Powernap, nuttig en noodzakelijk

Vanuit divers onderzoek is bekend dat het doen van een powernap (een dutje/korte slaap) je productiviteit enorm kan verhogen; het brein kan zich opladen. Helaas heerst er nog een enorm taboe op het nemen hiervan tijdens werktijd. Het zou goed kunnen dat we in Nederland nog niet toe zijn aan het nemen van een powernap op het werk. Daar wil ik graag verandering in brengen. Een powernap is een vereiste! In dit blogartikel sta ik stil bij de positieve effecten en geef ik je wat tips hoe je dagelijks een korte slaap kunt nemen.

Koffie of powernap?

Als we onszelf minder alert ervaren, pakken we vaak een kopje koffie. We denken dat koffie ons alerter maakt. Daar blijkt wetenschappelijke weinig bewijs voor te zijn. Daarom is het beter om de koffie te laten staan en een powernap te doen. Het blijkt dat koffie drinken een negatief effect op je geheugen heeft waardoor je eerder fouten kan maken. Terwijl een powernap je alertheid enorm kan vergroten. Dus laat je koffie staan en doe een dutje.

Voordelen van de powernap

Het blijkt dat mensen die regelmatig een powernap nemen minder last hebben van stress en langer gefocust blijven. Uit een onderzoek van Sarah Mednick, blijkt ook dat mensen die een dutje nemen rond 12 uur, de hele middag en ook een deel van de avond meer fit blijven. En mensen die door de weeks dagelijks een powernap nemen zijn tot en met vrijdag in staat om gefocust te werken terwijl mensen die dat niet doen, uitgeteld het weekend in gaan.

Voorbeeld van de kracht van de powernap

Onlangs werd dit weer eens bevestigd door iemand die een lezing van mij had bijgewoond en zo aardig was om mij naar het station te brengen. Hij gaf aan dat als hij pauzes en powernaps nam hij tot vrijdag 5 uur fit bleef. Maar als hij dit vergat omdat de waan van de dag ook vat op hem kreeg, hij vanaf woensdag minder gefocust begon te werken en hij maakte meer fouten en maakte ook langere dagen! Door powernaps in te passen deed hij meer in minder tijd.

Hoe lang moet een powernap duren?

Een opfrissend slaapje mag niet langer duren dan 20 minuten. Je wilt bij voorkeur voorkomen dat je in een diepe slaap terecht komt. Het doel is zo effectief mogelijk je brein te resetten in een minimum aan tijd. Als je langer dan 20 minuten gaat slapen kan je in een diepe slaap terecht komen. Als je wakker moet worden vanuit je diepe slaap kan het veel langer duren voordat je weer gefocust en fit kunt werken.

Hoe zorg je voor een goede powernap?

Enkele tips bij het vormgeven van je powernap.

  • Een goede powernap duurt niet langer dan twintig minuten.
  • Het beste tijdstip is tussen 12 en 3 uur of grofweg 7 tot 8 uur nadat je bent opgestaan.
  • Door een oogmasker te gebruiken zal je sneller in slaap vallen. Duisternis bevordert slaap.
  • Als je niet echt in slaap valt als je een powernap neemt, is dat oké. In dit geval is het krijgen van rust bijna net zo goed als in slaap vallen.
  • Als je bang bent dat je niet wakker wordt, kan je een wekker zetten. Ook zijn er slaap apps op de markt die soms ook een mogelijkheid hebben voor een powernap. Of je houdt je sleutels in je hand. Op het moment dat in slaap valt, ontspannen je spieren zich en de sleutels vallen op de grond.
  • En belangrijk om te weten: als je langer dan 20 minuten slaapt, kan je wellicht ’s avonds minder goed in slaap vallen.

Tot slot

Wellicht denk je nu wel, ik wil dit wel, maar mensen op mijn werk zullen mij echt vreemd aankijken als ik ga slapen tijdens het werk. Dit zou goed kunnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het nemen van een powernap in Nederland langzamerhand gemeengoed gaat worden, omdat we steeds meer het belang van een gezond brein in gaan zien. Zoals ik nu al zie bij interventie om mensen vitaal te houden. Vitale mensen hebben een vitaal brein en dat krijg je weer voor elkaar door de powernap. Gelukkig krijgen steeds meer bedrijven hier oog voor.

Dit artikel verscheen eerder op De Valk Leadership Company

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*