Training feedback geven? Niet doen!

Is in jouw team of organisatie behoefte aan meer openheid, betere communicatie, constructiever samenwerken of aan elkaar meer aanspreken? Dan zou het zomaar een goed idee kunnen lijken om een training ‘Feedback geven’ te organiseren. Maar zoals de kop van dit artikel al zegt: niet doen! Zonde van je tijd en geld.

‘Goede training’ maar geen andere communicatiestijl

Wij vragen soms aan de deelnemers in onze masterclasses of trainingsprogramma’s: “Wie van jullie heeft er wel eens een feedbacktraining gehad?” Meestal gaan er behoorlijk wat vingers omhoog. De volgende vraag is dan: ”En, wat vond je daarvan?” Bijna altijd is men positief over de training. En dat is natuurlijk heel mooi. De laatste vraag is: “En…..is er wat veranderd in de samenwerking?” En je raadt het al: het antwoord is altijd “Nee”. Is dat verrassend? Voor ons niet, maar voor de inkopers van deze training feedback geven toch wel, want anders hadden ze het niet gedaan.

Geen vertrouwen, geen verandering

Een feedbacktraining kan je prima in een dag(deel) doen. Je leert theorie (de regels van het feedback geven en ontvangen), je leert dat feedback ook positief kan zijn (door complimenten aan elkaar te geven) en je gaat, al dan niet met behulp van acteurs, direct oefenen. Lekker interactief en positief dus. De training wordt afgesloten met concrete vervolgafspraken over hoe het vanaf morgen ook in de praktijk gebracht kan worden. Soms wordt er zelfs een handige app in gebruik genomen waarmee je elkaar gemakkelijk van feedback kunt voorzien. En toch…..het lukt gewoon niet om de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uit te voeren.

Dit komt voornamelijk doordat het fundament van vertrouwen er niet is. In onze eerdere artikelen over het gedachtegoed van Patrick Lencioni en Stephen M.R. Covey werd al duidelijk hoe cruciaal de basis van vertrouwen is. Zonder vertrouwen in jezelf, in je collega’s en in de organisatie waar je werkt gaat er helemaal niets veranderen. Om die reden investeren de betere feedbacktrainingen in het eerste deel van de training in het begrijpen waarom feedback belangrijk is (het Johari-venster wordt hier vaak bij gebruikt), wat ons desondanks tegen houdt om elkaar van feedback te voorzien, en hoe belangrijk een basis van vertrouwen is. En toch……het antwoord op de vraag naar het dagdagelijkse effect van de feedbacktraining blijft negatief. Accepteer het alsjeblieft: Het kán gewoon niet op deze manier!

Feedback geven is een kwestie van investeren

Het gewenste resultaat kán wel bereikt worden, maar de manier waarop, is er eentje die soms ongewenst is. Het gaat namelijk veel meer geld, maar vooral tijd kosten, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het wordt niet uitgesproken, maar het moet natuurlijk wel “leuk” blijven. Een feedbackcultuur ontwikkelen is een dingetje erbij. “En we moeten natuurlijk ook nog gewoon ons werk blijven doen.”
Helaas, het is niet iets erbij, het is waar het om gáát. Als je gelooft dat elkaar aanspreken leidt tot betere bedrijfsresultaten, dan mag je er ook echt in investeren. Doe je aan symptoombestrijding of wil je aan de slag met de oorzaak en duurzame resultaten behalen?

Wat kies jij?

Als je niet kiest voor symptoombestrijding, dan ga je dus echt op zoek naar de oorzaak van de vraag. Wat zit er in dit team of deze organisatie wat maakt dat feedback geven niet gebeurt? Dat kan allerlei oorzaken hebben, gerelateerd aan leiderschap, conflicten uit het verleden, persoonlijkheden van de mensen etc. Pas als de oorzaak helder is, dan kan je aan het werk met de oplossing en die is dus maatwerk per situatie.

Dat betekent ook dat het ene traject veel korter kan zijn dan het andere, maar de praktijk leert dat het toewerken naar een feedbackcultuur (als deze ontbreekt) veel investering vraagt. Het vergt investeren in leren wie je zelf bent, wie de ander is, hoe deze gevormd is, wat zijn/haar intenties zijn, verplaatsing in de onzekerheden van anderen en ga zo maar door. Dit alles leidt uiteindelijk tot veranderingsbereidheid en het lef om daadwerkelijk ander gedrag te gaan vertonen.

Ik hoor het je zeggen: “Sorry hoor Jaco, wat een soft gelul, dat zijn we niet van je gewend.” Juist omdat je het niet van me gewend bent, zou je hierin een indicatie kunnen vinden dat het gewoon niet anders kan. Als het met een knip met de vingers (zoals een feedbacktraining) opgelost zou kunnen worden, dan hadden al die organisaties die meer een aanspreekcultuur willen hebben, dat al lang geregeld!

Dus…………ga op zoek naar de echte oorzaak en laat je helpen om hiermee aan de slag te gaan. Wij kijken ernaar uit om het gesprek met je aan te gaan, rechtuit en 100% vertrouwelijk. De voldoening en de resultaten zullen verbluffend zijn! En kijk niet raar op als er in dit traject ook elementen van een feedbacktraining zullen zitten

Wil je hier eens over van gedachten wisselen?

Reageer met je vraag of observatie. Of neem contact op. Onze business coaches bieden je graag een luisterend oor en geven je waardevolle feedback op je performance.

 

 

3 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*