Positief denken is eigenlijk heel makkelijk

Positive thinking will let you do everything better than negative thinking will. – Zig Zagler 

Begin je dag met een positief denken oefening omdat positief denken je vooruit helpt richting een leuker leven. Maar voor veel mensen voelt het onnatuurlijk. Maar dat neemt niet weg dat positief denken je vooruit kan helpen. Positieve gedachten maken je sterker, vrolijker, gelukkiger en succesvoller. En ze zijn meestal nét zo waar als de negatieve gedachten die ze vervangen.

Zelf ben ik van nature vrij positief ingesteld. Maar écht positief denken moest ik mezelf aanleren. Mijn vader is een hele positieve man, maar mijn moeder vindt het moeilijk om te stoppen met piekeren. Wil jij ook positief denken? En ik weet het – je hebt geen zin in foute jaren ’90 oefeningen om jezelf dingen wijs te maken die simpelweg niet waar zijn.

Positief denken: stel jezelf de juiste vragen

Wil je positiever denken? Stel jezelf dan de juiste vragen. Forceer jezelf niet om dingen te roepen die niet waar voelen. Maar geef je brein een aanleiding om te ‘zoeken’ naar redenen waarom je leven een feestje is. Hoe je dat doet? Simpel. Zelf heb ik een paar post-its boven mijn bed hangen met een aantal van de onderstaande vragen. Ik ga ermee naar bed en sta ermee op, en het helpt me lekker positief te denken.

Hoe het werkt

De vragen gaan uit van een positieve uitkomst. Je brein detecteert een verschil tussen de huidige situatie en de positieve uitkomst. Daar wordt het onrustig van, en het gaat zijn best doen om dit verschil op te lossen. Je hoofd wordt gevuld met positieve gedachten om te bewijzen waarom de vraag waarheid is. Dus pak een blok post-its, schrijf je favoriete vragen op en plak ze boven je bed!

Vraag 1: Waarom is dit een prachtige dag?

Elke dag is gewoon een dag. De planeet draait een rondje om haar as en legt weer een stukje af op haar jaarlijkse tocht rond de zon. Wat maakt een dag mooi of naar? Niets – behalve jouw gedachten over de dag. Door jezelf deze vraag te stellen wordt je hoofd gevuld met positieve gedachten. En niet alleen dat – je gaat wennen aan het idee dat elke dag een prachtige dag kan zijn als jij ervoor kiest het zo te zien. Je denkt dingen als:

 • De zon maakt me blij.
 • Ik ben blij dat ik leef.
 • Ik kan vandaag weer mensen helpen.
 • Ik krijg een nieuwe kans om een beter mens te worden.
 • Ik kan weer koffie drinken.
 • Ik mag weer genieten van mijn dierbaren.
 • Etc.

Vraag 2: Waarom wordt mijn leven steeds leuker?

Veel mensen zijn bang dat het leven minder leuk zal worden. Maar weinig mensen beseffen dat het leven nét zo goed elke dag leuker kan worden. Je groeit ten slotte elke dag een beetje wijzer. Je krijgt steeds meer levenservaring, waardoor het leven op een aantal fronten moeitelozer wordt. Stel jezelf deze vraag, en vul je hoofd met redenen waarom je leven elke dag een stukje beter wordt. Redenen zoals:

 • Ik word steeds beter in mijn werk.
 • Mijn huis wordt steeds opgeruimder.
 • Ik voel me steeds zelfverzekerder.
 • Ik word elke dag gezonder.
 • Elke maand word ik iets rijker.
 • Ik word steeds vrijer.
 • Etc.

Vraag 3: Waar ben ik vandaag dankbaar voor?

Stel jezelf deze vraag en doe je best om met actuele voorbeelden te komen. Natuurlijk – voel je dankbaar voor je kinderen, je leven, je partner, je bed, je huis, je werk etc. Maar daag jezelf uit om te voorkomen dat je een ‘riedeltje’ op gaat dreunen waar je niets meer bij voelt. Bijvoorbeeld, voel je dankbaar voor:

 • Het mooie figuurtje dat de barista in mijn latte maakte vanochtend.
 • De lieve woorden van mijn zus vanmiddag.
 • De gezellige avond met mijn vriendin.
 • Het succes wat we vandaag hebben behaald bij een cliënt.
 • De maaltijd van vanavond.
 • Etc.

Door het actueel te maken zet je je brein aan het werk. Hierdoor vul je je hoofd niet alleen nu met positieve gedachten – je traint je brein om gedurende de dag redenen te vinden om dankbaar te zijn. En als dat lukt, dan gaat positief denken bijna vanzelf!

Vraag 4: Welke fijne resultaten heb ik vandaag geboekt?

Deze vraag helpt je je zelfvertrouwen te voeden. En als je deze vraag beantwoordt zul je merken dat je meer bereikt dan je dacht. Veel mensen richten zich op wat ze nog niet hebben, en vergeten al die dingen die ze al bereikt hebben. Het is logisch, maar het is niet wenselijk. Want juist door je successen te koesteren besef je hoe capabel en succesvol je bent. En daardoor voel je je elke dag beter over jezelf. Dus loop in je hoofd na welke resultaten je vandaag teweeg hebt gebracht:

 • Ik heb het huis lekker opgeruimd en schoongemaakt.
 • De productlancering is succesvol verlopen.
 • Ik heb drie sollicitatiebrieven de deur uit gedaan.
 • Ik heb mijn week gepland.
 • Ik heb alle mailtjes beantwoord.
 • Etc.

Vraag 5: Welke mensen geven me een warm gevoel? Waarom?

Beantwoord deze vraag door in je hoofd langs deze mensen te lopen. En beantwoord voor jezelf waarom deze mensen je een warm, gelukkig en liefdevol gevoel bezorgen. Door je dierbaren te koesteren voel je je gelukkiger en meer verbonden. Hierdoor voel je je liefdevoller en minder eenzaam. En omdat je je brein traint om liefdevol te denken over je dierbaren, zullen je relaties ook soepeler lopen. Want het is ontzettend fijn om je leven te delen met mensen die vooral gefocust zijn op jouw mooie eigenschappen.

Dit artikel is eerder verschenen op SoChicken.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*