Passie als sleutel tot succes – 5 tips
Organisaties vragen veel van mensen. Er is vraag naar bevlogenheid en bezieling en dat is absoluut nodig. Er moet immers geproduceerd worden. Voortdurende aanpassingen zijn nodig, het moet steeds anders, slimmer, sneller. We moeten steeds langer doorwerken. Vut en prepensioen zijn aan het verdwijnen. Er is een druk om hard te werken. En met hard werken kun je ver komen. Maar passie brengt je uiteindelijk verder.
Wat is passie?
Passie is te vertalen in een groot verlangen naar iets, een hartstochtelijke liefde voor iets. Het is het verschil tussen moeten en willen. Een diepliggend gevoel dat sterke verwantschap heeft met verliefdheid. Denk maar eens aan een periode in je leven dat je verliefd was. De tomeloze energie die erbij hoorde, de vlinders in je buik die zorgden voor nauwelijks honger, nauwelijks slaap, het kon niet op.
Hard werken versus passie
Er bestaat een zeker paradigma tussen hard werken en ruimte creëren waarbinnen passie zich kan ontwikkelen. Hard werken heeft te maken met centraal geformuleerde doelen, uniformiteit, prestatie indicatoren, corrigeren, bijsturen, monitoren en output. Passie daarentegen past meer bij ruimte geven, creativiteit, vertrouwen, autonomie, vakbekwaamheid, talent en eigenaarschap.
Hard werken en burn-out
Hard werken komt van buitenaf. Het is moeten. Moeten van je ouders, van je baas, van je collega’s, voor de hypotheek. En het is iets dat op termijn nauwelijks vol te houden is. Wanneer je niet de ruimte krijgt het beste van jezelf te laten zien is dat om moedeloos van te worden. Volgens onderzoek van CBS en TNO had in 2014 maar liefst 14% van de medewerkers in Nederland last van burn-out klachten. En als tegengeluid om te prikkelen… in welke mate is burn-out een luxe ziekte?
Passie is vanuit je hart werken
Wanneer er binnen een organisatie geen klimaat heerst waarbinnen passie ruimte kan krijgen dan creëert dat op termijn onwerkbare arbeidsverhoudingen. Zonder een klimaat waarbinnen passionele energie ruimte kan krijgen, zullen getalenteerde en briljante mensen opbranden. De generatie babyboomers accepteerde dat, maar jongere generaties zullen dat minder doen. Bij passie gaat het niet om hard werken, maar vanuit je hart werken. Zoals jij het ten diepste wil, zoals jij denkt dat het goed is. Op jouw wijze, dat geeft passie. Mensen hebben namelijk ten diepste een behoefte om te creëren. En dat is nog steeds hard werken, maar het voelt heel anders.
Het belang van passie
Het belang van passie is m.n. binnen de sportwereld goed waar te nemen. Hoe lastig wordt het als een sporter zijn/haar passie kwijt is. De sporter die nog slechts hard kan trainen omdat dat moet van de trainer, de club, het publiek of de sponsor. Zelden zie je dat binnen zo’n klimaat er nog topprestaties worden verricht en dat zal binnen organisaties niet anders zijn. Overigens, als je een betere leider wilt worden hebben we nog een overweging voor je: ga sporten!
Geef als ouder al ruimte aan passie
Het creëren van een klimaat waar passie tot wasdom kan komen begint al vroeg. Ouders en docenten spelen hierin een cruciale rol. Er dient ruimte te zijn voor kinderen te ontdekken waar het hart sneller van gaat kloppen, Wat bezorgt een kind een twinkeling in de ogen, waar krijgt het energie van. Voor middelbare scholieren het volgende advies. Neem de tijd echt goed na te denken over wat je wil. Kies een studie of een baan die jij wil, waar jij gepassioneerd voor bent en volg niet klakkeloos de richting die ouders en/of docenten aangeven.
Passie op de werkplek: 5 tips
De taak van een leider is een klimaat te creëren waarbinnen passie ruimte krijgt. Hoe doe je dat dan?
- Zorg dat jezelf gepassioneerd bent, het werkt namelijk aanstekelijk.
- Geef richting en ruimte! Zorg voor commitment over de gekozen richting, sta open voor suggesties, heb vertrouwen, bemoei je niet te veel met het “hoe”, laat dat aan de specialisten over. Zoals Jos de Blok, baas van Buurtzorg Nederland zo kernachtig zegt: “managen is flauwekul, je moet mensen gewoon hun werk laten doen.”
- Praat met je medewerkers. Realiseer je dat klagen over hard werken een teken van gebrek aan passie is. Gepassioneerde medewerkers werken natuurlijk ook hard, maar zullen daar nooit over klagen.
- Zorg voor psychologische veiligheid binnen je team (lees het artikel Het sterkste team volgens Google).
- Voorkom te sturend, te dwingend te zijn. De prijs die je er voor betaald is namelijk hard werken, zowel voor je medewerkers als voor jezelf.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op managementsite.nl
2 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.