Projecten zijn er om af te maken

Je hebt een idee, je voelt het enthousiasme. Je wilt er het liefst direct mee beginnen. En dat is precies wat je doet. Je laat je werkzaamheden vallen, en begint aan je nieuwe project (of projecten). Je doet research, je zet de eerste stappen, je praat erover met iedereen die het horen wil. Je vindt het geweldig.

En dan kom je langs je eerste tegenslag. Het project blijkt ingewikkelder dan je dacht. En minder leuk. Je ziet nu in dat je enthousiasme je heeft verblind. Je passie en motivatie zakken weg, en je project belandt in een verdomhoekje. Totdat je weer langs een nieuw idee komt natuurlijk. Dan doorloop je de cyclus opnieuw, totdat je wordt omringd met restanten van half-afgeronde taken en projecten.

13 inzichten om projecten af te maken

Hoe krijg je jezelf zover dat je de taken waar je aan begint vaker gewoon afmaakt? Goede vraag, hieronder vind je 13 oorzaken en inzichten die je kunnen helpen om projecten echt af te maken.

1. Enthousiasme voor iets nieuws

Constant beginnen aan nieuwe projecten getuigt van veel enthousiasme en weinig discipline. Iets nieuws beginnen is vaak de makkelijkste weg, omdat een nieuw project nog geen tegenslagen kent.

2. Een project afmaken is moeilijker dan een project beginnen.

Dat komt doordat projecten vaak ingewikkelder worden naarmate ze vooruit komen. Door deze hobbels te overwinnen, overwin je jezelf. En dat geeft veel voldoening.

3. Je raakt overweldigd

Wanneer je veel projecten start, raak je snel overweldigd. Je hebt veel werk op je bord, en wilt het eigenlijk allemaal doen. Dat kan niet, en dat geeft je een vervelend en onrustig gevoel.

4. Beschouw onafgeronde taken als losse eindjes

Ieder los eindje vraagt aandacht van je onderbewuste, die probeert alle losse eindjes in de gaten te houden.

5. Een project is niet af voor je onderbewuste

Je onderbewuste blijft denken aan deze taken totdat je ze afrondt of schrapt. Pas dan kun je ze écht loslaten. Hoe meer losse eindjes je in je leven toelaat, des te meer energie je verspilt aan die losse eindjes.

6. Maak een overzicht van je losse eindjes

Schrijf alles op. Welke projecten wil je nog afmaken? Welke taken knagen al een tijdje aan je? Wat moet er nog gebeuren?

7. Overzicht helpt bij keuzes

Maak keuzes. Dankzij je overzicht weet je precies wat er allemaal op je bord ligt. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je een schifting maakt. Welke dingen wil je nu doen? Welke dingen kun je helemaal schrappen? En welke dingen kun je later doen, bijvoorbeeld over een paar weken of maanden?

8. Plan een dag in om diverse losse eindjes op te lossen

Pak bijvoorbeeld een zaterdag om allerlei kleine taken op te lossen die al maanden aan je knagen. Zoals het plegen van onderhoud, klusjes in huis, inkopen doen en afspraken maken met vrienden die je te weinig ziet.

9. Kies een project dat je aandacht verdient

Als je al je losse eindjes op volgorde van belangrijkheid zou leggen, welke zou er dan bovenaan komen? Begin met dat project, en doe pas weer iets anders zodra dat project is afgerond.

10. Weersta de drang om nieuwe projecten te starten

Dat is soms moeilijk, zeker als je onwijs enthousiast bent. Maar neem even de tijd om schoon schip te maken voordat je weer nieuw hooi op je vork prikt. Raak je enthousiast over iets nieuws? Schrijf het dan op, zodat je er later mee aan de slag kunt.

11. Geniet van de moeilijke momenten

Ja, het afmaken van projecten is lastig. Je ervaart weerstand, tegenslagen en je zou het liefst willen stoppen. Merk hoe deze dialoog verloopt in je hoofd, en ga door. Probeer te genieten van het proces. Het leven mag best uitdagend zijn.

12. Weet dat de voldoening om de hoek ligt

Het voelt leuk om nieuwe projecten te starten. Het voelt fantastisch om projecten af te ronden. Maar voor dat gevoel moet je wel wat doen. Het is makkelijk om de kick van iets nieuws op te zoeken als het saai en moeilijk wordt. Ga in plaats daarvan door. Er ligt een echt gevoel van voldoening op je te wachten.

13. Beloon jezelf als je een project afrondt

Als je het moeilijk vindt om dingen af te maken, is het belangrijk dat je dit jezelf aanleert. Door jezelf te belonen (bijvoorbeeld met een lekkere lunch of een leuk uitstapje) maak je het afronden van projecten leuker voor jezelf en heb je bovendien meer motivatie.

Ga door en maak af waar je mee begonnen bent

Laat de weerstand je niet tegenhouden en ga ervoor om uitstelgedrag af te leren. Duw er doorheen, en ontdek hoe waardevol het is om projecten echt af te ronden. Je voelt je lichter, succesvoller en meer voldaan. Bovendien krijg je simpelweg veel meer werk voor elkaar.

Dit artikel verscheen eerder op SoChicken.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*