Succesfactoren voor passie in je team

Met een TeamEnergie Meting maak je inzichtelijk hoeveel energie er binnen een team is en in welke mate die energie bijdraagt aan het teamresultaat. Wanneer de verschillende soorten energie zich binnen een team op een bepaalde wijze verhouden, zegt dit heel veel over de fase van ontwikkeling waarin het team zich bevindt. Het zegt bovendien veel over de ontwikkelmogelijkheden van een team en laat zien welke acties/interventies daarbij passen en welke juist niet. Om te laten zien hoe dat werkt, deel ik hier een recente praktijksituatie.

TeamEnergie Meting in de praktijk

Ik heb de uitkomsten van de 2e TeamEnergie Meting klaar staan. Een half jaar geleden heeft dit team ook de TeamEnergie Meting ingezet om de samenwerking en de teamprestaties onder de loep te nemen. Nu komen de teamleden een voor een nieuwsgierig binnen lopen. ‘De afgelopen maanden waren pittig. Het nieuwe klantsysteem is opgeleverd maar er moest nog flink aan getrokken worden’. De sfeer is ontspannen, er worden hier en daar collegiale prikjes uitgedeeld, en ik herken direct het warme welkom van de eerste sessie.

Ondanks het harde werken van de afgelopen maanden en de wetenschap dat een groot deel van het team binnenkort in andere projecten aan de slag gaat, is de motivatie in het team onverminderd hoog. Ik vraag het team om zelf een inschatting te geven van de uitkomsten. Het team verwacht dat ze deze keer hoger scoren op Stress, Ongemak en Berusting: ‘ik denk dat we als team een beetje naar links zijn opgeschoven, dat er meer negatieve energie is’. De uitkomsten geven echter geen grote verschillen weer met een half jaar geleden.

Teamontwikkelmodel

Zelfs een passie-team kan zichzelf verrassen

Het is gelukt om qua ontwikkeling een Olympisch-Vuur-Team te blijven, ondanks dat er de afgelopen maanden door de omgeving flink op de pijnpunten van het team is gedrukt. Ik zie lachende gezichten en de teamleider zegt hoe trots hij is op deze teamprestaties. Als ik vraag welke ervaringen zij meenemen naar hun volgende projectteam, komen ze als team tot de volgende succesfactoren:

    • Bij de start van het projectteam hebben we geïnvesteerd in elkaar goed leren kennen;
    • We hebben scherp met elkaar waar we naartoe willen;
    • Er is commitment: we gaan voor het maximale; eruit halen wat erin zit;
    • Iedereen mag een mening hebben in het team.
      Nadat ieders mening is gehoord stoppen we niet. Daarna zetten we de stap van individuele meningen naar het collectief belang;
    • We stellen elkaar regelmatig oprecht de vraag: kunnen we het niet op een andere manier nog beter doen?
    • We zijn een nuchter team met veel humor. Dat helpt ook;
    • Ongemakken in de samenwerking gaan we niet uit de weg; we kunnen alles tegen elkaar zeggen;
    • We geven elkaar ruimte om dingen echt goed op te lossen voor de klant;
    • Er is ook ruimte om even te ventileren bij elkaar als zaken niet goed gaan, maar we blijven daar niet in hangen.

 

Veel passie-energie in een team

Teams met veel passie-energie herken je aan hun betrokkenheid, veerkracht en bereidheid om samen te werken. Ze vinden teamwork vanzelfsprekend en zetten dagelijks alles in het werk om samen te leren en te verbeteren. Successen worden gevierd en er heerst een waarderende stijl van elkaar coachen. Teamleden zijn volledig betrokken en stimuleren elkaar om steeds verder te groeien, zowel individueel als in teamverband.

Niet de afwezigheid van conflict telt maar…

De sleutel tot het succes van teams met veel passie-energie ligt in de kwaliteit van de interactie tussen teamleden. Constructieve, kritische en open communicatie, gericht op samenwerken, is essentieel. Hoewel er in elk team onvermijdelijk spanningen, onenigheden en conflicten ontstaan, worden deze teams gekenmerkt door de manier waarop ze met deze uitdagingen omgaan. Conflicten worden aangegaan en niet genegeerd, maar ze worden functioneel benaderd en leiden niet tot destructieve patronen die de teamdynamiek ondermijnen. In plaats daarvan is er focus op het behalen van resultaten en is er alertheid om tijdig bij te sturen en elkaar aan te spreken op matige prestaties of gedrag dat niet in lijn is met de afspraken. Het is belangrijk om te beseffen dat passie-energie niet betekent dat teams altijd maar grenzeloos presteren. Het gaat over focus en innerlijke drive, waarbij gezonde begrenzingen juist een belangrijk onderdeel zijn van het duurzaam presteren als team.

Meer over de TeamEnergie Meting en passie in je team

Zit jouw team in de passie-energie en willen jullie weten hoe je deze flow kunt behouden? Neem contact op met leonie@courius.com

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*