Rat Race of inspirerende balans?

Wil jij een winnend team en een optimale organisatie? Dan is het belangrijk om te werken aan een gezonde balans tussen productiviteit en positiviteit. Hoe bereik je dit? De meeste managementliteratuur gaat over zaken als productiviteit, het vergroten van effectiviteit, resultaatgerichtheid en alle ogen op de bottom line. Maar dit is een eenzijdige blik – en kortzichtig. Het gaat ook om sfeer, om vertrouwen, om respect en cultuur. Investeren in deze aspecten loont, gegarandeerd (lees ons artikel Positiviteit loont… echt!).

Balans tussen productiviteit en positiviteit

Een genuanceerdere doelstelling is te streven naar een balans tussen productiviteit en positiviteit. In het onderstaande schema zie je deze twee factoren tegen elkaar afgezet, in lage en hoge mate. Dit levert vier kwadranten op. Laten we die een voor een bekijken, want het zijn allevier herkenbare werksituaties.

Rat Race of inspirerende balans

Laag/Laag: Zinkend schip

Laat ik beginnen bij de meest negatieve situatie: lage productiviteit en lage positiviteit. Dit zorgt duidelijk voor een zinkend schip. Er gebeurt niks, mensen geloven er niet in en het enige wat ze nog doen is achter de feiten aan lopen en brandjes blussen. De angst voor ontslag, of faillissement, is reëel.

Laag/Hoog: Hobbyclub

In de volgende situatie – lage productiviteit en hoge positiviteit – gebeurt er weinig, maar is het wel heel gezellig. Dit lijkt op een hobbyclub of theekransje, maar niet op een organisatie met een doel. Hier heeft de leidinggevende te weinig managementliteratuur gelezen.

Hoog/Laag: Rat race

Het tegenovergestelde hiervan – hoge productiviteit en lage positiviteit – is de organisatie die alleen kijkt naar de bottom line. Dit lijkt effectief, want het is zeer resultaatgericht. Maar de keerzijde hiervan is dat mensen bij bosjes afvallen met een burn-out en het verloop zeer hoog is.

Hoog/Hoog: Inspirerende balans

En dan is er de ideale balans – hoge productiviteit en hoge positiviteit – waarin resultaatgerichtheid samengaat met een goede sfeer, en waarin urgentie voortkomt uit teamwork. Dit is de plek waar je wil werken. En dit is ook de plek die je als leidinggevende wil creëren. De vraag is natuurlijk, hoe bereik je zo’n balans?

Hoe creëer je hoge positiviteit? Koester SCARF.

De vijf belangrijkste sociale behoeften van mensen zijn een graadmeter voor sfeer en teamgevoel: Status, Certainty, Autonomy, Relatedness, Fairness. Als je dat kunt bieden aan je team, dan gaan ze voor elkaar, en voor jou, door het vuur. Wil je meer weten over deze 5 elementen, lees dan ons artikel Schelden doet wel degelijk pijn.

Hoe bevorder je hoge productiviteit? Zorg voor flow.

Ook dit gaat weer over balans, want flow betekent een balans creëren tussen uitdagingen en vaardigheden. Je stelt haalbare doelstellingen die de talenten van je mensen optimaal aanspreken. Wil je hier meer over weten lees dan ons artikel Flow in je team, zo creëer je dat.

Conclusie: het draait allemaal om balans tussen productiviteit en positiviteit. Wil je hier over doorpraten of ondersteuning voor jezelf, je team of je organisatie, neem dan contact met ons op.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*