemt zijn eigen persoonlijkheid, achtergrond en ervaringen mee naar het werk. Als je, ondanks deze verschillen in denken en doen, in staat bent hen op te lijnen qua doelstelling en hen actief, inclusief, en oprecht positief laat samenwerken, dan leidt dat tot de welbekende 1 + 1 = minimaal 3. Lukt dat niet, dan is 1 + 1 ineens minder dan 2. De sleutel tot deze krachtige manier van samenwerken is verbindend leiderschap.
Hybride teams
Deze twee uitdagingen gelden altijd en overal. Wanneer teamleden veel thuiswerken is het extra uitdagend om teamleden te betrekken en te verbinden. Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid laat bijvoorbeeld zien dat bijna 50% van de mensen met een kantoorbaan of managementfunctie zijn collega’s mist. En 35% geeft aan het lastiger te vinden om de werk- en privé-balans te bewaren. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 63% van hen na de coronacrisis 1- 3 dagen per week wil blijven thuiswerken. Het is dan ook aannemelijk dat hybride teams, waarbij mensen een deel van hun tijd thuis werken en een deel van hun tijd op kantoor zijn, de toekomst van het werk zijn. Hoe ga je daar als leidinggevende mee om? Hoe zorg jij dat deze hybride teams effectief, efficiënt en verbonden blijven?
6 Belangrijke thema’s voor verbindend leiderschap
Op basis van onze ervaring in het begeleiden van organisaties, teams en leidinggevenden in het omschakelen naar leidinggeven op afstand en leidinggeven aan hybride teams hebben we 6 belangrijke thema’s geïdentificeerd voor verbindend leiderschap bij hybride werken.
1. Online samenwerken
Hoe realiseer je een krachtige online samenwerking met focus op resultaat en verbinding zonder in de knel te komen met je eigen agenda en prioriteiten? We beschikken over prachtige technologie om op afstand samen te werken. Maar de veelheid aan mogelijkheden kan ook zorgen voor overprikkeling, verwarring en langdurig zoeken naar de juiste informatie. Daarnaast geeft op afstand werken aan de ene kant vrijheid om je eigen dag in te delen. Maar aan de andere kant kan dat er ook voor zorgen dat er tussen collega’s minder overlap in de werkdag zit, wat een bron van frustratie en/of minder goede samenwerking kan zijn. Of er ontstaat discussie of ruis over de momenten waarop mensen bereikbaar zijn.
2. Energiemanagement
(Her)ken jij de aanwezige energiebronnen en stressoren van jezelf en je teamleden en hoe ga je hiermee om? Sommige collega’s zullen lange dagen maken en missen de ontspannen momenten die een werkdag op locatie met collega’s biedt. Het kan thuis lastig zijn om voldoende pauzes te nemen en een goede indeling van de dag te maken met overzichtelijke doelen. Ook een overdaad aan online meetings die vaak ook nog strak achter elkaar zitten, zuigen energie. Deze en andere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat hybride werken voor een hoger verzuim zorgt, maar adequate maatregelen kunnen helpen om dat te voorkomen.
3. Hybride werkvloer
Hoe behoud je (alsnog) alle voordelen die volledig op afstand werken met zich meebracht en hoe verenig je die met het hybride werken waarbij een team nu weer deels samen op locatie is? Welke valkuilen brengt dat met zich mee en welke afspraken maak je? Aan de ene kant kan het handig zijn dat veel mensen liefst op dinsdag en donderdag op locatie werken. Dat schept mogelijkheden om op die dagen veel samen te doen en de onderlinge band te versterken. Aan de andere kant zorgt die beperking tot twee vaste dagen soms ook voor problemen. Dat vraagt om duidelijke afspraken, gerichte processen en oog voor (individuele) behoeften van medewerkers.
4. Omgang met medewerkers
Hybride werken schept extra uitdagingen als je de onderlinge band tussen collega’s maar ook tussen jou als leidinggevende en je team wilt behouden en versterken. Die uitdaging wordt nog groter als je leidinggeeft aan verschillende teams. De SER adviseert in een rapport over hybride werken om een zogenaamde empowerende leiderschapsstijl te hanteren. Bij een empowerende leiderschapsstijl genieten medewerkers meer vertrouwen bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Dat leidt tot hogere werktevredenheid en blijkt betere resultaten te leveren dan een meer controlerende stijl van leidinggeven.
5. Ontspanning
Hybride werken vraagt extra aandacht voor de werk/privebalans en het voorkomen van allerlei spanningsgerelateerde klachten. Daarvoor zijn meerdere oorzaken, maar een oorzaak van extra stress door hybride werken is de toename van mail- en ander berichtverkeer. Probeer goede afspraken te maken over hoe en in welke situaties mensen elkaar mailen. Soms werkt een kort telefoongesprek of korte online meeting sneller en effectiever dan vele mails over en weer over een vraag. Los van de hoeveelheid mails kan soms ook de toon in een mail sneller (onbedoeld) hard overkomen, wat ook voor extra stress kan zorgen. Een andere oorzaak is dat mensen op de werkplek (onbewust) vaker een korte pauze nemen. Koffie halen, even ergens iets ophalen of kort persoonlijk contact met een collega. Dit soort momenten ontbreken vaak op de werkplek thuis. Hybride werken vraagt daarom extra aandacht voor voldoende ontspanning.
6. Innovatie
Het eerder genoemde SER-rapport geeft aan dat innovatieve en creatieve processen makkelijker op de bedrijfslocatie kunnen worden ingericht en uitgevoerd. Het rapport signaleert echter ook een tegenstrijdigheid. Zo kunnen sommige werknemers zich thuis beter concentreren, waardoor ze zich goed kunnen richten op het bedenken van nieuwe producten, diensten of processen. Tegelijkertijd vraagt innovatie om goede samenwerking tussen mensen en afdelingen, wat lastiger wordt als mensen minder vaak contact hebben. Bijvoorbeeld omdat ze op verschillende dagen op locatie aanwezig zijn. Hybride werken kan zo ten koste gaan van het innovatievermogen van je organisatie, tenzij je hier als leidinggevende gericht op inspeelt.
Leidinggeven aan hybride teams
In dit artikel kan ik deze zes thema’s van het leidinggeven aan een hybride team slechts beperkt toelichten. Maar ben je nu nieuwsgierig geworden naar deze 6 thema’s en wil je hier meer over weten en leren? Lees dan snel verder op effectief leidinggeven aan hybride teams. Dit is een tweedaagse training waarbij we je op basis van de nieuwste inzichten ondersteunen bij het invullen wat voor jouw team en organisatie werkt bij hybride werken.
2 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.if5aks