10 tips om je leiderschap te versterken
In de trainingen die ik verzorg voor junior leaders praten we vaak over de stelling “Leiderschap is een leven lang leren”. Regelmatig komt hierbij de vraag naar voren: ”wat kan ik het beste ontwikkelen”? ”Waar moet ik mijn aandacht op richten?” Om het leren enige richting te geven heb ik geprobeerd een rode draad te ontdekken in de literatuur die ik over leiderschap gelezen heb. Vervolgens heb ik ze vertaalt in een tiental vaardigheden. Stuk voor stuk vaardigheden die je helpen je leiderschap te versterken. Met name junior leaders kunnen hier hun voordeel mee doen en wellicht dat ze ook de meer ervaren leider nog van dienst zullen zijn.
1. Actief luisteren
Als leider moet je goed kunnen luisteren. Mensen luisteren op verschillende manieren, maar actief luisteren is de meest effectieve. Het houdt in dat je zonder te (ver)oordelen in staat bent naar iemand te luisteren en begrip hebt voor datgene dat verteld wordt. Het is een belangrijke vaardigheid want je ontdekt daarmee wat iemand drijft, wat iemand stimuleert, wat ze denken en wat ze betrokken maakt. Hiermee kun je als leider je voordeel doen.
2. Assertief spreken
Dit is een belangrijk intermenselijk communicatiekanaal, welke hand in hand gaat met actief luisteren. Assertief spreken houdt in dat je je op een directe, positieve en zelfverzekerde manier kunt uitdrukken. Dit geldt natuurlijk zowel verbaal als non-verbaal. Je maakt je mening duidelijk kenbaar, maar bent ook in staat anderen aan het woord te laten. Het gaat erom dat je eerlijk met mensen omgaat en dat op een constructieve manier doet.
3. Tijdsmanagement
Hier gaat het erom dat je organisatietalent hebt. Dat je weet hoe je je dag en je taken indeelt. Dat je oog hebt voor prioriteiten. Georganiseerd zijn is essentieel voor effectief leiderschap.
4. Vergadermanagement
Geen leiderschap zonder vergaderingen. Hoe hoger in de organisatie hoe meer je tijd met anderen doorbrengt, meestal in vergaderingen. Vergaderingen leiden op een effectieve en productieve manier is nog niet zo makkelijk. Zorg ervoor dat vergaderingen logisch verlopen, resultaat opleveren en dat er actief en gericht aan wordt deelgenomen.
5. Verandermanagement
Het maakt geen verschil in welk bedrijf of organisatie je werkt, vroeg of laat verandert er iets. Veranderingen goed laten verlopen en mens en organisatie er veilig doorheen loodsen is belangrijk voor de hedendaagse leider.
6. Teamontwikkeling
Er wordt steeds meer werk door een team uitgevoerd en het is essentieel als leider dat je een team kunt leiden. Oog hebben van de ontwikkelfase van je team en je stijl van leidinggeven daarop af kunnen stemmen is een must.
7. Probleemoplossing
Problemen maken deel uit van de werksituatie. Leidinggevenden worden ervoor betaald om ze op te lossen. Weten hoe je dat effectief en op een grondige en georganiseerde manier doet is een waardevolle vaardigheid.
8. Conflictoplossing
Zoveel mensen, zoveel meningen. Een conflict kun je zien als een verschil. Een verschil in zienswijze, werkmethode of stijl. Dat kan tot een botsing leiden. Weten hoe je hier als leidinggevende constructief mee omgaat is essentieel om de productiviteit en werkrelaties positief te kunnen beïnvloeden.
9. Projectmanagement
Veel werkzaamheden binnen bedrijven worden op via projecten uitgevoerd, meestal in teamsituaties. Het leiden van een project vereist veel verschillende vaardigheden, van het plannen van taken tot het op schema houden van de voortgang. De kunst om een project effectief te leiden is onontbeerlijk.
10. Leiderschap
Leiderschap gaat over veel meer dan positie. Het gaat om wat je zelf doet om anderen zover te krijgen dat ze je willen volgen. Leiderschap houdt in dat je richting kan bepalen en een actieplan kunt opstellen om die richting aan te houden, terwijl je de betrokkenheid van anderen beïnvloedt en ze weet te inspireren. Dit alles om ze jou te laten helpen je gewenste doel te bereiken.
Tot zoverre mijn lijst met tien vaardigheden waar je als (junior) leidinggevende aan kunt werken om je leiderschap te versterken. Natuurlijk is het goed je daarbij te realiseren dat bovenstaande lijst van vaardigheden zeker niet compleet is. Over elke vaardigheid zijn boeken geschreven, bestaan opleidingen of ze maken deel uit van een opleiding.
Wil jij leren hoe je vaardigheden als leidinggevende ook in deze nieuwe tijden te versterken en te laten aansluiten bij de eisen van nu? Wil jij het beste uit je team halen en onderzoeken welke kansen er liggen bijvoorbeeld op het vlak van hybride leidinggeven en deze ten volle benutten? Lees dan meer over onze meest actuele aanbod aan leiderschapstrainingen. COURIUS heeft een programma ontwikkeld waarbij je als leidinggevende van een hybride team op een praktische wijze wordt begeleid in het omgaan met deze uitdagingen, en vooral kansen die dit biedt. Vanuit de nieuwste en wetenschappelijk onderbouwde inzichten wordt de leider geholpen bij in het invullen van wat wél werkt. Ben altijd een stapje voor zodat je je mensen optimaal kunt faciliteren: meer info vind je hier.
Boekentip: hierbij een lijst met boeken over leiderschap die ons inspireren.
2 antwoorden
Hallo,
Jullie derde en tiende tip vind ik niet zo sterk. De tiende heet Leiderschap terwijl het tips zijn om je leiderschap te versterken…
De tips 4, 5 en 9 zijn vooral een verzamelcontainer de concrete tips die je in de titel belooft mis ik hier. Dat deze aandachtsgebieden ontwikkeld moeten worden zal iedere junior leader toch wel al scherp hebben?
“Tip 3:3. Tijdsmanagement
Hier gaat het erom dat je organisatietalent hebt. Dat je weet hoe je je dag en je taken indeelt. Dat je oog hebt voor prioriteiten. Georganiseerd zijn is essentieel voor effectief leiderschap.”
Ik beleef tijdsmanagement als een utopie. Tijd valt niet te managen. Het vloeit als water door de dag. Volgens mij is er 1 ding echt te managen. En dat is je eigen persoon. Dus gaat het om zelfmanagement. En als je jezelf goed managet, dan kon daaruit volgen dat je organisatietalent hebt. Maar als je geen organisatietalent hebt, kun je jezelf nog steeds managen door die zaken niet zelf op te pakken maar aan anderen over te laten.
Ik durf de stelling aan dat georganiseerd zijn niet per se essentieel is voor effectief leiderschap. Een goede PA organiseert de agenda van haar CEO. En die CEO weet dat zij dat beter doet dan hij dat kan…
Met een vrolijke groet aan Marco, collega MCC,
Marco Tieleman, MCC