Reflectie EN introspectie
Hoe vaak neem jij de tijd om te reflecteren op je gedrag, je handelen en je impact op je werk? Om jezelf vragen te stellen als: wat ging vandaag, deze week of maand goed, waar ben ik trots op, wat zou ik anders willen doen, et cetera. Doen! En ik zou je willen uitnodigen om naast de reflectie, ook tijd te besteden aan introspectie. Wat is het verschil?
Het verschil tussen reflectie en introspectie
Reflectie is veelal terugkijken op acties, handelingen, gedrag en impact. Om eerlijk met jezelf te zijn in wat je hebt gedaan en hoe tevreden je daarover bent. Waar je mee door wilt blijven gaan, of waarin je ander gedrag wilt vertonen of anders wilt gaan handelen. Het is veel meer kijken naar het doen, je zou kunnen zeggen de ‘Human Doing’-kant.
Introspectie nodigt je uit om je drijfveren te onderzoeken. Om voorbij het gedrag en de acties te gaan, en nieuwsgierig te zijn naar waar deze vandaan komen. Denk daarbij aan vragen als:
- wat zijn je gedachten en emoties in een bepaalde situatie
- wat zijn de persoonlijke waarden die van belang zijn
- wat zijn je beperkende overtuigingen
- wat is je angst
- wat is je behoefte.
Maar ook, waar herken je deze elementen vanuit eerdere ervaringen, je opvoeding en familiepatronen, de cultuur waarbinnen je bent opgegroeid, etc. Kort gezegd, waar komen je gedragspatronen vandaan; de ‘Human-Being’-kant. Uiteindelijk komt het gedrag wat zichtbaar is, voort uit deze onzichtbare patronen.
Voorbeeld zelfreflectie en introspectie
Ik wil het concreet maken aan de hand van een voorbeeld. Stel je wordt boos omdat een collega de deur hard dichtgooit en je spreekt hem of haar vervolgens boos toe. Vanuit reflectie zou je kunnen besluiten dat dit geen professioneel gedrag van je is. En dat als het weer gebeurt je hem of haar met rust eerst een vraag stelt hoe dit zo kwam, en of hij de volgende keer de deur wat zachter wil dichtdoen. Prima voornemen, doen!
Daarnaast zou je ook kunnen onderzoeken wat er gebeurt dat je boos wordt in deze situatie. Het is namelijk gemakkelijk om te zeggen: ‘ik werd boos omdat jij de deur hard dichtgooit’. Maar daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor je gedrag en reactie buiten jezelf. Bij introspectie ga je juist op zoek naar je drijfveren en waar het gedrag vandaan komt. En misschien kom je er dan achter dat als je ouders vroeger ruzie hadden, ze niet alleen hard schreeuwden, maar ook met de deuren smeten. En dat je daardoor nu nog steeds wordt getriggerd door deuren die hard worden dichtgeslagen en zelf boos wordt. Dat het een patroon is waar je onbewust last van hebt. Oftewel, het zichtbare gedrag komt voort uit (on)bewuste patronen.
Werken met onzichtbare patronen
Met meer zicht op je onbewuste patroon in deze ‘deurgooi-situatie’ heb je wat anders te doen. Natuurlijk is het nog steeds een goed idee om de volgende keer je collega in rust te benaderen met een vraag bij het dichtslaan van de deur. En tegelijkertijd is het ook goed om in gesprek te gaan met een ervaren coach om dit onbewuste patroon verder uit te werken en ervoor te zorgen dat je niet meer wordt getriggerd door dichtslaande deuren. We noemen dit ‘ijsberg-coaching’. Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op en we lichten graag toe wat dit betekent en hoe wij jou kunnen ondersteunen bij je verdere groei als persoon en als professional.
0 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.