Veerkracht en tegenslag horen bij elkaar

Heb je wel eens last van tegenslag? Ongetwijfeld, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Als manager maak je plannen, maar deze plannen kunnen gedwarsboomd worden of ze slagen niet. Of je kunt teleurgesteld raken in je vrienden, je komt obstakels tegen in het bereiken van je doelen, je kunt ziek worden, je kunt tegengewerkt worden, je kunt plotseling alleen komen te staan, je kunt afgewezen worden. En ga zo maar door. Daarom is het in de huidige tijd cruciaal, maar tevens moeilijk, om met tegenslagen en obstakels om te gaan. Echter als je snapt hoe het brein werkt, is het veel eenvoudiger. In dit artikel ga ik dieper in hoe je effectief met tegenslag om kunt gaan. De kern is dat je veerkracht ontwikkelt.

Negatieve gevoelens

Moeilijkheden, teleurstellingen en obstakels hebben over het algemeen een effect op ons gevoelsleven. Deze situaties kunnen ons behoorlijk frustreren. Het is dan niet altijd eenvoudig om positief te blijven, om vertrouwen te houden in onszelf en om met volle moed vooruit te blijven gaan. Vaak zorgen tegenslagen ervoor dat wij minder geïnspireerd zijn, dat wij moeite hebben om verbonden te blijven met onszelf, dat wij er minder zin in hebben, dat wij boos worden op de wereld, etc. Ons zelfvertrouwen krijgt een behoorlijke knauw.

Tegenslag accepteren

Wij kunnen ons uit het veld laten slaan door tegenslagen, maar wij kunnen hier ook anders mee omgaan. Je verandert nooit de bestaande realiteit door er tegen te vechten. Dat is echt essentieel. Tegenwind komt op ieders pad; tegenwind is ook energie. Een zeiler gebruikt de tegenwind om vooruit te komen. Wat voor een wind de zeiler ook gebruikt, hij zal vooruit komen. Het is dus belangrijk om tegenslagen te accepteren als een onderdeel van het leven. Dat zal je makkelijker af gaan, als jij je bewust wordt, dat de emotionele reactie een automatische reactie van het brein is.

Het brein en tegenslag

Het brein is het orgaan dat bepaalt hoe een tegenslag zich in jouw eigen denken, voelen en handelen manifesteert. De negatieve gevoelens die ontstaan bij een tegenslag worden ‘gemanaged’ vanuit je brein. Dit is een automatisch proces en in veel gevallen vindt dit onbewust plaats. Met andere woorden, je emotionele reactie, zoals frustratie, is een automatische reactie van het brein. Echter je hebt de mogelijkheid om anders te reageren op tegenslagen.

Van tegenslag naar veerkracht

Je hoeft je niet te laten leiden door deze automatische emotionele reactie. Je kunt anders reageren door veerkracht te ontwikkelen. En zoals met alles hebben we een continuüm met betrekking tot veerkracht. Je kunt super veel veerkracht hebben en je kunt ook minimaal veerkracht hebben. En alle gradaties er tussenin. Als je gemakkelijk met tegenslag om kunt gaan, heb je veel veerkracht, maar heb je er meer moeite mee, heb je minder veerkracht.

Deze twee uitersten hebben te maken met de samenwerking van de amygdala en je interne leider. Des te meer de amygdala is geactiveerd ten opzichte van de prefrontale cortex (interne leider), des te langzamer je bent in het omgaan met een tegenslag. En het tegenovergestelde is ook waar. Des te meer je je interne leider actiever kan krijgen, des te sneller je herstelt.

Huidige wereld vraagt om veerkracht

In de huidige dynamische wereld komen we veel teleurstellingen tegen. De moderne manager moet eigenlijk continu met alternatieven komen. Veerkracht is daarom een van de belangrijkste eigenschappen die een moderne leider moet bezitten. Met kennis van het brein is deze eigenschap prima eigen te maken. Veerkracht begint met het ontwikkelen van je interne leider.

Hoe ga jij om met de snel veranderende wereld om je heen en de druk die op jou daarbij als leidinggevende wordt gelegd? Kun je het bijbenen of zou je wel begeleiding kunnen gebruiken in hoe welke vaardigheden nu het beste in te zetten voor optimaal rendement en verbinding binnen je team? Misschien is onze 2-daagse Effectief Leidinggeven aan een hybride team dan iets voor jou; COURIUS heeft een programma ontwikkeld waarbij je als leidinggevende van een hybride team op een praktische wijze wordt begeleid in het omgaan met deze uitdagingen, en vooral kansen die dit biedt. Vanuit de nieuwste en wetenschappelijk onderbouwde inzichten wordt de leider geholpen bij in het invullen van wat wél werkt.

Hoe ontwikkel je je interne leider?

Allereerst zal je bewustzijn moeten gaan ontwikkelen. Vervolgens dien je je prefrontale cortex zodanig te trainen dat je niet meer reageert, maar dat je handelt van je innerlijke kracht. Hier zijn veel oefeningen voor te geven. De kern van al deze oefeningen is dat je je aandacht naar binnen richt en zorgt voor vele momenten van stilte en stilstaan.

Tot slot

Er bestaat een Chinees gezegde. En dat luidt: “Het is de tegenwind die de vlieger doet opstijgen.” Tegenslagen bieden je kansen als je je er niet door laat leiden. Je dient een tegenslag te zien als een kans tot groei. De groei zal zich richten op het ontwikkelen van je interne leider. En je hebt je eigen veerkracht bevorderd.

Dit artikel verscheen eerder bij De Valk Leadership Company

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*