Perspectief geven door te sturen op energie
Stel, een medewerker moet 50 keer op een dag iets doen. Laten we zeggen dat hij 50 klachten moet behandelen. Maar vul hier gerust iets in wat op jouw werk betrekking heeft. De medewerker constateert dat 50 gewoon te veel is. Hij krijgt er stress van en meldt zich bij zijn leidinggevende. Wat doe je als manager? Hoe kun je iemand een ander perspectief geven? Je wilt natuurlijk voorkomen dat de medewerker uitvalt of dat de medewerker op zoek gaat naar een andere baan. Dus vraag je de medewerker met hoeveel hij dit aantal moet reduceren zodat hij wél de juiste balans ervaart.
En dat is wat ik iedereen zou afraden.
Perspectief geven door het om te draaien
Weet je wat een aardige vraag zou zijn? “Wat moet er gebeuren zodat jij 75 klachten per dag kan afhandelen?” Dat is nog eens de zaak omdraaien. Je snapt wel dat je niet zomaar iemand 50% extra werk erbij kunt geven. Dus er moet nu wel wat gaan gebeuren, maar het kan inzicht geven in een ander perspectief. Het gaat er niet om hoeveel je moet doen, maar het gaat om het gevoel waarmee je het doet. Ieder mens heeft wel eens in een flow gezeten. De tijd vliegt voorbij en werken, studeren, besturen kost je geen enkele moeite; je zit namelijk in die flow. Je ziet het vaak bij mensen die vanuit een soort roeping voor een beroep hebben gekozen zoals schoolmeester, brandweerman, dierenarts of dominee. Overigens: omdat ze er vanuit die roeping voor hebben gekozen, ligt er ook frustratie op de loer. Denk aan mensen in de zorg die niet kunnen doen wat ze eigenlijk zouden willen doen. Dat leidt tot het tegenovergestelde van een flow.
Sturen op energie
Hoe kan jij hier nu op sturen? Wat brengt iemand in een stand dat hij bergen kan verzetten? Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat dit voor iedereen verschillend is, dus daarom moet je er over praten. De ene medewerker raakt gestimuleerd door ontwikkelingsmogelijkheden zoals een opleiding en de ander door meer vrijheden zoals bijvoorbeeld thuiswerken. Als je hierover in gesprek raakt met je mensen, dan kan je de energiebronnen onder andere zoeken in de volgende richtingen:
- voelt een medewerker vertrouwen van zijn omgeving?
- krijgt hij ruimte om het op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd te doen?
- krijgt hij adviezen en complimenten van zijn leidinggevende?
- mag hij meedenken en voelt hij zich daarin gehoord?
- krijgt een medewerker de mogelijkheid om zich te ontwikkelen?
Drijfveren en energie
Als je weet wat iemand drijft, dan moet je het daar over gaan hebben. Wat kan jij doen om iemand daarbij te helpen? Je zult zien dat het al snel niet meer gaat over die 50 activiteiten per dag.
Ik heb persoonlijk tientallen ervaringen met mensen die zakelijk gezien door hun omgeving waren opgegeven. Die werden weggekeken op hun werk of in hun vrijwilligersfunctie. Maar niemand staat van nature zo in het leven. Sommigen zijn een promotie misgelopen, anderen zijn murw gereorganiseerd, weer een ander heeft al zijn goede ideeën in de prullenbak zien belanden. Als je mensen weer perspectief geeft, dan blijken ze zo veerkrachtig dat ze transformeren tot toppertjes.
En voor jou als manager…
Overigens geldt dit ook voor jezelf als manager. Je zit in het schoolbestuur. Omdat je het wilde, of omdat je er in gekletst bent. En dan tref je jezelf ’s avonds laat in een saaie vergadering aan. Probeer dan te bedenken waarom je dit ook alweer belangrijk vond om te doen. Wat geeft jou wel energie? Hoe neem je het heft in eigen handen? In plaats van een saaie vergadering bijwonen had jij misschien wel de agenda moeten samenstellen met al jouw goede, nieuwe plannen. Dan krijg jij dingen voor elkaar en zit je vanzelf weer in die flow.
Andere leestips
0 antwoorden