Uitstelgedrag

Het is zaterdagmiddag en ik besef dat het langzaam tijd wordt om de volgende nieuwsbrief te schrijven. Wat zal ik doen: het direct aanpakken of zal ik het uitstellen tot morgen? Bij het maken van de keuze zijn er direct argumenten om vandaag aan de slag te gaan evenals dat er goede argumenten zijn om het schrijven tot morgen uit te stellen. Maar… mijn keuze wordt uiteindelijk niet bepaald door mijn rationele afweging maar door de aandrang om te schrijven. En de afgelopen dagen heb ik op hoofdlijn wel een idee gevormd maar zo schrijvend ontvouwt de nieuwsbrief en de volledige boodschap zich vanzelf. Het schrijven blijkt ook nu weer een wonderlijke ontdekkingsreis.

Uitstelgedrag

Dit ‘gewoon starten en nieuwsgierig zijn naar wat zich ontvouwt’ geef ik mensen als boodschap mee die zelf een nieuwsbrief of column willen schrijven maar aangeven er door tijdgebrek niet aan toe te komen. Althans… bij doorvragen hoor ik meestal dat het niet zozeer met de beschikbare tijd te maken heeft maar meer met zaken als ‘ik heb de boodschap nog niet helder’, ‘ik zie tegen het schrijfproces op’, ‘ik ben gewoon geen schrijver’, ‘ik kan pas starten als ik weet waar ik de column kan plaatsen’, etc. En zo zijn er nog veel meer argumenten te bedenken om het schrijven tot morgen uit te stellen. En als het dan morgen is dan is er wel weer een andere reden om die nieuwsbrief of column niet te schrijven. En zo kun je het een hele tijd volhouden zonder je er echt schuldig over te voelen.

Dit ‘uitstelgedrag’ komt in het dagelijks leven regelmatig bij kleine of grote activiteiten voor. Zo heb ik zelf uitstelgedrag bij het schrijven van offertes. Waarom? Omdat ik dit gewoon minder leuk vind. In plaats van het timemanagement principe te volgen direct in de ochtend dit soort activiteiten te plannen en uit te voeren (wat ik me op zich wel voorneem) check ik liever eerst mijn e-mail. Indien nodig neem ik daarbij actie op mails of volg ik een link naar een internetpagina en lees ik eerst wat nieuwe inzichten, bijvoorbeeld rondom leiderschap. Dit zijn activiteiten die ik leuk vind. Helaas… de offerte is daarmee nog steeds niet geschreven. En zo heb ik gedurende de dag nog meer strategieën om niet aan de offerte te hoeven beginnen. Bijvoorbeeld eerst wat drinken, mijn bellijst afwerken, lunch maken, zakelijke activiteiten doen die ik wel leuk vind, muziek luisteren, bureau opruimen, dagdromen of lijstjes maken. Totdat ik ineens zie dat de werkdag alweer voorbij is. Dan schrijf ik de offerte morgen maar! Er is een bijzonder chique naam voor dit uitstelgedrag: ‘procrastinatie’ wat letterlijk ‘de neiging om dingen naar morgen te verplaatsen’ betekent. Nog niet helemaal duidelijk wat ermee wordt bedoeld? Bekijk dan NU deze korte animatiefilm over het thema!

Uitstelstrategieën

Vanwege dit uitstelgedrag komt er tijdsdruk op het schrijven van de offerte te staan waardoor ik me lichtelijk gestrest kan voelen wat op zijn beurt weer kan leiden tot onredelijk gedrag (bijvoorbeeld kortaf zijn) richting mijn vriendin en kinderen. Maar zoals zo vaak gebeurt in de menselijke geest weet ik dit achteraf voor mezelf weer goed te praten met een rationeel argument. Immers, ‘ik presteer het beste als ik onder druk sta en tegen een deadline aan werk’. Zo houd ik mezelf in zekere mate heerlijk voor de gek en houd ik daarmee de cyclus in stand. En ik weet dat ik niet de enige ben die dit soort patronen uitvoert. Want, hoe gaat dat bij jou? Welke activiteiten stel jij uit, welke strategieën heb jij daarvoor, wat zijn daarvan de gevolgen en welke argumenten heb jij om het goed te praten?

Hoe omgaan met uitstellen

Hoe nu om te gaan met het uitstelgedrag? Het helpt al door je bewust te zijn bij welke activiteiten je de neiging hebt je werk uit te stellen en welke strategieën je daarvoor toepast. Vanuit dit bewustzijn kun je ook bewust het uitstellen doorbreken door… gewoon te starten. Hoe langer je ermee wacht des te groter wordt de taak (en de tegenzin). Ook kan het helpen de taak op te splitsen in deeltaken en deze 1 voor 1 af te werken. Spreek daarbij met jezelf af dat je in ieder geval 10 minuten aan de taak besteedt en daarna eventueel mag stoppen als het niet helemaal lukt. Zorg wel dat mogelijke afleidingen zoveel als mogelijk weg zijn (sluit bijvoorbeeld je mailprogramma en zet je telefoon uit). En in het geval van het schrijven van een nieuwsbrief (of een ander document) is mijn belangrijkste tip: denk niet te lang na over de eerste zin maar begin gewoon te schrijven en zie wat er ontstaat.

Uitdaging

De uitdaging voor deze keer is een nieuwsbrief over persoonlijke ontwikkeling te schrijven en mij deze toe te sturen. De opvallendste inzending wordt een volgende keer gepubliceerd met daarbij jouw naam en eventueel website (mocht je dit niet willen, geef dat dan even aan). Je ‘podium’ is geregeld en is dus geen excuus meer. Het komt nu aan op actie! Daarbij moet de inzending aan de volgende elementen voldoen: het moet gaan over persoonlijke ontwikkeling, een verwijzing bevatten naar een toepasselijk ‘youtube’ filmpje, een uitdaging voor de lezer hebben en is 1 à 1,5 kantje A4 lang. Deadline voor het insturen is 25 mei. De beste inzending wordt overigens ook in het Engels vertaald en internationaal verstuurd. Indien gewenst krijg je de vertaling toegestuurd. Verder blijven de auteursrechten van alle inzendingen geheel bij jou als schrijver liggen. En een tip voor als ik jouw inzending niet publiceer: je kunt deze zelf ook plaatsen op bijvoorbeeld managementsite.nl of een ander platform.

Geniet van het doen!

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*